Sen o umění a svobodě

blahovi-snilci-nahled
Pojďte si přečíst knihu o hrdince, která je nucena zavázat se k celoživotní poslušnosti výměnou za jeden rok volnosti, za jeden rok na umělecké škole, za jeden rok strávený mezi bohémskými umělci. Čeká na vás Anglie 30. let minulého století a silný příběh o ženě toužící po vlastní svobodě.

Anglie, třicátá léta 20. století. Elizabeth má talent a sní o studiu na umělecké škole. Rodiče si ji ale představují v roli oddané manželky po boku bohatého Charlese Bonhama. Elizabeth rodičům slíbí, že když jí dovolí strávit rok na akademii, pak jejich přání poslušně splní. Ocitá se tak mezi bohémskými umělci, kde poznává, jak opojná i plná nástrah může být svoboda.

Bláhoví snílci

Autorka: Olivia Horrox
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-955-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Bláhoví snílci vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Konec prvního týdne v Umělecké škole svaté Anežky mi přinese úlevu i vyčerpání, ale jestli doufám, že mi pátek poskytne kýžený oddech, tak jsem vedle jak ta jedle. Opět začínáme dvěma hodinami figurální kresby a následuje hodina s panem Blighem, zaměřená na pohyb a energii, během níž se mu podaří dvě studentky rozplakat. Babs mezi nimi tentokrát naštěstí není. Den zakončíme ve třídě s Marjorie, která nás zasvěcuje do tajů perspektivy. Na tuhle lekci jsem se celý týden těšila. Atmosféra ve třídě mi připadá mnohem přátelštější než v ateliéru, kde všichni sedíme u stojanů a vzájemně po sobě pokukujeme. Tady pracujeme ve skupinkách u dlouhého stolu, uvelebení na stoličkách, a skláníme se nad skicáři. Babs hněte hlínu na hrnčířském kruhu stojícím u umyvadla. Diego Pérez, stipendista z Mexika, se natáhl na podlahu a vyskládal před sebe náčrty cornwallské krajiny s živými barvami, zatímco jiní, jako třeba já, Eddie a Nina, se mačkáme u jednoho stolku a vrážíme do sebe koleny. Máme k dispozici celou řadu rekvizit, s ni- miž můžeme pracovat, a my tři si vybereme studii řecké busty. Přistoupí ke mně Marjorie a skloní se nad mým skicářem. Zadržím dech v naději, že tentokrát jsem si počínala správně. „Nemyslíš, že je ta hlava pořád trochu moc malá?“ zeptá se mě a přinutí mě tím znovu se podívat na sochu. Vytáhne z kapsy tužku, otočí papír a načrtne hrubou skicu, aby mi ukázala správné proporce. „Vidíš? Hned to působí opravdověji.“

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Olivia Horrox vystudovala anglickou literaturu a tvůrčí psaní. Ve své disertační práci se zabývala studiem společenských změn po 1. světové válce, což ji inspirovalo k vlastní literární tvorbě. Výsledkem je román Bláhoví snílci, který je autorčinou knižní prvotinou. Kromě psaní autorka pracuje jako marketingová a PR manažerka v nakladatelství Simon & Schuster Children’s Books. Žije v západním Londýně se svým manželem a velmi popudlivou kočkou jménem Coco.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBláhoví snílci

Horrox, Olivia

Alpress, 2023

Napsat komentář