Rozhovor s Martinem Patřičným

Patricny_Tajemstvi dreva1
Rozhovor s Martinem Patřičným k vydání 2. vydání Tajemství dřeva.

Jaký je Váš nejsilnější zážitek z lesa?

Patricny_Tajemstvi dreva4Asi z dětství? Jako kluci jsme šli o prázdninách s bráškou do lesa. A tam jsme (po delší době) sekyrkami „ubobrovali“ živou, krásnou břízku. Když padla na zem, ohromný oblak listí, zeleně a černobílý kmínek… bylo nám všelijak. Zamaskovali jsme pařízek trávou, z trávy posbírali odštěpky a stromek zatáhli hluboko do lesa. To už jsme pochopili, že jsme udělali něco špatně, něco, co nepůjde napravit. A abychom změnili alespoň něco, rozhodli jsme se, že za trest každý sníme kus z té břízy. Odštěpek. Přežvykovali jsme ho celou cestu domů.

Co Vás na dřevu i po letech nepřestává bavit?

Asi pořád nejvíc ta nepřeberná a hýřivá jinakost, různost. V kresbě, textuře, barvách tlumených. Teplo při pohlazení. Dřevo je samozřejmé a blízké, protože žilo. Vždycky znovu v něm najdete něco nového. Každý kus je jiný.

Hrajete si se dřevem s vnoučaty?

Hrál jsem si s dětmi i vnoučaty a hrajeme si pořád. Ideální děda? To jistě ne, ostatně každý malý člověk je jiný a chce dělat něco trochu jiného. Jeden bojovku, druhý stavět hrad, postýlka, princezna, divadlo… Hodně se liší holky od kluků. Nevšímejte si knížek a filmů, berte vlastní zkušenost a uvidíte. Liší se.
Nejatraktivnější z dřevařských technik je asi soustružení, ale cokoliv uděláte doopravdy, má smysl. Cesta lesem s lupou, krabičkou na nálezy, provázek, nožík… Pilka a brusné papíry na „pracovním“ ubrusu stolu, kde jíte. Dejte se do toho!

Je to v dnešní době pro děti stále ještě způsob, jak si vyrobit hračky?

V lesoparku, kde se neuklízí, najdete vždycky kus kořene.
U truhlářů, co dělají s masivem – rostlým dřevem –, dostanete nebo koupíte odřezky. Klidně jim řekněte, na co to chcete. Jako děti jsme s bráškama pořád stavěli „vesničku“. Pokud se pamatuju, nebyla nikdy hotová…
A zvládne to každý rodič a každé dítě?
No jasně! I když se to nepovede, kostka je šišatá, figurka křivá, náramek prasknul, no a co? Ten čas je důležitý, čas, kdy něco s dětmi děláte – skutečně, doopravdy. Pak dlouho nic a pak teprve nějaká večeře.

„Pro ten čas, který jsi své růži věnoval, je jediná na světě…“ (Exupéry)

Patricny_Tajemstvi dreva3Jak začít?

To je snadné. Koupit si knihu Tajemství dřeva. (smích) Je plná dřevěných věcí, námětů, příběhů. A napsal jsem i jiné knihy o dřevě a nejen o něm.

Prostě začít! Jít s dětmi ven, do opravdového lesa, k potoku třeba, něco najít, kus kůry (topol), klacek, vidlici a nožem ořezat, očistit a doma usušit.
Ano, a taky… Chystá se nový cyklus Dřevěných večerů – Praha 6, Petřiny, nová pobočka Městské knihovny, první bude 15. 11. a pak příští rok, přijďte!

Jak můžeme les chránit, aby jeho tajemství zůstalo i pro další generace?

Nevím. To je moc široká otázka i pro obě lesnické a dřevařské fakulty, co máme. Stála by za debatu rady starších i poučených mladších, stála. Už jenom si říct, co nového o lese víme za posledních 50 let! Aby to mohla přijmout „široká veřejnost“.
Až bude zájem a já budu požádán, tak vám to budu moderovat.

Jaký je Váš oblíbený kus dřeva spojený s adventem?

No, tak – co je to advent? Radostné očekávání příchodu Spasitele.
Pro spoustu lidí příprava na hodování vánoční, tolik dárků od Ježíška, zimní slunovrat. Začne přibývat světlo a to světlo má nádech něčeho zvláštního, možná bych řekl mystického, kdyby to slovo už nebylo tak beznadějně pokažené. V tenhle čas stromy spí a je to dobrý čas na kácení – klid mízy, ubývající měsíc…To jsem tu romantiku naboural, že?
Ale – není to zase tak dlouho, co si o svátcích bereme stromky domů a zdobíme je.
Už je to tradice. A pořád je to tak, že většina vánočních stromků je ze dřeva. A tahle věta není tak hloupá, jak vypadá.

Patricny_Tajemstvi dreva2

Autorka rozhovoru: Petra Severová

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšecky krásy dřeva
Patřičný, Martin

Grada, 2014

zobrazit info o knizeTajemství dřeva

Patřičný, Martin

ISMC Bohemia, 2018

zobrazit info o knizeVelká kniha o dřevě

Patřičný, Martin

Fortuna Libri, 2016

zobrazit info o knizePracujeme se dřevem
Základní příručka

Martin Patřičný

Grada, 2010

zobrazit info o knizeJako v nebi

Patřičný, Martin

Agentura KRIGL, 2012

zobrazit info o knizePatřičná čítanka

Patřičný, Martin

Jonathan Livingston, 2014

zobrazit info o knizeKus dřeva ze stromu poznání

Patřičný, Martin - Ludvík, Bedřich

Edice České televize, 2011

Rozhovor s Martinem Patřičným - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Patric napsal:

    Doba dřevěná totiž pořád trvá. Žijeme v ní. To jen nás trochu matou ty technologie a aplikace – ale – podstata je dřevo. Samozřejmé a magické

Napsat komentář