To nejdůležitější z dějin Středozemě

Numenor uvodni(1)
Dnes potěšíme především milovníky příběhů J. R. R. Tolkiena. Příběh Pána Prstenů zná jistě každý čtenář fantasy žánru. My vám nabídneme knihu, kterou sestavil editor Brian Sibley, v němž je zachyceno to nejdůležitější, co beze sporu patří k dějinám Středozemě. Tak do toho!

Příběh o slávě a pádu Númenoru patří k nejdůležitějším epizodám v dějinách Středozemě. Zmínky o požehnaném ostrově a jeho katastrofickém zániku se v Tolkienově díle opakovaně vracejí, o Númenoru se vypráví v Pánu prstenů i v Silmarillionu. Editor Brian Sibley z vydaných i nevydaných textů sestavil a komentářem opatřil ucelenou kroniku, z níž vyvstává dramatická předehra k Pánu prstenů – vzestup Saurona, svedení lidí, vykování prstenů moci, zpychnutí obyvatel Númenoru a potopa pohlcující ostrov, který býval pozemským rájem; katastrofa, která navždy proměnila podobu Ardy a uzavřela cestu na nejzazší Západ..
Vychází s ilustracemi Alana Lee.

Pád Númenoru

a jiné příběhy z druhého věku Středozemě
Autor: J. R. R. Tolkien
Uspořádal: Brian Sibley
Přeložil: Stanislava Pošustová-Menšíková
Ilustrace: Adam Lee

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-4202-0
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Pád Númenoru vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Je to trvale působivý okamžik v moderní literatuře: Jeden prsten – Vládnoucí prsten moci Temného pána Saurona, jehož zničení bylo cílem epické pouti – padá do ohnivého srdce Hory osudu; tak se vrací do pekla, v němž byl vykován, a konečně zaniká. Autor samozřejmě musí dořešit ještě mnohé záležitosti, spojené se záchranou, uzdravením a korunovací, po nichž následují konečná zúčtování a usmíření, loučení, rozchody a odchody. Avšak zničení Vládnoucího prstenu a s ním pád Saurona i jeho temné věže a také konec tisícileté opotřebovávací války proti Svobodným národům Středozemě je vlastně vyvrcholením Tolkienova Pána prstenů.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorovi

J. R. R. Tolkien se narodil roku 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu, dětství však strávil v Anglii, kde rovněž absolvoval středoškolská a univerzitní studia. V roce 1919 získal v Oxfordu diplom v oboru staroanglického jazyka a literatury a po pěti letech se ve stejném oboru stal profesorem. Prvními Tolkienovými publikacemi byly ve 20. letech Slovník střední angličtiny a kritické vydání středověké romance Pan Gawain a Zelený rytíř, čtenářský úspěch mu však přinesl až pohádkový příběh z fiktivní dávné Středozemě Hobit. Po čtrnáctileté práci, započaté už před vydáním Hobita, dokončil koncem 40. let rozsáhlé, v dějové a myšlenkové složitosti i jazykové invenci nesrovnatelně bohatší pokračování v trilogii Pán prstenů, jež vzbudila mohutnou vlnu zájmu. Osudy Středozemě a jejích obyvatel, letmo načrtnuté v Hobitovi a rozpracované v Pánu prstenů, dále rozvíjí epos Silmarillion, který čtyři roky po autorově smrti připravil k vydání jeho syn Christopher. Tolkienův literární odkaz doplňuje řada odborných studií a pohádkových příběhů.

Zdroj informací: Argo


argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Naší hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokážeme seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snažíme se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePád Númenoru
a jiné příběhy z druhého věku Středozemě

Tolkien, J. R. R.

Argo, 2023

Napsat komentář