S romány za historií

pro-milovniky-historie
Páteční knižní tipy osloví milovníky historických románů: představíme vám jich rovnou pět! Těšit se můžete třeba na nový překlad arcidíla renesančního humanismu a reformismu, vyprávění o životě horalů či druhý díl série Země těch druhých.

Začneme novým překladem renesanční knihy Gargantua z pera francouzského spisovatele Francoise Rabelaise.

Nový překlad Rabelaisova Gargantuy, tohoto arcidíla renesančního humanismu a reformismu, této potopy rafinovaných obscenit, této brutální kritiky soudobé církve a univerzity, tohoto snění o světě lepším a svobodnějším, reflektuje proměny češtiny, a to zdaleka nejen ve vnímání vulgarismů. Nechce podat informaci o renesančním smíchu, ale přimět čtenáře skutečně, „gargantuovsky“ se smát. Navíc bere vážně skutečnost, že nemalá část rabelaisovských vtipů je vázána na konkrétní lokality v Rabelaisově rodném kraji kolem Tours, tyto vtipy však v českém kontextu nejsou vtipné. Celý Gargantua je tudíž přesazen do jižních Čech – i k poctě dávné Jihočeské Thelémy.
Paralelně s překladem je veden odborný komentář, vysvětlující kulturně historické odkazy i kontexty Rabelaisova života a díla.

Gargantua

Autor: Francois Rabelais
Přeložila: Theléma Cibulská

Počet stran: 348
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-200-3448-9
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Gargantua vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

To se rozumí, že drštěk byl celý kopec a že byly tak lahodné, že si každý lízal prsty. Čertovo kopyto ovšem tkvělo v tom, že se dršťky nedaly nechat dlouho ležet, ježto by zasmrádly. A to by byl trapas. Padlo tedy rozhodnutí: Neváhat, propláchnout, sežrat! K tomuto úkolu sezvali obyvatelstvo z Budějovic, Zlaté Koruny, Protivína a Bavorova, ale nezapomněli ani na Zvíkov, na Vyšší Brod a na další sousedy. Všechno to byli dobří kaliči, dobří kakači a vůbec nejlepší klátiči. (str. 36)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Francois Rabelais byl francouzský spisovatel, právník, lékař, botanik a stavitel. Začal studovat u benedektínů, ale poměrně brzy přestoupil k františkánům, kde se roku 1511 stal knězem. Život v klášteře se mu nezamlouval a proto odsud utekl. V roce 1530 začal studovat medicínu a roku 1532 se stal hlavním lékařem v nemocnici v Lyonu. Protože se v rostoucím napětí mezi katolíky a protestanty nemohl rozhodnout pro žádnou stranu, nechal se 1530 propustit z kněžského stavu (laicizovat) a zapsal se na lékařskou fakultu v Montpellieru, kde také vydával spisy Hippokratovy a Galánovy. Protože Sorbonna kritizovala jeho romány jako nemravné, vydal 1542 jejich upravené vydání. Když se po smrti tolerantního krále Františka I. k útokům Sorbonny přidal i reformátor Jean Calvin, odjel Rabelais do svobodného města Metz, kde působil jako lékař a tajemník. Díky svému ochránci, biskupovi du Bellay, byl dobře zaopatřen a mohl poslední léta života trávit v klidu.

Zdroj informací: Nakladatelství Millennium

————————————————

Život horalů na počátku průmyslové revoluce přibližuje ve své knize Hory dávají chléb spisovatel Miloš Gerstner.

Román ze starých Krkonoš vypráví osudy a strázně horalů na počátku průmyslové revoluce, která zásadně změnila rytmus jejich životů.

Hory dávají chléb

Zlomek kroniky hor
Autor: Miloš Gerstner

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-514-6
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Hory dávají chléb vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

Avšak záludné a kruté tyhle hory dokážou být ke všem, kdož bez pokory stoupají od úpatí; ke všem, již fanfarónsky ohlašujíce svůj příchod, budí ze spánku dravce a do pohybu uvádějí v kořání odpočívající lesklá těla zmijí. A přesto tam lidé přebývají.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Miloš Gerstner pocházel z maminčiny strany ze starého rodu z Benecka, sám se narodil ve Vrchlabí. Nejprve zde dlouhá léta učiteloval, avšak kvůli básni Píseň o střele, která dvakrát zabila, jíž reagoval na sovětskou okupaci, mohl poté učit už jen v Domově se zvýšenou výchovnou péčí. Také jeho publikační činnost je v sedmdesátých letech vlivem normalizačních úředníků téměř zcela utlumena. V roce 1980 začíná pracovat v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí. Bylo to snad nejplodnější období jeho života. Pilně vyjížděl za pamětníky a zaznamenával jejich osudy a vyprávění. Terénní deník z let 1980–1984 obsahuje nepřeberné množství folklorních a etnografických informací. Napsal desítky studií s národopisnou, folklorní, jazykovědnou, historickou a literárně historickou tematikou. Mezi jeho díla patří např. Prokletí pastýřů z Rohu.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin

————————————————

Dvě časové linky, inspirace skutečnými událostmi a hlavní hrdinky, které se nevzdávají – nejen to najdete v románu Zahrada dávných tajemství kanadské spisovatelky Kelly Bowenové.

Rok 1940. Mladá Holanďanka Stasia prožívá první krutý střet s realitou války. Dívka se zálibou v psaní pohádek, která od dětství trávila prázdniny u prarodičů v Normandii a nasávala její čarovnou atmosféru, je náhle ponechána napospas osudu. Je bytostně přesvědčená, že dobro musí zvítězit, a nehodlá bezmocně přihlížet, jak nacisté ničí vše, co je jí drahé. Záhy se propracuje až na seznam nejhledanějších agentů francouzského odboje. Teď se však vrací ke starému zámku s tajemnou zahradou svého dětství, kde má splnit takřka sebevražednou misi…

Současnost. Legenda o Šípkové Růžence – agentce odboje a postrachu nepřátel a zrádců z doby druhé světové války – provází Isabelle a její sestru Emilii od dětství. Každé léto trávily u prarodičů v pohádkami a pověstmi opředené Normandii. Dnes, o několik desetiletí později, se jim naskytla příležitost, jaká se nedá odmítnout. Spolu se pouští do rekonstrukce starého zámku a jeho zpustlé zahrady. Přitom odhalují neuvěřitelná tajemství spjatá nejen s historii tohoto místa, ale i s jejich rodinou. Sestry brzy pochopí, že ne každá pohádka je pouhým výplodem lidské mysli. Jedno je jim ale jasné: každá by měla mít dobrý konec.

Zahrada dávných tajemství

Autorka: Kelly Bowenová
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7625-293-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Zahrada dávných tajemství vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Mrtvý neměl boty.
Stasia Neimicová při pohledu na jeho bosé, špinavé prsty trčící do temné, úzké uličky ztuhla a ruka jí zamrzla na řídítkách kola. Mrtvé už pochopitelně předtím viděla, ale lidé si jich vážili po smrti stejně jako za života a podle toho se k nim také chovali. Tohoto muže si nikdo nevážil. Stasia usoudila, že ho zřejmě všichni zavrhli, a dolehl na ni nesnesitelný smutek. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Kelly Bowenová vyrostla v Manitobě v Kanadě a navštěvovala Manitobskou univerzitu, kde získala tituly ve veterinárních studiích. Než si splnila svůj sen stát se spisovatelkou historické fikce, pracovala jako vědecká vědecká pracovnice. V současné době žije se svým manželem a dvěma syny ve Winnipegu. Je autorkou románu Byt nad Seinou.

Zdroj informací: kellybowen.net

————————————————

O osudu desetiletého chlapce Jakuba za druhé světové války vypráví Zeno Dostál v knize Soukromá trestní obžaloba. Jde o nejosobněji laděný autorův román, v němž popisuje své zážitky z dětství.

Optikou někdejších norimberských zákonů je ústřední hrdina, desetiletý Jakub, dítětem z tzv. smíšeného manželství. A ačkoliv žije s rodiči a prarodiči v malebném moravském městečku Konice, události druhé světové války nemohou osudově nedopadnout i do jeho světa. Od zákazu vystupování na dětském karnevalu, přes nucené uzavření koloniálu jeho židovských prarodičů, až po povolání do transportu, které obdrží nejdříve Jakubovi prarodiče a později i jeho maminka Charlota. Román Jakubova nezvyklého zrání zachycuje osobní katastrofu miliónů rodin v intimním portrétu, povětšinou laskavě a dětsky naivně. Tikot nástěnných hodin v „neznámém domě“ u tety, kde se Jakubovi podaří dočkat konce války, je neméně hlučnou obžalobou skutečnosti jako halasné scény z příjezdových ramp koncentračních táborů.

Soukromá trestní obžaloba

Autor: Zeno Dostál
Ilustrátor: Boris Jirků

Počet stran: 460
Vazba: vázaná
Formát: 155×204 mm
ISBN: 978-80-87310-29-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Soukromá trestní obžaloba vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Cítil, že mu ujíždí pod bradou gumička, že se mu čepice s třemi černými bambulemi sune k uchu, jenom aby mu nespadla zrovna teď, určitě by mu ji rozšlápli, protože nemůže nikdo zastavit, zvlášť Dosoudil, který tancuje v šatech brouka svatojánka, ten by mu na ni dupl schválně. „… kocour ji chytit nemůže…“ zpívá Jakub a popadá dech, nad hlavou mu ubíhají lampiony, řetězy žárovek, sám vede řadu jako první, celou polovinu kluků ze třídy, kdyby něco pokazil, smáli by se, a svatojánek nejvíc! (str. 7)

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

Zeno Dostál (1934–1996), filmový pracovník a spisovatel, byl od roku 1992 až do své smrti předsedou Židovské obce v Praze. Je autorem prozaického cyklu, jehož jednotlivé části jsou pojmenovány podle jednotlivých znamení zvěrokruhu: Býk, Beran a Váhy (1981), Lev a Štír (1983), Vodnář (1987), Labuť (1991), Blíženci(1992), Ryby (1994). Z pozůstalosti vydávaný Malý vůz toto dílo završuje.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

————————————————

A na závěr vám představíme druhý díl série Země těch druhých z pera marocké spisovatelky Leily Slimani. Zajímají vás další osudy hlavních hrdinů – manželů Belhadžových, Maročana Amina a Francouzky Mathildy? Přečtěte si Koukejte, jak tančíme.

Manželé Belhadžovi, Maročan Amin a Francouzka Mathilda, si splnili sen. Po letech tvrdé dřiny proměnili své hospodářství v prosperující a vzkvétající podnik. Teď už konečně patří mezi elitu země, užívají si svůj blahobyt a věří, že dál bude jenom lépe. Jenomže jejich soukromý život i veřejné dění mají do idyly velmi daleko. Stýkají se sice s bohatými Francouzi, ale jejich rovnost je jen zdánlivá a pohrdlivá samolibost bývalých kolonistů stále hmatatelná. Ani běžní, často živořící Maročané je nepovažují za jedny z nich. Také jejich vzájemný vztah není tím, co ukazují navenek. Útěchu jim přináší úspěchy nadané dcery Ajši, těžkou hlavu jim však dělá vzpurný syn Selim. Rodinný mikrokosmos odráží situaci v celé zemi. V Maroku se více než deset let po získání nezávislosti mezi povznesenými privilegovanými a zbytkem obyvatelstva nic nezměnilo.

Země těch druhých II

Koukejte, jak tančíme
Autorka: Leila Slimani
Přeložil: Michal Zahálka

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×2000 mm
ISBN: 978-80-257-4211-2
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Země těch druhých II vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Mathilda stála u okna a dívala se do zahrady. Do té své bujné, neuspořádané, skoro až vulgární zahrady. Do té své pomsty šetrnosti, kterou ji ve všech ohledech svazoval její manžel. Den byl sotva na počátku a slunko dosud jen nesměle prosvítalo listovím. Osvěcovalo žakarandu, jejíž světle fialové květy se zatím úplně nerozvily. Starou smuteční vrbu a dva avokádovníky, které se shýbaly pod tíhou plodů, jež nikdo nejedl, a tak jen hnily v trávě. Zahrada nikdy nebyla tak krásná jako v tuhle roční dobu. Psal se začátek dubna 1968 a Mathilda si pomyslela, že si Amin tuhle chvíli nevybral náhodou. (str. 11)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Leila Slimani (* 1981) se narodila a vyrůstala v marockém Rabatu v zámožné rodině, otec pracoval jako bankéř a matka byla jednou z prvních žen – lékařek v Maroku. Leila po maturitě na Francouzském lyceu v Rabatu odjela do Francie. Vystudovala Institut politologických studií v Paříži, od roku 2008 pracovala v redakci týdeníku Jeune Afrique, kde svými články pokrývala oblast severní Afriky. V současnosti v práci pro časopis pokračuje externě, naplno se věnuje psaní. Její první román V lidožroutově zahradě (Dans le jardin de l´ogre, 2014, č. 2018) vzbudil velkou odezvu u literárních kritiků, někteří o něm psali jako o „šokující verzi Paní Bovaryové naší doby“. Obdržela za něj Prix de la Mamounia, prestižní marockou literární cenu. Kniha vyvolala ohlas i mezi čtenáři, přesněji mezi marockými čtenářkami, které začaly spisovatelku oslovovat se svými osobními intimními příběhy, jež daly vzniknout knize reportážních esejů Sex a lži (Sexe et mensonges, 2017), shrnujících každodenní marockou realitu přetvářky v oblasti sexuality. Podle této knihy vznikl i úspěšný grafický román (česky též pod názvem Sex a lži vyšel v roce 2019). Za svůj druhý román Něžná píseň (Chanson douce, 2016, č. 2017) získala prestižní Goncourtovu cenu. Dále napsala sérii Země těch druhých (Válka, válka, válka a Koukejte, jak tančíme).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGargantua

Rabelais, Francois

Academia, 2023

zobrazit info o knizeHory dávají chléb
Zlomek kroniky hor

Gerstner, Miloš

Dauphin, 2023

zobrazit info o knizeZahrada dávných tajemství

Bowenová, Kelly

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeSoukromá trestní obžaloba

Dostál, Zeno

Akropolis, 2023

zobrazit info o knizeZemě těch druhých II
Koukejte, jak tančíme

Slimani, Leila

Argo, 2023

Napsat komentář