Msta jako základní instinkt

Klima_HrebecAKraska
Má-li zločin nějaký motiv, existuje slušná šance, že bude vyřešen, padouch dopaden a při troše štěstí a právnické zručnosti i potrestán. Přesto existují zločinci, kteří doufají, že se vyšetřování jejich aktivit neujme nikdo kompetentní a schopný.

V listopadu 2023 rozšířil server Audioteka.cz svou nabídku mimo jiné i o dvě novinky Josefa Klímy. Dnes se podíváme na první z nich s názvem Hřebec a Kráska (2022). Interpretace její zvukové podoby byla svěřena Martinu Stránskému.

Hřebec a Kráska představuje druhý titul zatím čtyřdílné série příběhů románové kriminalistky Kláry Radové, kterou Josef Klíma představil v roce 2021 v knize Jak zabít dvakrát, přičemž Martinem Stránským načtená varianta se v nabídce Audiotéky objevila o rok později. Třetí svazek, o němž si budeme povídat zanedlouho, se jmenuje Smrt s odkladem (2022, audio 2023). A čtyřka, úplná novinka dostupná zatím pouze v tištěném provedení, láká chytlavým názvem Jen drápkem uvízneš.

Podobně jako v případě prvního dílu, i ve dvojce se čtenáři, v našem případě posluchači, setkají s Klárou Radovou a jejím parťákem Petrem Hamplem u vyšetřování hned dvou případů. Ten první, Hřebec, se zabývá úmrtím, které se mělo jevit jako nehoda – kopnutí koněm může samozřejmě skončit smrtí. Jenže tu nehraje nejméně jedna věc, které si Klára ve stájích naštěstí všimne. A jak jinak, zanedlouho půjde vyšetřovatelce také o život. Druhý případ řeší vraždu mladé partnerky známého zahradního architekta. I zde se kolem hlavního podezřelého točí mnoho záhadných okolností, které ho střídavě staví do horšího, či ještě horšího světla. Ochrannou ruku nad ním navíc drží kdosi mocný. Ale podobně jako v reálném životě, také v tom románovém se často věci zdají jiné, než jakými ve skutečnosti jsou. My, posluchači, se kromě napínavého pátrání po pachateli ještě jako bonus dozvíme i několik zajímavostí ze života akvarijní fauny.

Klímovy příběhy nejsou jen prostou detektivkou. Autor přidává svým postavám i uvěřitelné lidské osudy, jež pomáhají budovat onen důležitý, skoro až rodinný vztah mezi fiktivními osobnostmi a čtenáři. K jejich pozitivnímu přijetí nepochybně přispívá i důvěrně známé domácí prostředí českých měst a vesnic. A stejně jako v první knize, i tentokrát se kriminalistka bude kromě vyšetřování potýkat s duchy své vlastní minulosti. Nechybí rodičovské peripetie s dospívající dcerou, ani milostná úskalí vztahu s kolegou. Oproti svému předchůdci nabízí druhý svazek série odvážnější erotické scény, ale i hlubší prožitek emocí. Ke slovu opět přijde uprchlý defraudant – Klářin exmanžel, byť stále jen vzdáleně a pořád ze zatím neznámého úkrytu.

Rozsahem odpovídá Hřebec a Kráska prvnímu titulu v sérii. Lehce přes dvě stě padesát stran tištěné předlohy se v audioknize proměnily ve čtrnáct souborů formátu mp3. To v praxi znamená bez deseti minut osm hodin poslechu podmanivého hlasu Martina Stránského. Je vážně zajímavé, jak se skvělá kniha stane ještě úžasnější, když je přednesena profesionálním interpretem. A Martin Stránský k elitě jednoznačně patří. Vlastně by mě zajímalo, jakým způsobem dochází k výběru interpreta pro konkrétní knihu. Netušíte někdo? Má autor knižní předlohy nějaké slovo při volbě svého vysněného mluvčího? Nebo si z hromady možností vybírají sami interpreti?

V každém případě na mě osobně působí tandem Josef Klíma a Martin Stránský jako příklad skvělé literární symbiózy, která přímo volá po posluchačově pozornosti. Za obvyklých okolností bych teď napsal, že se těším na zvukovou podobu třetí knihy případů Kláry Radové, ale protože jsem si ji již stihl poslechnout, mohu už své přání posunout k dílu čtvrtému Jen drápkem uvízneš. Na jeho audioknižní podobu si ale budeme všichni muset ještě nějakou chvíli počkat. A vy zatím můžete naše společné čekání alespoň z části vyplnit náhledem na můj názor na případ vydíraného pilota Československých aerolinií, který nás všechny zavede dílem do současnosti, dílem do poloviny osmdesátých let minulého století. Ano, odtud vane vítr pro název Smrt s odkladem. Ale o tom až příště.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHřebec a Kráska

Klíma, Josef

Audioknihy Témbr, 2023

Napsat komentář