Jak na emoce

tipy emoce uvodni (1)
Emoce jsou vlastní každému z nás. Ne vždy nás ale v životě provází jenom pozitivní pocity. Jak se vypořádat s rodinnými traumaty, stresem či zvlášť silnými emocemi? S tím vám poradí dnešní knižní novinky. Podívejte se, která z nich by se mohla hodit právě do vaší knihovničky.

Ne všechny emoce jsou jenom naše vlastní. Neurověda zasahuje tam, kam mysl běžného smrtelníka často nepronikne, a zabývá se emocemi, které nám mohou předávat předchozí generace. Více se o tom dočtete v dnešní první představované knize.

Nevědomá mysl obsahuje mnohá tajemství – stopy zakázané lásky, pohlavního zneužívání, „nevítaných“ dětí i skutečného obsahu zdánlivě dokonalého přátelství. Neurovědecký výzkum v posledních desetiletích potvrzuje, že prodělaná traumata mají hmatatelný dopad na život příštích generací, dětí a vnuků. Kniha Emoční dědictví se zabývá neviditelnými pouty, která propojují minulost, přítomnost a budoucnost, a obsahuje téměř detektivní příběhy z psychoanalytické pohovky. Text je rozdělený na tři části – první z nich se zaměřuje na traumata prarodičů, druhá na tajemství rodičů a třetí pojednává o tom, co nedokážeme přiznat ani sami sobě. Takováto tajemství poškozují duševní a fyzické zdraví, vytvářejí propast mezi tím, co si přejeme a co dokážeme získat, a pronásledují nás jako přízraky.

Emoční dědictví

Příběhy o překonání rodinného traumatu
Autor: Galit Atlas
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7684-198-7
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Emoční dědictví vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Postupem času Noah přestane zkoumat nekrology a začne víc mluvit o svých psychických ztrátách, svých symbolických smrtích. Hovoříme o tom, že imaginární mrtvý bratr reprezentuje jeho „mrtvé“ části, včetně depresivního odtažení od světa, a o emočně umrtvených stránkách jeho rodičů, kteří jsou oba stále naživu. Zvláště matka mu vždycky připadala odpojená, jako by své emoce vkládala do něčeho, co zůstalo v minulosti. Jednou v sobotu večer mi přišel od Noaha e-mail. „Vážená paní doktorko, dnes ráno se staly dvě šokující věci. Nedokázal jsem počkat až do našeho sezení a musím Vám to povědět hned.“ Zaprvé toho dne brzy zrána zemřela jeho matka. A zadruhé našel svého mrtvého bratra.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorce

Dr. Galit Atlas je psychoanalytička a klinická supervizorka v soukromé praxi na Manhattanu. Je klinickou asistentkou na fakultě postdoktorského programu v psychoterapii a psychoanalýze New York University a na fakultě Národního vzdělávacího programu a čtyřletého vzdělávacího programu pro dospělé v Národním institutu pro psychoterapii v New York City. Jako esejistka a autorka publikovala Atlas řadu článků a kapitol knih, které se zaměřují především na gender a sexualitu. Je autorkou knih The Enigma of Desire: Sex, Longing and Belonging in Psychoanalysis a Dramatic Dialogues. Je editorkou a přispěvatelkou připravované knihy When Minds Meet: The Work of Lewis Aron. Její poslední kniha, Emoční dědictví: terapeut, její pacienti a dědictví traumatu, je mezinárodním bestsellerem a je přeložena do 23 jazyků. V roce 2022 získala cenu Gradiva Award za nejlepší knihu, která pokročila v psychoanalýze.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Stres nás do jisté míry může vlastně povzbudit. Ale jak se říká, „čeho je moc, toho je příliš,“ a i stresová zátěž má svoje hranice. Kde je ale hledat a proč jsou někteří z nás proti stresu prakticky imunní a jiní se s jeho dopady potýkají po celý život? A jak se negativního stresu můžeme zbavit?

Určitá míra stresu může být užitečná – aktivuje, inspiruje, motivuje. Velký stres způsobuje neustálé napětí, nemoci, deprese. Kde je hranice? Proč je někdo vůči stresu odolnější? Objevte tajemství odolnosti! Nereálné termíny v práci, stres ze zkoušek na vysoké škole, neshody v rodině, k tomu ještě rozbité auto, otravné telefonáty. Nic z toho jste si nevybrali, nic z toho nemáte pod kontrolou. Tento stres je pro nás „normální“ a mnozí z něj onemocní. Ale ne všichni. Některým lidem stres nevadí, jako by žili pod neviditelným ochranným štítem. Jak to dělají? A mohli byste to dělat jako oni? Co přesně za tím vězí a proč to můžete zvládnout i vy, to se dozvíte v této knize. Naučíte se své tělo i duši posilnit, a to velmi výrazně. Za pomoci těch správných stavebních kamenů – stravy, zdravého pohybu a pravidelné regenerace. Autor několika bestsellerů, lékař Ulrich Strunz, přináší na základě zkušeností se svými pacienty i aktuálních poznatků lékařského výzkumu zcela nový pohled na věčné téma stresu. 

Tajemství odolnosti

Co s námi dělá stres a jak jej vypnout
Autor: Ulrich Strunz
Přeložila: Daniela Thöndlová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 141×205 mm
ISBN: 978-80-271-3444-1
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Tajemství odolnosti vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Setkávám se s tím u vrcholových sportovců: Je to vnitřní nutkání, neklid, tlak zevnitř. A k tomu se přidává tlak zvenčí. U youtuberů jsou to fanoušci a klienti, kteří platí za reklamu, tudíž chtějí každý den vidět patřičný obsah, a když ho nevidí, vytvářejí tlak. U majitelů firem jsou to investoři. A u vás? Může to být protivná šéfová nebo neodbytný zákazník, nepříjemný obchodní partner i chaotický třídní učitel, natvrdlý správce sítě nebo pošťák, který na vás zvoní téměř každý den, a nakonec je tu pro jistotu třeba zahradní sekačka, která ve vás vyvolává výčitky svědomí, že už měl být trávník dávno posekaný.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Ulrich Strunz je známý německý lékař, internista, autor mnoha bestsellerů o zdravém životním stylu. Ve svých knihách vychází nejen ze svých zkušeností z lékařské praxe, ale jako bývalý triatlonista může přidat i poznatky s tréninkem a životosprávou sportovce. Těžištěm jeho lékařské a publicistické práce je preventivní medicína. Na přednáškách, seminářích a v televizních vystoupeních inspiruje po mnoho let desetitisíce lidí – a vede je k novému, zdravému životu. Česky vyšla už v roce 2019 jeho kniha Spalte tuky svými svaly (bez potu i bez sportu).

Zdroj informací: Grada

————————————————

V poslední knize bude řeč o konkrétní emoci, a to o hněvu. I on umí být někdy užitečný, nezřídka však na nás působí spíše negativně. Poškozuje nejenom nás samotné, ale i vztahy s ostatními, ať už v soukromém či pracovním životě. V příručce psychologa Matthewa McKaye a jeho spolupracovníků se jej můžete naučit ovládat a zlepšit tak svoji vlastní životní pohodu.

Reagujete na obtíže hněvem? Možná nejste sami. Hněv může být užitečná emoce, třeba když se něco špatného děje člověku, na kterém nám záleží. Někdy ale může působit destruktivně. A to pak poškodí náš život, vztahy i atmosféru v práci. Tato kniha vám nabízí strategie, s jejichž pomocí dokážete destruktivitu svého hněvu proměnit v pozitivní emoci. Naučíte se svůj hněv ovládat a pochopíte, co je jeho spouštěčem. Naučíte se, jak se osvobodit z pasti hněvu, ve které jste uvízli, i jak si sami zlepšit pocit osobní pohody. Knihu uvítají lidé, kteří mají obtíže se zvládáním hněvu.

Jak zvládat silné emoce

a osedlat svůj hněv
Autor: Matthew McKay a kol. 
Přeložil: Ivo Müller

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-2092-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Jak zvládat silné emoce vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Nevzdávejte se. Podíváte-li se zpátky na svůj dosavadní postup, pravděpodobně uvidíte mnoho vln nahoru a dolů. Byly tam hněvivé okamžiky, ale také období, kdy jste to zvládali lépe. Některé situace byly očividně těžší než jiné. Pokud byste si svůj postup zakreslili do grafu, uviděli byste zubatou čáru. Nicméně v průměru, pokud jste využívali nástroje z těchto kapitol, býváte pravděpodobně zlostní méně často a méně intenzivně, než jak tomu bylo na začátku této knihy. OK, ale co můžete udělat teď, jestliže vás nějaká situace opravdu vyprovokuje? Nebo jestliže se nějaký váš problém či konflikt nepříjemně zakořenil? Podívejme se na některé efektivní strategie, jak se od hněvu odpoutat.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Matthew McKay je zkušený psycholog, zakladatel nakladatelství New Harbinger a autor i spoluautor řady úspěšných knih. Specializuje se na kognitivně-behaviorální terapii a pracuje s lidmi, kteří se potýkají s úzkostmi a depresemi. V češtině vyšla v roce 2022 jeho kniha Okamžitá pomoc proti úzkosti, kterou napsal ve spolupráci s Rickem Hansonem.

Zdroj informací: Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEmoční dědictví
Příběhy o překonání rodinného traumatu

Atlas, Galit

Triton, 2023

zobrazit info o knizeTajemství odolnosti
Co s námi dělá stres a jak jej vypnout

Strunz, Ulrich

Grada, 2023

zobrazit info o knizeJak zvládat silné emoce
a osedlat svůj hněv

McKay, Matthew

Portál, 2023

Napsat komentář