Blázinec je tam venku, tady je pohoda

Blazinec je pred branou_uvodni
Přečtěte si příběhy ze života Maxe Kašparů, psychiatra, pedagoga a kněze, který v rozhovoru s Janem Paulasem vypráví s humorem o své padesátileté psychiatrické praxi a problémech dnešní společnosti.

Renomovaný psychiatr, pedagog, katolický kněz a esperantista se v rozhovoru s Janem Paulasem ohlíží za svou padesátiletou psychiatrickou praxí. Vzpomíná na dobu studií i začátky své profesní dráhy v dobách ateistického marasmu. Mluví o své konverzi, sleduje proměny naší společnosti po pádu komunismu a nabízí svůj neotřelý pohled i na věci budoucí. Kniha je protkána humornými i méně veselými příběhy z autorova života. Dvojí role psychiatra a duchovního zprostředkovává čtenářům jedinečný pohled na svět zdravých i nemocných, kněží i laiků, zpovědníků a psychoterapeutů, církve i společnosti. Max Kašparů s úlevou vzpomíná na primáře, který nové pacienty vítal slovy: „Blázinec je před branou. U nás je klid a pohoda.“ A v tom je i hlavní přínos této knížky: nejen otevřeně poukazovat na problémy naší roztříštěné společnosti, ale také nabídnout radu, jak dobře žít, abychom se nezbláznili.

 

Blázinec je před branou

Zpověď lékaře zlomených duší
Autoři: Max Kašparů, Jan Paulas

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7566-512-6
Doporučená cena: 314 Kč

Knihu Blázinec je před branou vydalo Karmelitánské nakladatelství.

 

Ukázka z knihy

Jak se u tebe zrodila myšlenka stát se psychiatrem?

Mám-li být přesný, musím začít u přijímacích zkoušek na pražskou lékařskou fakultu a popsat tehdejší model přijímání studentů. Koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let, v období tzv. normalizace, se zavedl na lékařské fakultě v Praze bodovací systém. V něm uchazeč, jehož rodiče byli členy KSČ či který bydlel v pohraniční oblasti nebo se zavázal, že po studiu nastoupí do určité lokality, přicházel k přijímacímu řízení už s bodovým náskokem. Já měl pouze pár bodů za dobrý výsledek u maturity. (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Jaroslav Maxmilián Kašparů, píšící pod jménem Max Kašparů (*1950), je český řeckokatolický kněz, psychiatr, pedagog, premonstrátský terciář, autor duchovní literatury a esperantista. Na kněze řeckokatolické církve byl vysvěcen v roce 2015, předtím byl jáhnem římskokatolické církve. K jeho odborným zájmům patří pastorální medicína a vztah mezi spirituální teologií, psychiatrií a psychologií. Je autorem knih Kristnaskaj demandoj kaj paradoksojMalý kompas víryPo provaze ke KristuVěroměr či Člověk má věřit celým tělem.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

Jan Paulas je editorem a kulturním redaktorem Katolického týdeníku. Jako novinář začínal v Jihlavě coby šéfredaktor křesťanského měsíčníku Zuzana. Je autorem a spoluautorem knižních rozhovorů (s opatem Vítem Tajovským, Anselmem Grünem, Tomášem Špidlíkem, Maxem Kašparů, Jaroslavem Medem, Petrem Příhodou aj.) a edičně připravil k vydání např. knihy Padá mi to z nebe – Pintířová AngelikaPo cestách kamenitých nebo To ostatní nechávám na Pánu Bohu, pravidelně připravuje také Cyrilometodějský kalendář.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství


Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydalo více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Mezi jeho kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří mimo jiné: Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBlázinec je před branou
Zpověď lékaře zlomených duší

Kašparů, Max – Paulas, Jan

Karmelitánské nakladatelství, 2023

Napsat komentář