O teorii i praxi v nedemokratických režimech…

1390397_eye_draw
Téma nedemokratických režimů není v politické vědě ničím novým. V nakladatelství Dokořán vychází jeden z titulů věnovaných tomuto tématu…

 

Stanislav Balík, Michal Kubát: Teorie a praxe nedemokratických režimů

Již téměř celé jedno století představuje jednu z disciplín, jimž je věnováno značné intelektuální úsilí. Důvod je nasnadě – po celé 20. století a také v současnosti nedemokratické režimy nejrůznějších typů převažovaly a převažují nad režimy demokratickými. Demokracie tak představuje spíše zvláštnost a převážná část světového obyvatelstva žije v režimech, jež se skutečné demokracii více či méně vzdalují. Kniha Teorie a praxe nedemokratických režimů souhrnně zprostředkovává výsledky politologického výzkumu moderních nedemokratických režimů. Autoři se zabývají jak politickou teorií všech hlavních typů nedemokratických režimů, tak i jejich praktickým fungováním, které ilustrují na několika konkrétních ukázkách nedemokracií z různých koutů světa 20. století a současnosti (nacistické Německo, sovětské Rusko, Maova Čína, Pol Potova Kambodža, frankistické Španělsko, Salazarovo Portugalsko, Kaddáfího Libye či kádárovské Maďarsko a lidové Polsko).

 

Teorie a praxe nedemokratických režimů

Autoři: Stanislav Balík, Michal Kubát
Vazba: brožovaná s klopami
Formát: 140 x 205 mm
Počet stran: 216 stran
Cena: 265 Kč
ISBN 978-80-7363-266-3
Ediční řada Bod
Vydání 2, poprvé vyšlo 25.06.2012

 

Knihu Teorie a praxe nedemokratických režimů vydalo nakladatelství Dokořán.

Více informací o knize najdete zde

O autorech:

Doc. PhDr. Stanislav Balík, PhD. (*1978), politolog a historik. Vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, výkonný ředitel Centra pro studium demokracie a kultury. Odborně se zaměřuje na lokální politiku, nedemokratické režimy a moderní české dějiny. Autor mnoha odborných časopiseckých studií a několika monografií – mj. Komunální politika. Obce, aktéři a cíle místní politiky (2009), Katolická církev v Československu 1945?1989 (s J. Hanušem, 2007), Postkomunistické nedemokratické režimy. Studie k proměnám politické teorie v posttranzitivním čase (s J. Holzerem, 2007), Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů (s M. Kubátem, 2004).

Doc. PhDr. Michal Kubát, PhD. (*1975), politolog. Proděkan pro vědu a výzkum na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, vedoucí Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK. Odborně se zaměřuje na komparativní politologii. Autor mnoha odborných časopiseckých studií a několika monografií – mj. Politická opozice v teorii a středoevropské praxi (2010), Vývoj a proměny státního zřízení Polska ve 20. století (2006), Demokracie v Polsku (2005), Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů (se S. Balíkem, 2004), Postkomunismus a demokracie. Politika ve středovýchodní Evropě (2003).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTeorie a praxe nedemokratických režimů
Druhé, přepracované a rozšířené vydání

Balík, Stanislav - Kubát, Michal

Dokořán, 2012

Napsat komentář