Dramatický trojlístek

Nezna pisen
Myriam se touží prosadit jako úspěšná advokátka, což se bohužel nedá skloubit s úlohou matky a hospodyňky. Najmou si tedy chůvu, která vytvoří z bytu opravdový domov. Nicméně zvyšující se vzájemná závislost vyvrcholí v (ne)čekané drama…

Najmout si pro své dvě malé děti stálou chůvu je pro skromnou pařížskou domácnost Myriam a Paula finančně takřka neúnosné. Je to však jediná možnost, jak Myriam umožnit to, co potřebuje stejně jako vzduch a vodu: prosadit se v náročné profesi advokátky. Po počátečním ostychu a zdráhání mladí manželé zjišťují, že chůva Louise převrátila jejich život naruby. Totiž teprve tato hypervýkonná, pečující, vždy dokonalá hospodyňka dokázala v jejich bytě vytvořit opravdový domov – nejen pro jejich děti, ale i pro ně samotné. Postupem času však prohlubující se vzájemná závislost chytí trojici do pasti. Pokus o únik z ní vyústí v drama.

Ukázka z knihy

A pak přišla Louise. Když o jejich prvním setkání vypráví, Myriam ráda říká, že to bylo jasné na první pohled. Jako když se zamilujete. Zdůrazňuje hlavně reakci své dcerky. „Sama si ji vybrala,“ dodává s oblibou. Milu právě probudil z poledního spánku bratříčkův pronikavý pláč. Paul šel pro miminko a holčička se na něj nalepila a schovávala se mu za nohy. Louise se zvedla. (str. 24)

Něžná píseň

Autorka: Leila Slimani
Přeložila: Sára Vybíralová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 150×217 mm
ISBN: 978-80-257-2142-1
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Něžná píseň vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Leila Slimaniová (* 1981) se narodila a vyrůstala v marockém Rabatu v zámožné rodině, otec pracoval jako bankéř a matka byla jednou z prvních lékařek v Maroku. Leila po maturitě na Francouzském lyceu v Rabatu odjela studovat do Francie. Vystudovala Institut politologických studií v Paříži, chvíli se pokoušela prosadit i jako herečka. Roku 2008 začala pracovat v redakci týdeníku Jeune Afrique, kde psala o oblasti severní Afriky. Od roku 2012 pokračuje v práci pro časopis jen externě, naplno se věnuje psaní. Její první román V lidožroutově zahradě  vzbudil velkou odezvu u literárních kritiků, někteří o něm psali jako o „šokující verzi Paní Bovaryové naší doby“. Za svou druhou knihu Něžná píseň obdržela v roce 2016 Goncourtovu cenu za nejlepší román.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNěžná píseň

Slimani, Leila

Argo, 2017

Napsat komentář