S nadhledem a humorem do nového roku

Do-noveho-tydne-s-humorem-perex
Abyste do nového roku vkročili správnou nohou, připravili jsme si pro vás tipy na knihy, které vám dokáží vykouzlit úsměv na rtech! První kniha pojednává o propojení s přírodou a o naději, druhá kniha vám přiblíží život jednoho veterináře a třetí kniha vás odzbrojí svým vysoce satirickým a humorným tónem!

Dnešní první knihou je Po stezkách od Rayonor Winnové, která píše o splynutí s přírodou, o světle v temných časech i o soucitu a svůj příběh protkává i notnou dávkou humoru a nadhledu. Vydejte se s ní a jejím manželem na pouť plnou strachu, ale i naděje.

Příběh o dlouhé cestě za nadějí od autorky knih Pobřežní cesta a Bouřlivé ticho.
Příběh lásky a vytrvalosti plný soucitu, humoru a blízkosti k přírodě.
Raynor Winnová ví, že zdravotní stav jejího manžela Motha je den ode dne horší. Naději vkládá do léku, který už jednou fungoval. V minulosti je v jejich nejtěžší hodině zachránilo splynutí s přírodou. Nyní doufají, že dokáže znovu čarovat.
Připojte se k Raynor a Mothovi na jejich pozoruhodné 1 000 mil dlouhé procházce po stezce Cape Wrath – přes nejodlehlejší skotské hory a jezera až ke známým trasám jihozápadní pobřežní stezky od Northumberlandu k yorkshirským vřesovištím, od Walesu k jihozápadu. Raynor a Moth každým krokem mapují krajinu ostrovního národa, který stojí před nejistou cestou. Je to pouť, která začíná strachem, ale může skončit nadějí.

Po stezkách

Autorka: Rayonor Winnová
Ilustrátorka: Angela Hardingová
Přeložila: Lucie Mikolajková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 143×213 mm
ISBN: 978-80-7670-121-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Po stezkách vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Tóny bezbarvého ranního šera se plíží přes pokoj a zalévají místnost šedivým přílivem, od toho téměř bílého zdroje až do nej­tmavších koutů. Do rána se vkrádá lehký opar světla. Vím, že všechny barvy tu pořád jsou, ale schované, přelité černobílým nátěrem. Ticho se rozprostírá jako tlustě tkaná deka a já se ho bojím narušit. Zavřu oči a ponořím se do toho ticha, vytěsním to světlo i nový den.
Ve tmě však útočiště nenajdu: pořád se v ní skrývá neúprosná, bolestná skutečnost včerejší noci a já uvíznu v pasti rozbřesku, smutek mi brání se vrátit a strach mě nepustí vpřed. Světlo sílí, rozhrnuje šedivý závoj, loví z něj tvary vyvedené v tlumených barvách a nevyhnutelně mě vtahuje do nového dne. Ploužím se tím jasnícím se světlem, šedivý vlněný svetr mě škrábe na studené kůži, ale pak tichounce pootevřu dveře a on začne najednou dýchat trochu jinak. Znehybním a čekám, že se hrůzy předešlé noci vrátí, ale pak se znovu ozve rytmické oddychování a já vyklouznu ze dveří do nového rána.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Po dokončení Jihozápadní pobřežní cesty se Raynor Winnová nadále pravidelně věnuje dálkovým pochodům, píše o přírodě, bezdomovectví a táboření pod širým nebem. Žije v Cornwallu se svým manželem Mothem. Její první kniha Pobřežní cesta, oslava života prodchnutá magickou atmosférou, se stala mezinárodním bestsellerem, umístila se na žebříčku nejprodávanějších knih Sunday Times, získala cenu Christophera Blanda udělovanou Královskou literární společností, byla nominována na Wainwrightovu cenu a cenu Costa Book Award. Po druhém románu Bouřlivé ticho, nadějí prozářeném příběhu o návratu domů, následuje její třetí kniha, která příběh uzavírá.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

V novém vydání vychází kniha veterináře Jamese Herriota – Když se zvěrolékař ožení. Je to kniha plná života, humoru, lásky a zvířat. Jedná se tak o pohodové čtení, které může být do nového roku tím pravým ořechovým pro nejednoho čtenáře a čtenářku!

Nahlédněte do kouzelného a nezapomenutelného světa Jamese Herriota, nejoblíbenějšího veterináře na světě, a jeho vtipných, hřejivých, ale někdy i smutných příběhů zvířecích pacientů.

Po téměř 30 letech vychází v novém vydání kniha Když se zvěrolékař ožení, která volně navazuje na Herriotův první svazek To by se zvěrolékaři stát nemělo.

Mladý veterinář Herriot se konečně oženil s milovanou Hele­nou, ale jinak se v jeho životě moc nezměnilo. Stále pracuje v ordi­naci Skeldale House v městečku Darrowby, cestuje mezi odlehlými farmami na svazích kopců a maleb­nými vesničkami v proměnlivém podnebí Yorkshire Dales a stará se o jejich čtyřnohé — a někdy i dvounohé — obyvatele, bojuje s rozmary a tvrdohlavostí svých chlupatých pacientů a s nedobyt­nými peněženkami jejich rázo­vitých majitelů. A stále zůstává v úžasu nad rozmanitostí a nikdy nekončícími výzvami venkovské veterinární praxe. Společnost mu dělají mírně chaotický kolega Siegfried, jeho lehkomyslný bratr, věčný student Tristan a přísná hospodyně paní Hallová, které čtenáři už dobře znají.

Herriotův hluboký soucit, poctivost, humor a láska k životu, lidskému i zvířecímu, z jeho knih vyzařují od první do poslední stránky. Na motivy jeho děl vznikl britský seriál Všechny velké a malé bytosti, který se zatím dočkal čtyř sérií a zhlédnout jste jej mohli i v České televizi.

Herriotových knih se na světě prodalo přes osmdesát milionů výtisků.

Když se zvěrolékař ožení

Autor: James Herriot
Přeložila: Eva Marxová

Počet stran: 415
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7689-272-9
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Když se zvěrolékař ožení vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Když jsem skočil z postele a vzal Helenu do náruče, ozřejmil jsem si – nikoli poprvé –, že je na světě málo potěšeníček, která by se mohla srovnat s přitulením se k půvabné ženě, zvlášť pokud je z člověka napůl rampouch.
Ve třicátých letech neexistovaly žádné elektrické dečky ani elektrická prostěradla, a to byla škoda, protože nikdo neměl takových náčinků víc zapotřebí než venkovský zvěrolékař. Je kupodivu, jak skrznaskrz může prokřehnout mužský, kterého vytáhnete z postele v časných hodinách ranních a donutíte ho, aby se vysvlékl někde v hospodářství na dvoře, ačkoliv má metabolismus na nejnižších obrátkách. Často si člověk tu hrůzu úplně uvědomil, až když byl zase zpátky v posteli. Ležíval jsem vyčerpaně celou hodinu i déle, toužil jsem usnout, ale nešlo to, dokud mi neroztály ledovce rukou a nohou.
Ale od té doby, co jsem se oženil, to všechno patřilo minulosti jako zlý sen. Helena se ve spánku zavrtěla – zvykla si, že ji manžel v noci opouštěl a vracel se coby fukéř od severního pólu – a instinktivně se ke mně přitiskla. S vděčným vzdechnutím jsem pocítil, jak mě zalévá požehnané teplo, a téměř okamžitě se události posledních dvou hodin začaly propadat do neskutečna.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

James Herriot, vlastním jménem James Alfred Wight, byl britský spisovatel a veterinář. Po ukončení studia veterinární školy v Glasgow se v roce 1940 odstěhoval do Yorkshiru, kde vykonával veterinářskou praxi – léčil hospodářská zvířata, ale i menší zvířata, jako psy a kočky. Za druhé světové války Herriot sloužil v Britském královském letectvu. Proslavil se hlavně svými veterinárními příběhy inspirovanými jeho skutečným životem.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Výstava chameleonů z pera autora Filipa Mikuše je sbírka krátkých prozaických textů, jejichž hlavním motivem jsou nepřekvapivě chameleoni – jak metaforičtí, tak skuteční. Pusťte se tak do originální, satirické a humorné knihy, která vám vykouzlí úsměv na tváři.

Mikušova sbírka krátkých próz je souborem, který neslibuje potěchu jen příznivcům skutečných chameleonů, ale i zadostučinění odpůrcům chameleonů příslovečných. V textech, které s mystifikační hravostí překračují obvyklou podobu povídkového vyprávění, najdeme mimo jiné záznam wrestlingového zápasu, kroniku fiktivní obce, přepis nonkonformního rozhlasového vysílání, dojde samozřejmě i na titulní výstavu chameleonů, která zcela nečekaným způsobem zasáhne do života lidí v Praze.
Satirický osten provází všudypřítomný humor, který může upomenout na Woodyho Allena či monthypythonskou, ale i haškovskou tradici. Až bizarní logika a experimentální rozkročenost zase připomene Daniila Charmse či Donalda Barthelma.
Výsledkem ovšem nejsou epigonské texty, nýbrž nepředvídatelný autorský samorost, jehož dílo u nás nemá obdoby.

Výstava chameleonů

Autor: Filip Mikuš

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4277-8
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Výstava chameleonů vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Sklony k volnočasové mystice jsem neevokoval náhodou. Ještě před velkolepým entrée na scénu provinční základoškolské pedagogiky vydala se V. na poznávací výlet do Holandska (které se od popisovaných událostí distancuje následným přejmenováním na Nizozemsko). Tam došlo k oné události, jíž možno děkovat za vše následující.
Nic netušící V. (přezdívka z vysoké) měla být posednuta duchem Jana Ámose Komenského, jehož vyhnanecké potulky se v těchto končinách, jak známo, završily. Odkudsi z naardenského záhrobí se ozval hlas, který se domáhal znovunastolení pedagogické koncepce velkého Comenia, a V. jej ukvapeně a bezostyšně vyslyšela.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Filip Mikuš (*1983) je humorista, dramatik, písničkář a básník ve výslužbě. Dosud publikoval knižní soubor Poezie 2004–11 (Sebrané spisy, sv. 1) a pod titulem Aby se vědělo výbor ze svých písňových textů. Pro divadlo napsal komedii Vyfotit se s hrochem a jako textař, libretista i skladatel je podepsán pod autorstvím „metafyzické revue“ Bůhlifuk a muzikálové broučkiády Na Měsíc! Pro jeho tvorbu je vedle záliby v bizarní metaforice a filozofičnu příznačný především imaginativní humor, který v sobě mísí nejen bláznivost se sofistikovanosti, ale i sarkasmus s mystifikací a notnou dávkou smyslu pro absurditu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePo stezkách

Winnová, Rayonor

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeKdyž se zvěrolékař ožení

Herriot, James

Jota, 2023

zobrazit info o knizeVýstava chameleonů

Mikuš, Filip

Argo, 2023

Napsat komentář