Zasoutěžte si o historický román plný naděje

jantarove slzy uvodni
Rodiny dětí Ilse a Arna rozdělila válka… V boji s takovým nepřítelem volí každý vlastní zbraně, jak toto období zvládnout. Ilse třeba pomáhá vyprávění pohádek. Je však možné mezi bombami vytrvat a dojít až tam, kde zase zavládne klid a rodiny se znovu setkají?

Víra a naděje ve válce

Historický román o naději a dvou pruských rodinách zatažených do válečné vřavy.

Prusko roku 1945, válka zuří nebezpečně blízko a postupující sovětská armáda rozdělí dvě rodiny, jejichž děti se uprostřed války musejí naučit přežít. Malé Ilse naštěstí přinášejí úlevu pohádky, jež jí na cestě vypráví polský nádeník Janusz, který pro její rodinu pracoval a teď ji doprovází. Janusz povídá o obléhaném království v Baltském moři, odkud se vylévají jantarové slzy truchlící královny. Nikdo netuší, jak důležité a prorocké tyto pohádky jsou.

V troskách nedalekého Königsbergu se ukrývají Arno a jeho matka. Nepodařilo se jim uprchnout před postupující armádou, a teď zde vyčkávají v naději, že se hned po válce opět setkají se zbytkem své rodiny. Mezi padajícími bombami jim však dochází, že v opevněném městě zůstat nemůžou. Sevřeni v kleštích dvou mocných nepřátel se z nich stávají pěšci vydávající se na cestu s nejasným koncem.

Jantarové slzy

Autorka: Sofía Segovia
Přeložila: Romana Bičíková

Vydalo nakladatelství: Host
Počet stran: 576
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2023
ISBN: 978-80-275-1796-1

Přečtěte si více informací o knize Jantarové slzy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host.

host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Ukázka z knihy

Nejdřív vstává dítě, potom maminka, až pak slunce. Nejdřív vstává dítě, pak teprve kohout, který ohlašuje nový den, a kravka, kterou je třeba podojit. Nejdřív vstává dítě, až potom tatínek, aby pomohl mamince, která musí jít ulevit krávě, jejíž bučení neutichá. Teprve pak vůně snídaně, již tatínek připravil, probudí i zbytek rodiny, i když by si ostatní chtěli ještě přispat, i když by si přáli nechat ještě hlavu na polštáři, nebo aby aspoň do oken zasvítilo slunce dřív, než budou muset otevřít oči. Ale to nebylo možné: nadešel nový den a spolu s ním začal obvyklý shon na malém statku rodiny Schipperových.

O autorce

Sofía Segovia (*1965) je mexická spisovatelka. Její román Šepot včel (2015, česky 2021) se stal literární senzací a nakladatelství Penguin Random House ho vyhlásilo objevem roku. Autorka ráda cestuje, ale ještě raději se vrací domů ke svému manželovi, třem dětem, dvěma psům a kočce.

(Zdroj informací: Host)

Vyhrajte knihu Jantarové slzy

V pruském válečném konfliktu se o sebe musí umět postarat i děti Ilse a Arno, stejně jako jejich rodiny, které právě válka rozdělila. A všichni doufají, že se opět brzy setkají. Může se to však opravdu podařit?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Jantarové slzy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jantarové slzy
probíhá od 5. do 18. ledna 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Jantarové slzy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJantarové slzy

Segovia, Sofía

Host, 2023

Napsat komentář