Nenechte si ujít v týdnu od 29. ledna do 4. února 2024

nenechte_si_ujit
Jaké literární akce vás čekají v posledních lednových a prvních únorových dnech? Nenechte si ujít křest knihy Rok ušatého Majka, představení sbírky poezie Ondřeje Kayse Démonoskopie či debatu o knize Michaela Ignatieffa O útěše.

Městská knihovna v Praze vás v pondělí 29. ledna zve na křest knihy s názvem Rok ušatého Majka autorů Milady Rezkové a Lukáše Urbánka. Nahlédnete do světa zvuku, rámusu a hluku! Dozvíte se třeba, jaké je nejuřvanější zvíře na světe a čemu zvukaři říkají klopák. Buďte na pobočce Velký mlýn v 17.00.

V úterý 30. ledna se v Brně koná další literární salón. Seznámíte se s Ondřejem Kyasem, který vám představí svou debutovou sbírku poezie plnou surreálných obrazů a jazykových her: Démonoskopie. Přijďte do Kleinova paláce na náměstí Svobody v 17.30.

Co myslíte, zbyla literatuře nějaká estetická autonomie? Odpověď na tuto otázku se dozvíte v úterý 30. ledna v pražské Knihovně Václava Havla, kde se uskuteční diskuze o literárních kritériích v Česku. Procházejí totiž určitou revizí… Začátek je v 19.00.

Chcete lépe poznat rakouskou literaturu? Využijte ve středu 31. ledna jedinečnou příležitost, kterou vám nabízí Městská knihovna v Praze. Seznámíte se s několika rakouskými autory: o kvalitách spisovatelského řemesla budou vypovídat knihy autorů Roberta Menasseho (Hlavní město, Evropský systém, Vyhnání z pekla), Michaela Köhlmeiera, Cornelie Travnicek (Andělský prach), Josefa Winklera či Daniela Wissera. Dorazte do ústřední knihovny v 18.00.

Ve středu 31. ledna si v Praze nenechte ujít debatu o knize O útěše: jak žít s nadějí v temných časech, které se kromě autora Michaela Ignatieffa, uznávaného spisovatele a historika, zúčastní také francouzský politolog a historik Jacques Rupnik a filozofka Tereza Matějčková. Dozvíte se, jak se muži a ženy v extrémních situacích napříč časem obraceli jeden k druhému, aby získali naději a odolnost. Debata začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Ve čtvrtek 1. února proběhne v Praze uvedení knihy hudebního historika Radka Diestlera Dekáda naplno. Jde o první komplexní knihu o české hudební scéně po listopadu 1989. Autor s nadhledem a vtipem líčí vytváření klubové a festivalové sítě, budování gramoprůmyslu a koncertní agentáže, proměny vnímání a prodeje hudby, osudy metalu a folku, vznik české indie a taneční scény. Buďte v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář