Příběhy skutečné i smyšlené

pribehy uvod
V pátečních knižních tipech se podíváme na šest historických příběhů, které stojí za přečtení. Některé jsou smyšlené, jiné mají reální základy a hlavními hrdiny jsou skutečné osobnosti – např. u  biografie Richarda Dotzauera či Agathy Christie.

Maggie O’Farrellová vypráví o ženě, která je vydána na milost a nemilost manželovým rozmarům. Proč ji odvezl na opuštěné venkovské sídlo? A jsou její obavy o život oprávněné? To zjistíte v knize Portrét novomanželky.

Zima 1561. Mladičkou Lukrécii, vévodkyni z Ferrary, manžel Alfonso znenadání odveze na opuštěné venkovské sídlo. Když poprvé usedají k večeři, přepadne unavenou novomanželku temné podezření. Proč ji odvezl do téhle pustiny? Chce ji zabít. Až dosud žila šestnáctiletá Lukrécie s rodinou za zdmi přepychového paláce ve Florencii. Zde je úplně sama, vydána na milost a nemilost manželovým rozmarům. Co si počne? Má proti vévodovi Alfonsovi, o dvanáct let staršímu válečníkovi, šanci? Dokáže přežít?
Portrét novomanželky nám strhujícím způsobem líčí, jak to tehdy mohlo být. A mladá žena, jež zápasila o život před dávnými stoletími, na stránkách románu ožívá a vzbuzuje v nás zaujetí, obavy, soucit i napětí.

Portrét novomanželky

Autorka: Maggie O’Farrellová
Přeložila: Tereza Marková Vlášková

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-4185-6
Doporučená cena: 588 Kč

Knihu Portrét novomanželky vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Je jí šestnáct let, nejsou svoji ani rok. Většinu dne strávili v sedle, využili to málo světla, jež bývá v tuhle roční dobu k dispozici, a s rozedněním vyrazili z Ferrary na dalekou cestu na severozápad provincie, na lovecký zámeček – aspoň tak jí to tvrdil. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Maggie O’Farrellová (* 1972) se narodila v Severním Irsku, vyrůstala ve Walesu a ve Skotsku. V osmi letech prodělala encefalitidu a zameškala více než rok školní docházky, což byla zkušenost, která se odrazila i v její pozdější literární tvorbě, zejména pak v memoárech I am, I am, I am (Jsem, jsem, jsem) z r. 2017. Vystudovala anglickou literaturu v Cambridgi, pracovala jako novinářka v Hongkongu i v Anglii a vyučovala tvůrčí psaní na univerzitách. Napsala několik úspěšných románů, za něž si vysloužila mimo jiné literární cenu Costa v r. 2010 (za román The Hand That First Held Mine) a další dvě nominace v letech následujících (za romány Instructions for a Heatwave a This Must be the Place). Za svůj poetický příběh Shakespearova předčasně zemřelého syna Hamneta získala v r. 2020 cenu Women’s Prize for Fiction.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Víte, kdo byl Richard Dotzauer? Tuto zapomenutou osobnost podnikatelského světa 19. století vám ve představí Petr Valenta.

Kniha Petra Valenty představuje výraznou, a přesto zapomenutou osobnost pražského podnikatelského světa 19. století Richarda Dotzauera (1816–1887), významného podporovatele německého spolkového života a politiky v Čechách. Díky rozsahu Dotzauerových hospodářských, společenských a politických aktivit je biogarafie v širším kontextu sondou do prostředí pražských středostavovských elit a pražských Němců, čímž doplňuje poznání badatelských oblastí, jež jsou v historiografii stále zmapovány pouze částečně. Dotzauerovu životní dráhu lemují důležité procesy, které proměňovaly středoevropskou společnost 19. století – nástup kapitalismu, vytváření moderní občanské společnosti a postupné prosazování se moderního nacionalismu. Jednotlivé kapitoly knihy zachycují odraz těchto procesů jak v podnikatelově kariéře, tak i v jeho mentalitě a životním stylu.

Richard Dotzauer

Podnikatelský příběh z doby počátků kapitalismu v Čechách
Autor: Petr Valenta

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-3413-7,978-80-88304
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Richard Dotzauer vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Richard Jakob Dotzauer pocházel z rodiny, kterou je možné zařadit do kategorie honorace menšího města. Narodil se 25. července 1816 v Kraslicích v severozápadních Čechách. (str. 44)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

PhDr. Petr Valenta, Ph.D., (1979) vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na stejné fakultě pak absolvoval doktorské studium se specializací na moderní hospodářské a sociální dějiny. Politické a sociální dějiny studoval na Vídeňské univerzitě a Univerzitě Otto-Friedricha v Bamberku. Zaměřuje se na české dějiny 19. století a historii parlamentarismu ve střední Evropě. Působí jako odborný konzultant v Kanceláři Poslanecké sněmovny. Moderní dějiny a historii parlamentarismu přednáší na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a Vysoké škole Cevro Institut.

Zdroj informací: nakladatelství Academia

————————————————

Dokáže Fenja, hlavní hrdinka knihy Nevěsta hříchů od Manuela Schörghofer, najít vraha ženy, která ji vychovala?

Po vraždě rodičů vyrůstala Fenja v péči léčitelky Runhildy, od níž získala znalosti jak snímat hříchy z mrtvých. Když je ale zavražděna i Runhilda, zůstane Fenji jen kus látky s vyšívaným erbem, který vrah ztratil. Fenju spaluje touha po pomstě, proto se vydává na nebezpečnou cestu, na níž potkává Geralda. Ten tvrdí, že nositele erbu zná, a nabídne dívce pomoc. Může mu ale Fenja věřit?

Nevěsta hříchů

Autorka: Manuela Schörghofer
Přeložila: Iva Kratochvílová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-052-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nevěsta hříchů vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Tohle je dobré místo,“ rozhodla Runhilda.
Před nimi se otevírala malá jeskyně, vchod napůl zarostlý křovím. Objevily ho náhodou díky tomu, že Rufus tu vyplašil lišku. (str. 1)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Manuela Schörghofer pochází z Porýní a ráda do této oblasti situuje příběhy svých knih. Odmalička bylo její vášní tvůrčí psaní. Mezi svá největší potěšení řadí vymýšlení příběhů zasazených do dávných časů, zejména do období vrcholného středověku, který v jejím podání oplývá nezkrotnými ženami, šlechetnými rytíři a notnou dávkou tajemna. Více se o autorce můžete dočíst na jejím webu: https://www.schörghofer.de. Přečtěte si také její knihu Nevěsta z kláštera.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Máte rádi japonskou literaturu? Pak si nenechte ujít román Zapadající slunce, jehož autorem je hvězda japonské literatury Osamu Dazai.

Román Zapadající slunce nahlíží na společenský a morální úpadek vládnoucí japonské vrstvy, hlavně aristokracie. Křehkost, emoční síla a poetičnost textu zajistila dílu, podobně jako autorův román Odepsaný, nadčasovost, a výraz „třída zapadajícího slunce“ se dokonce ujal i v hovorové japonštině.

Zapadající slunce

Autor: Osamu Dazai
Přeložila: Vlasta Winkelhöferová

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0809-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zapadající slunce vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Dlouho jsem váhala, zda Vám mám napsat či nikoli. Dnes ráno se mi však náhle vybavila slova Ježíšova „opatrní jako hadové a prostí jako holubice“ a ta mi dodala podivuhodné síly a já jsem se rozhodla napsat Vám dopis. Jsem Naodžiho sestra. Nevzpomínáte si na mne? (str. 71)

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Osamu Dazai (1909–1948), vl. jménem Shūji Tsushima byl skvělým japonským spisovatelem a dnes je považován za hvězdu japonské literatury. Ve velké části světa je bohužel takřka neznámým autorem. Nezměnila to ani skutečnost, že byl jako jeden z prvních japonských spisovatelů krátce po válce deportován, zejména kvůli tomu, jak skvěle vystihl poražené Japonsko ve své krátké poválečné kariéře. Jeho tvorba byla osobní, dalo by se říci autobiografická. Měl spoustu uměleckých předností, které byly vyváženy osobními slabostmi a nedostatky. Na vysoké škole studoval francouzskou literaturu, avšak své studium nikdy nedokončil. Ve svých dílech popisoval zemi plnou lidí se silnými vztahy a často rozporuplnými potřebami. Dazai patřil do třetí generace moderních japonských spisovatelů. V jeho době se bralo vše, co bylo západní, jako moderní. On sám ve svých dílech zmiňuje autory jako je Verlaine, Baudelaire, Čechov, Dostojevský a mnohé další. Napsal např. román Odepsaný.

Zdroj informací: český-jazyk.cz

————————————————

Velkolepý román o přátelství, lásce, cti a zradě napsal Larry McMurtry. Přečtěte si jeho Osamělou holubici.

Velkolepý román o soumraku amerického Západu.
Milostný příběh, dobrodružství i hraničářský epos – to je Pulitzerovou cenou oceněná klasika Osamělá holubice, nejvelkolepější román, jaký byl kdy napsán o poslední vzdorující divočině Ameriky.
Děj románu se odehrává na konci 19. století a vypráví dobrodružný příběh honáků dobytka z Texasu do Montany. Vyprávění se soustředí na dva přátele: Augusta McCrae a W. F. Calla, bývalé vojáky, kteří se na stará kolena živí obchodem s dobytkem. Pro Guse, Calla a ostatní, kteří se k cestě na sever připojí, je cesta s dobytkem nejen odvážným a možná i bláznivým podnikem, ale stává se i symbolem amerických snů o Západě.
Vydejte se do zaprášeného texaského městečka Osamělá holubice a setkejte se s nezapomenutelnou sestavou hrdinů a psanců, děvek a dam, indiánů a osadníků. Bohatě autentická, nádherně napsaná, vždy dramatická kniha Osamělá holubice vás rozesměje i rozpláče.

Osamělá holubice

Autor: Larry McMurtry
Přeložila: Alena Hartmanová

Počet stran: 896
Vazba: vázaná
Formát: 152×215 mm
ISBN: 978-80-7689-221-7
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Osamělá holubice vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Slunce stálo ještě vysoko na obloze, zatvrzele jako mezek, ale Augustus měl na slunce cvičený zrak, a tak mu neuniklo, že paprsky na západním obzoru jsou už nadějně kosé. (str. 11)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Larry McMurtry (1936–2021), rodák z Wichita Falls v Texasu, byl autorem devětadvaceti románů, včetně Pulitzerovou cenou oceněné Osamělé holubice (v roce 1989 byla uvedena jako čtyřdílný seriál s Robertem Duvallem, Tommym Lee Jonesem Dannym Gloverem a Diane Laneovou v hlavních rolích), tří memoárů, dvou sbírek esejů a více než třiceti scénářů. Jeho kniha Terms of Endearment byla předlohou pětioscarového filmu Cena za něžnost (1983). Také řada jeho dalších románů se dočkala filmových nebo televizních adaptací. Kromě mnoha jiných ocenění získal v roce 2006 Zlatý glóbus za nejlepší scénář a Oscara za nejlepší adaptovaný scénář k filmu Zkrocená hora.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Kdo by neznal královnu detektivek Agathu Christie! Na její život se v díle Agatha Christie, Tajuplná žena zaměřila i Lucy Worsleyová.

Agatha Christie byla geniální autorkou mnoha slavných detektivních románů, stvořila takové postavy jako Hercule Poirota, slečna Marplová, sama ale vystupovala jako „obyčejná žena v domácnosti“, přestože jí zjevně nebyla. Její život je plný tajemství a záhad, stejně jako její knihy. Narodila se v roce 1890 do světa, v němž si ženy obtížně vybojovávaly svou pozici. A přesto studovala hudbu v Paříži, zajímala se o moderní psychologii, během první světové války pracovala jako dobrovolná sestra, milovala rychlá auta, v Bagdádu se věnovala archeologii a především se stala mezinárodně uznávanou spisovatelkou. Lucy Worsleyovou zaujal její život natolik, že se rozhodla napsat biografii, která odhaluje její málo známé dopisy a dokumenty. Velmi poutavě líčí životní příběh této výjimečné ženy, jenž byl nesmírně bohatý a plodný. Agatha Christie o sobě tvrdila, že není žádná hrdinka, ale tato kniha ukazuje, že byla opravdovou průkopnicí nejen v literatuře, ale i v mnoha dalších oblastech.

Agatha Christie, Tajuplná žena

Autorka: Lucy Worsleyová
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7593-515-1
Doporučená cena: 520 Kč

Knihu Agatha Christie, Tajuplná žena vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Narodila se do přepychového světa pozdně viktoriánského období. Její rodina zdědila velké bohatství, dům s tanečním sálem a spoustou služebnictva. (str. 13)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Lucy Worsleyová (1973) je britská historička, spisovatelka a televizní moderátorka. Studovala historii na Oxfordu. V současnosti působí jako kurátorka britských královských historických budov (Historic Royal Palaces), mezi něž patří například i Tower. Známá je ale především jako moderátorka televizních seriálů BBC o historických tématech, které přebírají i české televizní stanice. Napsala také Královna Viktorie či Jane Austenová.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAgatha Christie, Tajuplná žena

Worsleyová, Lucy

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

zobrazit info o knizePortrét novomanželky

O’Farrellová, Maggie

Argo, 2023

zobrazit info o knizeRichard Dotzauer
Podnikatelský příběh z doby počátků kapitalismu v Čechách

Valenta, Petr

Academia, 2023

zobrazit info o knizeNevěsta hříchů

Schörghofer, Manuela

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeZapadající slunce

Dazai, 0samu

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeOsamělá holubice

McMurtry, Larry

Jota, 2023

Napsat komentář