Co nevíte o…

tipy unor uvod
Dnešní knižní tipy budou plné zajímavostí. Ačkoliv jde o knihy na diametrálně rozdílná témata, obě s sebou nesou řadu nových poznatků a informací, na které jste zatím třeba jinde nenarazili. Neváhejte a společně s námi nakoukněte do  knižních novinek!

Víte, jak vypadají české věznice? Nebo tušíte, co se děje za jejich zdmi? V Česku je téma vězeňství pořád tak trochu tabu. Publikace, která vyšla ve spolupráci dvou autorů přináší mnoho poznatků zejména k tématu potencionálního „osvobození se“ právě z věznice, je-li to reálně vlastně vůbec možné…

Kniha Vězeň na útěku zavede čtenáře do světa za vysokými zdmi s ostnatým drátem a představí fenomén, který je sice kvantitativně ojedinělý, zato však úzce provázaný s životy nejen vězněných osob, ale také dalších aktérů vězeňského světa. Autoři v knize diskutují možnosti definování vězeňských útěků, vysvětlují, kdo, proč a jak z vězení utíká, a na základě práce s dostupnými daty vyvrací nepravdy spojené s interpretací útěků z vězeňských zařízení. Prostřednictvím skutečných příběhů, které se odehrály v českém a zahraničím kontextu, přibližují historii i současnost vězeňských útěků a jejich rozmanitá, fascinující a překvapivá provedení.

Vězeň na útěku

Autor: Lukáš Dirga, Tomáš Kubín

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3414-4
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Vězeň na útěku vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Dalším ze slavných „útěkářů“ byl Alfred George Hinds přirovnávaný k proslulému kouzelníkovi Harrymu Houdinimu. Hinds je znám taktéž pod přezdívkami „Nepolapitelný Alf“ či „Král útěků“. Pro útěky z věznic měl značné nadání, povedlo se mu jich za svůj život hned několik. Útěk z roku 1955 dodnes obestírají nejasnosti, odtud onen kouzelnický příměr. Hinds se stal v Británii nejdříve obdivovaným rebelem a po svém propuštění jedním z nejhlasitějších kritiků tamějšího vězeňství. Nemusíme však chodit tak daleko do minulosti.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorech

Mgr. Lukáš Dirga, Ph.D., (*1987) je český penitenciární sociolog působící jako výzkumný a akademický pracovník na Katedře sociologie Západočeské univerzity v Plzni.

Zdroj informací: Kosmas

Mgr. Tomáš Kubín (*1984) působil 16 let ve Vězeňské službě České republiky. Během své profesní kariéry řídil dvě české věznice.

Zdroj informací: Kosmas

Nakladatelství

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Druhá kniha nenese tak těžké téma, na druhou stranu je možné, že je pořád ještě mnoho věcí, které o Karlově mostě nevíte. I když se vám zdá, že o něm víte už všechno. Možná je tedy čas si své znalosti ověřit!

Víte, že Karlův most se vlastně jmenuje most svatého Víta?
Víte, že po Karlově mostě jezdily tramvaje?
Víte, že socha Jana Nepomuckého z Karlova mostu je vzorem pro desítky tisíc soch po celém světě?
Víte, že Karlův most je jediný na světě, který je osvětlen plynovými lampami?
Víte, že délka Karlova mostu určuje rozestupy mezi kapličkami cestou do Staré Boleslavi?
Víte, že originály soch z Karlova mostu ukrývá sál Gorlice ve vyšehradských kasematech?
Odhalte zapomenutá tajemství Karlova mostu.

Tajemství Karlova mostu

Autor: David Černý

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-271-5158-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tajemství Karlova mostu vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

ukazka karluv most (2)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

David Černý je novinář, spisovatel a fotograf, autor knižní série Tajemství Prahy, tvůrce projektu Miluju Prahu. Pochází ze staré pražské pekařské rodiny. Studoval historii a celý život o Praze píše. Svou lásku k hlavnímu městu chtěl však sdílet i s ostatními, a tak si založil stránku Miluju Prahu. Zpočátku publikoval jen své oblíbené fotky Prahy, stránka se však rozrostla už na 100 tisíc fanoušků a spousty lidí dnes nadšeně posílají své vlastní fotky. David stále žije na Starém Městě nedaleko Staroměstského náměstí.

Zdroj informací: Grada

Nakladatel

gradaKnihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVězeň na útěku

Dirga, Lukáš – Kubín, Tomáš

Academia, 2023

zobrazit info o knizeTajemství Karlova mostu

Černý, David

Grada, 2023

Napsat komentář