Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. února 2024

nenechte_si_ujit
Další únorový týden je před námi a my vám opět přinášíme přehled akcí, které se budou konat. Nenechte si ujít křest básnické sbírky Aleše Berného, přednášku o Homérově Ílias či setkání s básníkem, spisovatelem a dokumentaristou Milošem Doležalem.

Nejprve se podíváme do Prahy, kde se v úterý 13. února uskuteční křest básnické sbírky K Helmovskému jezu Aleše Berného. Jde o působivé epické pásmo z pražského Podskalí evokující bolestnou pomíjivost. Celou poémou se táhne pronikavá melancholická nota, stesk po uplynulém, po všem, co hnědá řeka odnesla z Podskalí až k Helmovskému jezu. O hudební doprovod se postará uskupení Šílený Fridrich, pro které Aleš Berný skládá písničky a píše texty. Křest začíná v 19.00 v Čítárně Unijazz.

Chcete si procvičit angličtinu? Pak zajděte ve středu 14. února do Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Těšit se můžete na zábavnou konverzační hodinu určenou dětem i dospělým. Začátek je v 15.30 na pobočce Bystrc.

Městská knihovna v Praze připravila na středu 14. února přednášku o Homérově starořeckém hrdinském eposu Ílias. Dozvíte se třeba, zda byl autor nejepičtějšího díla Evropy slepý, jakou roli hrají v lidské kultuře příběhy a jakou roli sehrály Homérovy eposy v kultuře řecké. Dorazte do Domu čtení na ulici Ruská v 18.00.

Nyní potěšíme maminky a tatínky malých dětí: Knihovna Jiřího Mahena v Brně vás ve čtvrtek 15. února zve na setkání, kde budou představeny knižní novinky nejen pro nejmenší děti, ale také pro jejich rodiče. Zajďtete do pobočky Bystrc v 10.30.

Brněnská Knihovna Jiřího Mahena naplánovala na čtvrtek 15. února čtení pro děti do 5 let. Přijďte si poslechnout zimní pohádku o medvídkovi, který si moc přál stát se sněhulákem – buďte na pobočce Tuřany v 15.00.

Patříte-li mezi fanoušky Harryho Pottera, zúčastněte se ve čtvrtek 15. února akce, kterou připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Budete moci prozkoumat Brumbálovu ředitelnu i banku Gringottových (projdete se po slavném dřevěném mostě a vyloupíte trezor Bellatrix) a také uvidíte repliky celé řady věcí, které znáte z filmů. Na závěr si poslechnete vyprávění, jak se slavný příběh dostal na plátno, jak herci vytvářeli své postavy a kolik skleněných koulí čekalo na ministerstvu kouzel v odboru záhad. Stačí dorazit na pobočku Bystrc v 17.00.

V Benešově se můžete ve čtvrtek 15. února setkat s básníkem, spisovatelem a dokumentaristou Milošem Doležalem. Jeho nejznámější knihou je monografie o P. Josefu Toufarovi Jako bychom dnes zemřít měli, která zvítězila v anketě Lidových novin Kniha roku.V předchozích letech mu vyšly např. knihy dokumentárních povídek Čurda z Hlíny (2019) a Do posledních sil (2020). Chcete-li si poslechnout ukázky z autorovy tvorby, přijďte do studovny městské knihovny v 18.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář