Na Měsíc a už ne zpět

Tip_01_Neff_HvezdaMehoZivota_preview
Někteří lidé jsou povahou dobyvatelé. Jiní prostí výletníci. Pak jsou tu tací, kteří cizí kraje navštíví s plánem najít v nich pověstný krajíc s tlustší vrstvou másla než doma. Většina z nich se ale stejně těší domů. Pokud si nakonec domov neudělají z místa, kde skončili.

Nakladatelství Mystery Press rozšířilo na sklonku září 2023 nabídku titulů Ondřeje Neffa o knihu Hvězda mého života. Ilustrace jsou již tradičně dílem Karla Jerieho.

S dílem Ondřeje Neffa se na stránkách KlubuKnihomolů nesetkáváme poprvé. Naposledy to bylo u recenze Ostrova nesmrtelných krátce před koncem letošních letních prázdnin. Stejně jako ten, i Hvězda mého života patří do cyklu Arkádie. Půjdeme-li po časové ose života románových hrdinů Jakuba Nedomého a Kazika Pruse alias Dědka Čucháka, pak dnešní příběh s premiérou v roce 2009 dostává bronzovou příčku, zatímco tu stříbrnou si nárokuje Rock mého života vydaný poprvé v roce 2006. A úvodní Měsíc mého života spatřil světlo literárního světa prvně již v dávné minulosti, v roce 1988. Pro úplnost je ale třeba zmínit i Reparátora z roku 1997 umístěného do stejných kulis, jen bez obou klíčových hrdinů. V roce 2021 se prací Ondřeje Neffa chopilo nakladatelství Mystery Press a tak se podařilo rozšířit sérii o čtyřku nazvanou Ultimus, o rok později o povídkovou sbírku Hu! Povídky Dědka Čucháka a letos ještě o již zmíněný Ostrov nesmrtelných.

Zatímco v úvodním Měsíci mého života jsme se seznámili s hlavními postavami a nabyli dojmu, že je už důvěrně známe, Hvězda mého života může leckterou z našich představ od základu otřást. Mysleli jste si, že už o zákulisí Kubova „ztvrdnutí na Šutru“ (rozuměj na Měsíci; pro úplnost: Země = Plesnivka) víte vše? Pak vězte, že nikoli. Nyní se vám naskýtá příležitost vrátit se v čase do okamžiku, kdy je Jakub Nedomý jen zlomek okamžiku od vlastního skonu, protože se mu kdosi chystá rozpárat skafandr. Ano, tuto scénu jsme už jednou prožili… tentokrát se máme šanci dozvědět, jak to bylo dál… jak se z Kazika Pruse stal Dědek Čuchák, jak se doktor Kurz ustavil oním mágem na poli technologické symbiózy lidských a umělých organismů… a v neposlední řadě, jak se na Měsíci ocitla paní (v té době ještě slečna) Su. A pochopitelně i jak se stalo, že začala provozovat vyhlášený podnik Modrá laguna. To vše obaleno do vzrušujících kulis nebezpečí, intrik a nemalé dávky čínské filozofie, stejně jako orientálních bojových umění.

Hvězda mého života je z mého pohledu z celé série nejčtivější. Děj se nikde nevleče, srdnatě spěje ke svému cíli, zanechávaje za sebou pocit dobře stráveného času. Jako někdo, kdo si pro oživení dávné minulosti krátce před přečtením třetího dílu série poslechl i audioverzi knihy první, jsem však byl na několika místech na rozpacích ze zjevné nekonzistence obsahů obou titulů. Pozornému (možná i méně pozornému) čtenáři nejspíš bude vrtat hlavou, jak to tedy autor doopravdy myslel s podílem Kazika Pruse na Jakubově vyděděnecké roli. Mně to tedy v hlavě zní doteď. Ale díky vážně zábavné formě a velice chytlavému stylu Ondřeje Neffa nad takovou drobností dokážu mávnout rukou. A kdo ví, třeba se to ještě někdy nějak vysvětlí, ne?

Lehce přes čtyři stovky stran ukrytých v pevné vazbě a s mou oblíbenou textilní záložkou nerovnoměrně vyplňuje hned třicet dva pojmenovaných kapitol. Namátkou: „1. Zadřené soukolí“, „11. Zrození Alice“, „19. Zrození Dědka Čucháka“ a na závěr třeba „32. Nikdo není dokonalý“. Jak už jsme si u páně Neffových publikací vydaných nakladatelstvím Mystery Press stačili zvyknout, kniha je bohatě ilustrovaná akčně a komiksově pojatými kresbami Karla Jerieho. Ty najdeme také na vnitřních stranách desek. A musím přiznat, že i ony dodávají příběhu punc zábavné space opery, na jakou jsme si u prací Ondřeje Neffa za ta desetiletí jeho aktivní publikační činnosti už přivykli.

Ve chvíli, kdy tuto recenzi píšu, stojíme jen necelý měsíc (ten s malým „m“) od dalších Vánoc. Mnozí z nás možná váhají, jakým pěkným, a přitom hodnotným dárkem obdarovat své milé a blízké. Ačkoli štědrost by se zcela jistě neměla omezovat jen na sváteční období, proč nevyužít příležitosti a neuvést nováčky do světa fantazie, vzrušení, přátelství, ale hlavně dobrodružství, které navíc pochází z domácích luhů a hájů? Hvězda mého života se určitě může proměnit v takovou vstupní bránu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHvězda mého života

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2023

Napsat komentář