Zasoutěžte si o návrat zvířete zpět do člověka

stavat-se-zviretem-perex
Proč zapomínáme, že mezi námi a přírodou není žádná bariéra, ale jsme totéž? Mnozí si neuvědomují, že právě díky tomuto myšlení jsme dokázali Zemi přivést na pokraj kolapsu. Změňte zažité představy a staňte se znovu zvířetem.

Změňte zažité mentální a kulturní vzorce

Mezi lidstvem a přírodou není žádná bariéra, hranice nebo rozdíl. Jsme totéž. Jen jsme na to zapomněli.

Je zažitým zvykem západní kultury mluvit a psát o těle, přírodě nebo fyzickém světě jako o něčem vnějším, co je oddělené od lidského prožívání a myšlení. Kvůli tomuto odloučení také bylo možné proměnit téměř vše živé i neživé ve zdroje – a tím přivést planetu na pokraj kolapsu. Máme-li se tedy postavit k environmentálním problémům čelem, nemůžeme se zabývat pouze následky lidského konání; je nutné zaměřit se rovněž na mentální a kulturní vzorce, jež mu předcházejí.

Filozof David Abram takovou proměnu myšlení ve své pozoruhodné knize Stávat se zvířetem předkládá. Není to však přeměna intelektuální, nýbrž fyzická. Abram situuje lidskou mysl zpátky tam, odkud před staletími prchla – zpátky na zem, mezi kamení a ptačí skřeky, do bezprostředního prožívání hmatatelného světa. Vrací lidi mezi zvěř a zvíře zpět do člověka.

 

Stávat se zvířetem

Autor: David Abram

Vydalo: nakladatelství HOST
Překlad: Marek Sečkař
Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Vydáno: 1/2024
ISBN: 978-80-275-1141-9

Přečtěte si více o knize Stávat se zvířetem, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Stávat se zvířetem

Lidstvo si zvyklo proměnit téměř vše živé i neživé ve zdroje a tím dokázalo zdevastovat planetu tak, že je téměř na pokraji kolapsu. Pokud máme environmentálním problémům čelit, je nutné v sobě potlačit zažité mentální a kulturní vzorce a vrátit svou mysl tam, kde byla před staletími. Přečtěte si, jak na to, v knize filozofa Davida Abrama.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Stávat se zvířetem vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Stávat se zvířetem
probíhá od 3. do 9. března 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Stávat se zvířetem

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStávat se zvířetem
Pozemská kosmologie

Abram, David

Host, 2024

Napsat komentář