Kdo porazí temnotu?

vrazedna-temnota-perex
Každý z nás má nějakou temnou stránku. Obvyklé je ji potlačit. Co se však může stát, když v touze po vnitřní svobodě dáte zlu v sobě volný průchod?

Sedmý díl krimi série s Josií Quinnovou autorky Lisy Reganové se jmenuje Vražedná temnota a přináší opět pořádnou dávku napětí s oblíbenými hrdiny. Navíc nakladatelství Cosmopolis připravilo titul i v audio podobě v podání Jitky Ježkové, čímž se stává interpretkou již počtvrté a doufejme, že namluví i další části, protože její hlas se k hrdince prostě hodí.

Když se v lesích na rozhraní okrsků najde tábořiště a v něm těla manželů Yatesových, musí Josie z dentonského okrsku vybojovat nejprve vyšetřovací kompetence a pak i zlomit odpor ke spolupráci zástupce šerifa v Lenor County Moora, který by se ze všeho nejraději vyvlékl. Je jen líný, neochotný, nebo snad něco sousednímu vyšetřovacímu týmu tají? Otrávili se manželé omylem, nebo je to dílo zákeřného vraha? A kde je žena, po níž na tábořišti zbyl jen spacák? V blízkosti se nachází starý statek zvaný „Svatyně“, v němž sídlí podivná komunita lidí. Nic neví, nikoho neviděli, ale Josii připadají, jako je někdo naprogramoval… Když jí skoro pod kola vběhne dívka, která vzápětí v autě porodí dítě, je na světě o záhadu víc. Co se děje v tajuplném lese? Co tají Moore a sekta ve Svatyni?

Tentokrát je vyšetřování hodně zamotané. Vypadá to, že Josie má na stole hned dva oddělené případy s různými pachateli. Jenže oběti a pachatelé se začnou míchat a proplétat, zkrátka záhady nemají konce. Aby se Josii povedlo rozmotat gordický uzel pravd a lží, bude se muset postavit především svým vlastním děsům. To, že žena, která se vydávala za její matku, umírá ve vězení a chce s ní mluvit, v Josii jen probouzí pohřbené vzpomínky, které jí nedávají spát. Temnota v jejím nitru se dere na povrch a není jednoduché ve vnitřním souboji zla s dobrem obstát.

Román otvírá mimo jiné i otázku odpuštění a vyrovnání se s minulostí. Je možné vůbec beze zbytku odpustit, nebo klid duši přinese jedině pomsta? Kdo z nás nesvádí podobný boj? Přesto jen malý zlomek lidí dává průchod své agresivitě. Většina má morální záklopku, svědomí, které velí spíše odpouštět a zlo trestat jiným způsobem než oplátkou. Představa, jak by to vypadalo, kdybychom striktně vymáhali oko za oko a zub za zub, je dosti tristní. V takovém světě by bylo obtížné žít.

Vražedná temnota přináší ale i jiné aspekty než jen problém odpouštění. Přestavuje také jedinečný thriller, který je plný slepých uliček a nebezpečí. Při čtení se budete bát o život hlavní hrdinky a tápat spolu s ní ve tmě, z níž nečekaně přichází smrt.

Celá série s Josií Quinovou od první knihy Mizející dívky, přes Dívku beze jména, Matčin hrob, Nečekané přiznání, Pohřbené kosti, Tichý pláč až po Vražednou temnotu rozhodně stojí za přečtení a neměla by chybět v žádné knihovničce příznivců románových detektivek. Navíc není bezpodmínečně nutné číst díly jeden po druhém, každý případ obstojí i sám o sobě. Takže můžete začít klidně tím nejnovějším.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražedná temnota

Reganová, Lisa

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář