Mýty a předsudky o domácích šelmách

kocka
Chtěli byste kočku, ale máte už psa a tak si myslíte, že to nejde dohromady? Bojíte se, že kočka ublíží vašemu miminku? Tyto a mnohé jiné obavy vám pomůže rozptýlit tato úžasná publikace o předsudcích, které jsou o kočkách rozšířené.

Kniha si dala za cíl sprovodit ze světa stovku největších hloupostí, které se mezi lidmi vykládají o kočce, nastolit pravdu a zdravý rozum. Přiznám se, že některým omylům jsem až do přečtení publikace sama věřila. A to jsem žila několik let ve společné domácnosti s kočkou!

Omyly o kočičkách jsou rozčleněny do pěti kapitol, podle toho, jaké oblasti se týkají – Potrava, Rozmnožování, Zdraví, Hygiena a Chování.  Jednotlivé části knihy se věnují vždy jedné z uvedených oblastí. S naprostou pravidelností naleznete na každé straně nahoře nadpis v uvozovkách, který pojednává o tom, co se o kočce říká a co je třeba uvést na pravou míru. Například v kapitole o zdraví je jedna strana nadepsaná „Kočku, která nechodí ven, není nutné očkovat“. Pod tím je srozumitelně vyvrácen tento „nesmysl“. Nejprve se dočtete, že nulové riziko neexistuje, a proč tomu tak je. Pro lepší pochopení jsou popsány informace o kočce, o užitečnosti očkování a možnostech nákazy. Pod výše uvedeným odstavcem nazvaným „Pro lepší pochopení“ následuje čtení o tom, co můžete udělat – proti čemu dát svou kočku naočkovat a kdy ji nechat přeočkovat. Strana je doplněna související fotografií. Stejné „schéma“ je na každé straně – nadpis, vysvětlení pro lepší pochopení, rady, co můžete udělat, a na většině stran také fotografie.

Takovým způsobem si můžete počíst o nepřeberném množství nesmyslů, které kolují o kočkách, jako jsou například tyto:

Kocouři jsou mazlivější než kočky, játra jako potrava nemohou kočce uškodit, kastrace způsobuje opožděný vývoj, kočka žijící v bytě nemusí být odčervená, Paralen nemůže kočce uškodit, kočka musí nejméně jednou zabřeznout, olizující se kočka nepotřebuje kartáčovat, k vyčištění očí stačí vlhký kousek vaty nebo že kočka a pes nemohou žít ve shodě.

Publikaci Kočka – 100 falešných předsudků vydalo nakladatelství CPress roku 2012 v Brně. Informace jsou věrohodné, jelikož autorkou je veterinární lékařka, absolventka Státní veterinární školy ve Francii a držitelka diplomu prohlubujícího studia o zvířecím chování, doktorka Laetitia Barlerin. Inspirací k napsání knihy byly rozhovory lékařky s klienty a dotazy posluchačů v rozhlasovém pořadu o zvířatech.

Informace a rady, kterými je kniha doslova „nabitá“, vám pomohou kočky lépe pochopit, porozumět jim a pečovat o ně. Kniha je napsána přehledně, má systém. Doporučila bych ji určitě milovníkům malých šelem i těm, kteří chtějí znát pravdu o kočičích miláčcích a nevěřit hluboce zakořeněným mýtům, které o nich panují.

školáckých

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočka - 100 falešných předsudků

Barlerinová, Laetitia

CPress, 2012

Napsat komentář