Hranice loajality

Klima_SmrtSOdkladem_audio
Když se něco pokazí, jednou z poměrně oblíbených výmluv je snaha tvrdit, že šlo o zkoušku. Někdy se jedná o nevinné záležitosti, ale jindy může jít o zásadní dopady na osudy zúčastněných. A někdy dokonce i o život.

Nedávno jsme si představili další audioknihu z dílny Josefa Klímy Hřebec a Kráska. Dnes se podíváme na nový titul ze stejné série s názvem Smrt s odkladem, který se stejně jako ten předchozí objevil v nabídce serveru Audioteka.cz v listopadu 2023. A i tentokrát se jeho interpretace ujal Martin Stránský.

Smrt s odkladem nese v sérii případů tuzemské kriminalistky Kláry Radové pořadové číslo tři. Pro ten nepravděpodobný případ, že se jedná o vaše vůbec první setkání s touto svéráznou románovou postavou, pak vězte, že první díl Jak zabít dvakrát vyšel v roce 2021 a v audiu o rok později. Dvojka Hřebec a Kráska se pak na pulty knihkupectví dostala v roce 2022 a o jejím uvedení ve zvukové verzi jsme si povídali nedávno. Aby náš výčet zůstal pro tuto chvíli úplný, těšit se lze i ze čtvrtého titulu Jen drápkem uvízneš, leč v jeho případě jen pro fanoušky tištěného média. Audioknižní verze na své uvedení teprve čeká.

Na rozdíl od svých předchůdců mapuje Smrt s odkladem vyšetřování jen jednoho případu. Nicméně pokud bychom chtěli být přesní, poněkud rozhádaný tandem kriminalistů Klára Radová a Petr Hampl ve skutečnosti řeší případ sériových vražd, takže důsledně vzato dostanou čtenáři mnohem víc mrtvých než dříve. Dalším významným rozdílem proti dřívějšku jsou dvě konvergující dějové linie. Jedna z poloviny osmdesátých let minulého století, ta druhá ze současnosti. Ano, toto schéma není nové. Dává jasně tušit, kdo je pachatelem a proč se jím stal. Ale popravdě – není to jedno? Vzpomeňme třeba na případy poručíka Columba, v nichž je osoba vraha známa od samého začátku a diváci už jen pozorují snadno předvídatelné vyšetřování a hledání důkazů. Přesto jde o jeden z nejúspěšnějších detektivních seriálů vůbec. V případě Smrti s odkladem tomu není jinak. Víc než identifikace pachatele jsou tu důležité motivy činů. Pro moji generaci zde hraje roli i nepřehlédnutelná dávka nostalgie z návratu do doby před revolucí (ne kvůli době samotné, ale kvůli faktu, že jsme byli o poznání mladší). Zápletka v kostce: šmejdi s posvěcením státní bezpečnosti v tehdejší době prosperují i v současnosti, zaštítěni kamarádíčky na vysokých (ba nejvyšších) místech.

Jestli v Hřebci a Krásce vztah hlavní hrdinky a jejího služebního a do jisté míry i soukromého partnera sem tam zaskřípal, tentokrát prochází opravdovou krizí. Jak už to tak bývá, hlavní příčinou rozkolu jsou nevyříkaná nedorozumění. Marná sláva, není větší zabiják lásky než neověřené dohady a předpoklady. Ani porozumění matky s dcerou opět nezůstalo bez poskvrnky. Ale dobré zprávy nakonec ledacos spraví. I když v tomto případě jde možná o úhel pohledu – málokdy se situace vyvine tak, aby zůstali spokojeni všichni. Že nerozumíte? To je dobře… poslechněte si Smrt s odkladem a dozvíte se všechno potřebné. A poslední spoiler: počet erotických scén zase o trochu narostl.

Rozsah tištěné verze oproti předchozímu dílu narostl na přibližně dvě stě sedmdesát stran. Ty se v digitální zvukové verzi proměnily ve dvacet souborů ve formátu mp3 a doba poslechu se vyšplhala přes osmihodinovou hranici, byť ji překročila o pouhých šest minut. Třetina dne čistého času je tedy také doba, po niž si posluchači mohou užívat hlasu svého oblíbeného interpreta Martina Stránského, který se tak snad definitivně stal dvorním dabérem prací Josefa Klímy.

Rád bych vás teď pozval k poslechu čtvrtého pokračování série případů Kláry Radové z pera Josefa Klímy Jen drápkem uvízneš. Čekají na nás totiž další dva na první pohled zdánlivě nesouvisející případy, dramatické incidenty ve světě rodičovství, a mnoho z toho, čeho bylo až dosud dosaženo, se otřese v základech. Dobrá zpráva zní, že toto všechno si již můžete přečíst. Ta smutná je, že zatím nemáme verzi určenou k poslechu. Ale věřím, že se jí dočkáme brzy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt s odkladem

Klíma, Josef

Audioknihy Témbr, 2023

Napsat komentář