Příběhy z Ledového království

ledove-kralovstvi-100-pohadek
Máte doma malou milovnici Elsy a dalších hrdinů z Arendelle? Pak si nenechte ujít dnešní recenzi.

Představím vám knihu Ledové království – 100 pohádek, na které se podílel kolektiv autorů. Vznikla u příležitosti desátého výročí původního filmu – ano, skutečně už uplynulo deset let od uvedení oblíbené pohádky na filmová plátna. Pokud jste však zatím film neviděli, nevadí, i tak se můžete pustit do čtení. Jde totiž o samostatné pohádky (nikoli o převyprávění filmového děje), prostřednictvím kterých se seznámíte s hlavními hrdiny: poznáte královnu Elsu a její magickou moc, princeznu Annu, sněhuláka Olafa, soba Svena, Annina přítele Kristoffa, ale i trolly z Trollího údolí či obchodníka Oakena.

Hlavní hrdiny čekají nejrůznější dobrodružství a okamžiky plné zábavy i napětí. Děti poznají život v Arendelle a přesvědčí se, že nejhezčí jsou chvíle strávené s milovanými lidmi. Sestry Elsa a Anna byly dlouho kvůli Elsině magické moci jedna od druhé odloučeny, takže si teď užívají, že konečně zase mohou trávit čas společně.

Jak napovídá název, kniha obsahuje rovnou 100 příběhů. Přesto nejde o žádné rozsáhlé dílo, které by děti odradilo od čtení! Každá pohádka zabírá jedinou stránku, takže celkem má kniha pouze sto stran. Samotný text na jednotlivých stránkách doplňují vždy dva malinké ilustrační obrázky.

A oficiální věkové doporučení? Pro děti od 4 let – a já naprosto souhlasím. Mladším dětem bych určitě vybrala jiné pohádkové příběhy – s více obrázky a méně textu. Ze své zkušenosti mohu říct, že menší děti si obvykle oblíbí vyprávění s větším počtem ilustrací, jež znázorňují většinu děje. Zkrátka během čtení je baví sledovat doprovodné obrázky, kterých v dnes představované knize moc nenajdete a ve většině případů ani nevystihují děj.

Tuto sbírku pohádek jsem pořídila své šestileté dceři – zejména Elsa patří k jejím oblíbeným hrdinkám. A protože už chodí do první třídy, říkala jsem si, že si některé z pohádek může zkusit přečíst i sama. K prvnímu čtení však knihu nakonec nedoporučuji. Jednotlivé pohádky sice nejsou dlouhé, ale dcera přece jen zatím potřebuje větší písmena. Každý večer ji tedy jedno vyprávění přečtu já – a spokojené jsme obě. Pokud bychom vydržely číst jediný příběh za den i nadále, strávily bychom s Elsou, Annou a jejich přáteli více než tři měsíce. Tím si však nejsem jistá, protože dcerka mě vždy přemlouvá, ať ve čtení pokračujeme.

Nejde o první knihu s tematikou Ledového království, kterou doma máme. Proto mě potěšilo, že se pohádky zatím neopakují: všechny jsou pro mě i dceru nové, proto ji také tolik baví. V nakladatelství Egmont dobře vědí, že zejména malé holčičky mají vyprávění o Else a Anně velmi rády. Proto vydávají další a další knihy na motivy tohoto u dětí oblíbeného filmu. Příběhů z Ledového království zkrátka není nikdy dost.


Knihu Ledové království – 100 pohádek vydalo nakladatelství Egmont a zakoupit ji můžete na Albatrosmedia.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLedové království – 100 pohádek

Kolektiv

Egmont ČR, 2024

Napsat komentář