Tipy pro duchovní život

duchovni-zivot
Dnes pro vás máme duchovní knižní tipy! První kniha vám vysvětlí význam šabatu pro moderního člověka. Druhá kniha představuje Ježíšovo učení a provede vás různými etapami duchovního života. Zajímavé čtení do adventních dní ocení nejen věřící čtenáři a čtenářky!

Myslitel židovského původu Abraham Joshua Heschel přichází s útlou, byť obsahově nabytou knihou Šabat. V této publikaci se zaměřuje na naše vnímání času, prostoru a duchovna a na pozadí chasidské a rabínské tradice vysvětluje význam šabatu v moderním světě. Heschelova kniha tak může být vhodná i pro nežidovské čtenáře, kteří se chtějí dozvědět něco o trochu jiném pojetí života.

Šabat

Jeho význam pro současného člověka
Autor: Abraham Joshua Heschel
Přeložila: Tereza Krekulová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 120×160 mm
ISBN: 978-80-262-2078-7
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Šabat vydalo nakladatelství Portál.

Významný židovský myslitel 20. století ve své drobné, ale duchovně nesmírně podnětné knize poukazuje na podstatný rys moderního člověka – jeho neschopnost vnímat božskou dimenzi času jak ve dnech všedních, tak především ve dni odpočinku. Jak říká, příliš dobýváme prostor, místo abychom posvěcovali čas. Díky svému mimořádnému vhledu do rabínské a chasidské tradice srozumitelným a inspirativním způsobem přibližuje význam šabatu a dává současnému člověku podněty k tomu, aby se zamyslel nad tím, jak se vztahuje k času, práci, odpočinku či oslavě stvoření.

Ukázka z knihy

Judaismus nás učí lnout ke svatosti v čase, ke svatým událostem, učí nás posvěcovat svatyně, jež se vynořují z velebného toku času. Šabaty jsou naše skvostné katedrály; naší svatyní nejsvětější, chrámem, jejž nedokázali spálit Římané ani Němci a který nemohou jen tak lehce srovnat se zemí ani odpadlíci, je však Den smíření (Jom kipur).

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Abraham Joshua Heschel (1907–1972) je jedním z nejvýznamnějších židovských myslitelů 20. století. Pocházel z polského chasidského prostředí, studoval ve Vilně a Berlíně, stal se znalcem židovské literatury a mystiky. Před nacismem utekl do Spojených států, od roku 1946 působil jako profesor na Jewish Theological Seminary v New Yorku. Ve svém díle představil hlubokou a živou spiritualitu vycházející z tradiční, především prorocké a chasidské tradice, ale oslovující člověka moderní doby. Věnoval se i mezináboženskému dialogu a společenskému aktivismu.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: Psychologie, pedagogika, sociální práce, média ad., populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a 4 periodika – Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3 – 8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Dále vám představujeme knihu Ježíš, můj Učitel kněze Eliase Velly, která pojednává o smyslu lidského života viděného duchovní a Boží perspektivou. Dočtete se o Ježíšově učení, o etapách duchovního života i o Božím milosrdenství. Kniha se zároveň snaží být průvodcem na cestě za vírou a Kristovým učením a během (před)adventního času by mohla potěšit nejednoho čtenáře.

Ježíš, můj Učitel

Pojď a následuj mě
Autor: Elias Vella
Přeložila: Jindra Hubková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 136×204 mm
ISBN: 978-80-7566-387-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Ježíš, můj Učitel vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Bůh touží po tom, aby každý z nás prožil život v plnosti. Hledáme-li při tom skutečný smysl, nejde jen o věc lidskou: náš život je i dílem Božím. Učíme se u Ježíše. On je náš Mistr, Učitel par excellence. Elias Vella prezentuje v jedné ze svých posledních knih etapy našeho duchovního života. V nich vnímáme Ježíše jako svého lékaře, Mistra, přítele i Pána. Ježíš v každém případě zosobňuje nezměřitelné Boží milosrdenství a péči o člověka. Když Pánu dovolíme, aby nás vedl, otevírá se před námi netušená a přitažlivá cesta. Co vlastně znamená učit se u Krista? Jak se ho ptát, co dělat? Jak a kde Pána následovat? Jak být vnímaví k jeho slovu a k Boží vůli? Pozorně rozjímejme o Božím slově. Ve své slabosti čerpejme sílu z eucharistie. Důvěrný, v čase se prohlubující vztah s Ježíšem pak prosvětlí nejen nás, ale i život našich bližních a našeho okolí.

Ukázka u knihy

Největším tajemstvím a zároveň největší hodnotou našeho života je Boží láska. Bůh touží zachránit úplně všechny lidi. Ze své strany také podnikl všechno pro to, aby nás k sobě přitáhl. Dal nám k dispozici prostředky milosti, abychom jejich pomocí dosáhli štěstí tady i na věčnosti. Nejvýraznějším projevem jeho lásky je skutečnost, že poslal svého jediného Syna, aby nás spasil (srov. Jan 3,17). Ježíš Kristus, zosobňující nekonečné Boží milosrdenství a jeho péči o člověka, vstupuje do našeho života různými způsoby a v různých podobách. V jednotlivých etapách našeho života ho můžeme vnímat jako svého lékaře, Učitele, přítele a Pána. A kdykoli mu dovolíme, aby nás chytil za ruku a vedl nás, otevře se před námi dosud netušená a přitažlivá cesta vedoucí k životu v plnosti (Jan 10,10).

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Elias Vella se narodil 28.února 1941 na Maltě. Na kněze byl vysvěcen v roce 1964. V letech 1980–1986 byl provinciálním představeným františkánů minoritů na Maltě a od roku 1993 působil v diecézi jako hlavní exorcista a prezident diecézní komise pro okultismus a satanismus. Byl vyhledávaný kazatelem na duchovních cvičeních, seminářích a konferencích po celém světě. Byl také autorem mnoha knih, které byly vydané v maltštině, angličtině, italštině, portugalštině, slovenštině a také v češtině.

Zdroj informací: cirkev.cz

O nakladateli

 Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydalo více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Mezi jeho kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří mimo jiné: Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů.


  Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Vyhledáváte rádi duchovní literaturu? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠabat
Jeho význam pro současného člověka

Heschel, Abraham Joshua

Portál, 2023

zobrazit info o knizeJežíš, můj Učitel
Pojď a následuj mě

Vella, Ellias

Karmelitánské nakladatelství, 2023

Napsat komentář