Novoroční očima

ocima-zima
Před Vánoci se mi nepovedlo najít si čas na sepsání článku, proto mohu zahájit nový rok svým recenzním občasníkem. Sice bude plný audioknih (s jednou výjimkou), ale rozhodně nebude monotematický. Mimo mé oblíbené detektivky totiž obsahuje i romantiku, historický román a novinářův pohled na soužití v Izraeli. I když jde o starší titul, události z počátku října z něj udělali žhavou aktualitu.

Asi už víte, že ráda čtu všechny detektivky z pera slovenského autora Dominika Dána. Z veletrhu Svět knihy 2019 mi tu ležela vyhraná audiokarta opravňující ke stažení jednoho libovolného díla právě tohoto autora z portálu Audiolibrix. Rozhodla jsem se ji tedy konečně použít a stáhla jsem si titul Bestie, který jsem nečetla. Tedy přesněji šlo o knihu Beštia, protože audioknihy tohoto autora jsou v původním jazyce, tedy slovenštině, a načetl je (takřka všechny ze série) Martin Mňahončák.

Musím říct, že to byla moje první zkušenost s poslechem audia v jiném než českém jazyce, a přiznávám, že jsem byla překvapená hned v několika ohledech. Vydavatelství Publixing využívá zvukových efektů (hlas „z nebe“ zní jinak, telefonní rozhovory působí jako odposlechnuté z telefonu), což přidává na dramatičnosti, stejně tak přednes Martina Mňahončáka je velmi sugestivní a příjemný k poslechu. Na druhou stranu chybí zvukové (hudební) předěly a občas byl přechod od hovoru v kanceláři k vnitřnímu dialogu pachatele tak rychlý, že jsem chvíli tápala nad souvislostmi. Celkově však víc než jedenáct hodin poslechu uteklo jako voda a já byla moc ráda, že jsem si tento případ z dřevních dob Richarda Krauze mohla připomenout. Děj se odehrával především v letech 1990–1992 a přiblížil mi nejen počátky mladého detektiva na oddělení vražd, ale také nesmělé první krůčky využití analýzy DNA.

————————————————

Česká autorka Alena Chládková ve své románové prvotině (dosud jí vycházely verše, fejetony a pohádky) s názvem Láska v sedmdesátkách připomíná již zmizelé časy normalizace a života v ní. Časy, kdy politika ovlivňovala životy obyčejných lidí víc, než bylo všem po chuti. Dobu, v níž i jen slovo na obranu nevinně potrestaného mohlo přinést trest. A také dobu, v níž se zamilovaní sobě navzájem mohli ztratit jako nic. Vždyť nebyly sociální sítě, mobilní telefony, …

Láska v sedmdesátkách však není jen retrospektivním ohlédnutím za těžkou dobou, ale také pozitivní romantickou zprávou, že stará láska nerezaví, ba naopak kvete v každém věku. Pokud vám není proti mysli si zavzpomínat třeba i na své mládí, pak může být kniha Láska v sedmdesátkách vydaná v nakladatelství JOTA tím pravým startérem. A možná také mementem, že za komunistů se tu opravdu dobře dařilo jen těm vyvoleným a že svobody je třeba si vážit.

————————————————

Po případech dokonale naaranžovaných sebevražd v románu Dokonalý zločin došlo v sérii Helen Fieldsové s Lucem Callanachem a Avou Turnerovou ke zlomu. V románu s názvem Dokonalá tma se Luc a Ava ocitají každý na jiném místě a řeší dva obtížné případy. Ava se ve Skotsku doslova brodí mrtvolami mužů i žen. Zatímco Luc, toho času ve Francii nasazený na vyšetřování obchodu s lidmi, narazí na mrtvolu mladého muže, z jehož těla byly vyjmuty veškeré orgány. Je možné, že jde o nelegální obchod s orgány pro transplantace, či snad něco horšího?

Stopy z Francie vedou do Skotska a ze Skotska do Francie, takže nakonec budou oba dva muset čelit obří chobotnici, která je ohrozí. Helen Fieldsová vykonstruovala napínavý příběh souboje dobra se zlem a nezapomněla ani na linku osobních životů svých hrdinů, takže vše působí velice skutečně. Román jsem poslouchala v audio verzi načtené Janem Šťastným, který načetl celou sérii a jeho hlas mám s ní již spojený. Ač šlo o velmi drsný příběh, musím říct, že jsem si poslech dokonale užila a čtrnáct a půl hodiny mi uteklo opravdu rychle. Pokud se rádi bojíte a nevadí vám drastické popisy, pak si tuto Dokonalou sérii nenechte ujít. K dispozici je v knižní (Kniha Zlín) i audio (Voxi) podobě a stáhnout si ji můžete například z Audiotéky.

————————————————

K poslechu audioknihy Rozpůlený dům Alice Horáčkové jsem se dlouho odhodlávala, přece jen šlo o dvacet jedna hodin poslechu, ale nakonec jsem rodinné sáze z Benecka neodolala. Samotný děj knihy je rozkročen od časů Rakouska-Uherska až po odsun Němců po válce a socializaci vesnice. Epický příběh tří bratří (Vincka, Hanze a Emila) a dvou kamarádek (Zdeňky a Anežky) a lidí kolem nich ilustruje názorovou pestrost v česko-německém pohraničí. Historie kráčí osudy obyčejných lidí a autorka vše oživuje tím, že do příběhu vetkává i osudy historických osobností (Bohumil Hanč, Reinhard Heydrich a další) a posluchač audia (či čtenář knihy, kterou vydalo nakladatelství Argo) má pocit, že vlastně je mu předkládán reálný obrázek ze Sudet.

Knihu načetli Jan Holík, Magdalena Borová a Filip Kaňkovský. Krátké kapitoly, které neodpovídají jednotlivým stopám, dělí stručné hudební předěly. Celkově je poslech velmi příjemný a docela jsem se do něj ponořila. Pokud se vám líbil Šikmý kostel z česko-polského pohraničí, pak rozhodně neváhejte a pusťte si Rozpůlený dům. Dostane se vám podobný zážitek, i když z jiné části naší země. Audioknihu připravilo nakladatelství OneHotBook a najdete ji ke stažení například na Audiolibrix.com.

————————————————

Kniha zahraničního reportéra Jakuba Szántó Z Izrastiny s láskou vyšla v nakladatelství Argo již v roce 2020, ale asi nikdy nebyla aktuálnější potřeba si ji přečíst jako dnes, v čase konfliktu Hamasu a Izraele. Díky sondám do historie, politických jednání i životů obyčejných lidí žijících na horkém území, je totiž čtenář schopen objektivně vnímat potřebu vypořádat se s těmi, kdo zasévají násilí a nenávist.

Když kniha vyšla, uložila jsem ji k těm, které si jednou přečtu, ale na konec na ni došlo až nyní, a to ještě v audiopodobě, do níž ji načetl Vasil Fridrich. Buď jsem měla potíž se zaposlouchat, nebo jsem se nemohla od naslouchání odtrhnout, a jen jsem kývala, že jsem ráda, že konečně některým věcem lépe rozumím. Díky vyprávění Jakuba Szántó jsem mohla nahlédnout nejen na povrch, ale i do hloubky a navíc opravdu …„s láskou“ do končin, které tolik poutají naši pozornost. Pokud tápete, co a jak bylo, jaké jsou vyhlídky do budoucna a zajímají vás i příběhy obyvatel „Země zaslíbené“, pak si udělejte také čas a titul Z Izrastiny s láskou vydaný nakladatelstvím Tympanum si stáhněte například z webu Audiotéka.cz a poslechněte si takřka dvanáct hodin poutavého vyprávění.


Které tituly dělaly společnost vám v závěru roku? Využili jste také audioknihy jako kulisy k úklidu a pečení, nebo jste před usnutím našli čas na otevření knihy? Podělte se s námi! Případně napište, jaké knihy vám nadělil Ježíšek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBeštia (audiokniha)

Dán, Dominik

Publixing, 2021

zobrazit info o knizeLáska v sedmdesátkách

Chládková, Alena

Jota, 2023

zobrazit info o knizeDokonalá tma

Fieldsová, Helen

Voxi, 2023

zobrazit info o knizeRozpůlený dům (audiokniha)

Horáčková, Alice

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeZ Izrastiny s láskou
Reportérem mezi dvěma zeměmi

Szántó, Jakub

Tympanum, 2020

Napsat komentář