Zasoutěžte si o nebezpečné vyšetřování staré vraždy

Dokud_nas_krev_nerozdeli-nahled
Advokát Željko během své praxe zastupoval řadu klientů a vyhrál i spory, na kterých by si jiní vylámali zuby. Nyní by si měl konečně užívat zasloužený důchod, ale on se místo toho rozhodne pustit do vyšetřování staré vraždy.

Staré hroby, které neměly být odkryty

Místo aby si užíval zaslouženou penzi, pustí se záhřebský advokát Željko na stará kolena do vyšetřování vraždy, k níž došlo v 90. letech při masakru spáchaném srbskými povstalci v Chorvatsku.

Željko s překvapením zjišťuje, že jej čeká asi nejtěžší případ jeho kariéry. Za pomoci své činorodé dcery Nely postupně odkrývá děsivé okolnosti zločinu a rozplétá propletenec tragických osudů a traumatických událostí sahajících až do dob druhé světové války. Hlavní hrdina tak musí nastartovat svého passata, v němž vozí pro každý případ starou pistoli i kýtu pršutu, a vyrazit otevírat staré hroby, v nichž může sám snadno skončit.

 

Dokud nás krev nerozdělí

Autor: Petr Opršal

Vydalo: nakladatelství Cosmopolis
Počet stran: 400
Vazba: pevná
Vydáno: 6/2023
ISBN: 978-80-271-3876-0

Přečtěte si více o knize Dokud nás krev nerozdělí, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Cosmopolis. A nezapomeňte si také stáhnout ukázku nebo přečíst naši recenzi.

Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

 

Ukázka z knihy

Željko na ni krátce pohlédne, pak se nachýlí dopředu a zase se narovná. „No, zajímavá,“ začne neutrálně. „Ta ženská by chtěla vyšetřit smrt svého dědy Gorana z roku 1991. Jde o vraždu z doby řádění paramilicí. V Točevu. Vlastně ne tam, ale vedle v Ogorlići.“
„A ta vražda nebyla vyšetřená?“
Željko se zhluboka nadechne.
„No podle všeho byla i nebyla. Za viníka točevského masakru, do něhož ta vražda podle všeho spadá, byla označena MNO a u nás to nikdo nezpochybňuje. MNO jako paravojenskou organizaci vytvořil Vladimir Marko. Však víš, ten extremista, co ho odsoudili v Haagu. Jednotky MNO ve Slavonii a pak i v Bosně operovaly několik let. Vraždily, vypalovaly, vyháněly starousedlíky. Prostě etnická čistka.“
„Děs!“ zareaguje Nela.
„No a jak jsem řekl,“ vysvětluje dál Željko, „jednou z obětí řádění se stal i ten děda. Za jeden den MNO v Točevu a okolí pozabíjela přes sto lidí.“
„Hrůza,“ zopakuje Nela. „A co ta paní chce po tobě?“ (str. 18)

 

O autorovi

Petr Opršal pochází ze Svitav. Vystudoval historii, archivnictví a právo na Univerzitě Palackého v Olomouci, dnes pracuje jako překladatel a žije v Lucembursku. Je autorem knihy Cestou z věže (2018). Jeho povídka Tři dny vyšla v revue Protimluv, povídky Smrtonoš a Hrst rozlitého času najdete v povídkových antologiích Pokřivenej svět (2020) a Převeď mě (2022).
(Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis)

 

Vyhrajte knihu Dokud nás krev nerozdělí

Željko by si mohl konečně užívat zaslouženého důchodu, ale on se rozhodne, že se pustí do posledního vyšetřování. Aniž by to tušil, tak má před sebou nejtěžší případ své kariéry, a navíc by ho mohl stát život. Někdo totiž nemá nejmenší zájem o to, aby advokát otvíral staré hroby. Zalekne se Željko výhrůžek, nebo se mu podaří vraždu, k níž došlo v 90. letech v Chorvatsku, konečně objasnit?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Cosmopolis vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Dokud nás krev nerozdělí vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Dokud nás krev nerozdělí
probíhá od 26. prosince 2023 do 8. ledna 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Dokud nás krev nerozdělí

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDokud nás krev nerozdělí

Opršal, Petr

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář