Podzimní vícežánrové očima

ocima-nahled1
Kniha, komiks, audiokniha, historický román, biografie, autobiografie i detektivka řízná, autentická či plná humoru – to vše se objeví v dnešním souhrnu krátkých recenzí. Literatura je pestrá paleta, z níž si každý může vybrat podle své momentální nálady a chuti. A já s nadšením vyzobávám…

Pokud jste četli, či poslouchali příběh Tatéra z Osvětimi, možná si vzpomenete i na postavu vězenkyně krásné Cilky, jejíž krása se jí stala požehnáním, ale i prokletím. Ve svém druhém románu Cilčina cesta tak novozélandská autorka Heather Morrisová mapuje život této slovenské židovky.

Nemusíte se však bát, že byste si zopakovali tatérův příběh z jiného úhlu pohledu; Heather Morrisová se zaměřuje na Cilku především až po osvobození Březinky. Byla totiž souzena a odsouzena za to, že přežila díky své kráse, na patnáct let nucených prací na Sibiři. Ta, která si v šestnácti letech musela zvyknout na znásilňování důstojníky SS a na každodenní možnost smrti, byla odsouzena k dalšímu nezaslouženému trestu. Skrze její příběh má čtenář šanci seznámit se s životem na jednom ostrůvku ze Souostroví gulag. Paradoxně zřejmě kvůli svým zkušenostem z Osvětimi byla Cilka schopná přežít i v těchto tvrdých podmínkách. A vším, co dělala, se snažila vědomě i nevědomě odčinit svůj hřích. Dokonce našla i smysl pro svůj další život, což při vědomí, že nikdo z její rodiny už nežije, bylo opravdu důležité.

Emotivní příběh o krásné ženě, která v sobě měla tolik síly, aby přestála neskutečné utrpení dvou vyhlazovacích lágrů, vydalo nakladatelství CPress už v roce 2019. Pokud vás román minul jako mne, ale máte rádi historické příběhy se zaměřením na druhou světovou válku, pak byste to měli napravit.

————————————————

 

Oblíbili jste si autobiografické komiksy britské autorky Debbie Tung Introvertka v hlučném světě a Když se introvertka vdá? Pokud je máte rádi a autorčin pohled na svět je vám blízký, pak vězte, že v nakladatelství Portál vyšla česká verze dalšího komiksu s názvem Introvertka chodí na terapii.

Autorka tentokrát pouští čtenáře ještě víc do svého niterného světa. Od chvíle, kdy spadla do propasti deprese, totiž nedokázala najít cestu ven. Deprese jen posilovala její sebeodsuzování a negativní pohled na svět. Něco lze napravit léky, ale velkou část musí člověk změnit sám. Ale jak? Pomoci může terapie. Dokáže však na ni vůbec přijít?

Na vlastním příběhu Debbie Tung ukazuje, že není možné žít dokonalý život, že nikdo z nás nemá návod na šťastný život, ale že je důležité se snažit žít co nejlépe, a hlavně bojovat s negativními myšlenkami. Nezapomínat na odpočinek a naučit se říkat ano jen tam, kde jsme si stoprocentně jistí, že to zvládneme. Pokud potřebujete povzbudit a zrovna se nacházíte v temné díře sebelítosti, pak si do ní vezměte Introvertku, co chodí na terapii, protože možná právě pro vás budou její kresby a slova tou pravou terapií.

————————————————

 

Americký autor italského původu narozený v Brazílii Chris Carter (*1965) je nepřehlédnutelnou stálicí ve světě thrillerové literatury. Jeho série s detektivem Robertem Hunterem z losangeleského oddělení vražd ultra násilných zločinů již čítá v českém překladu dvanáct dílů a jejich tvůrce jistě nemá v plánu ji uzavřít.

Nakladatelství BB/art, které překlady u nás vydává, v posledních letech ve spolupráci s Audiotékou přináší i audio verze vydaných titulů. Díky tomu došlo i k načtení knihy s názvem Já jsem smrt, sedmého dílu série. Pokud vám přišlo, že Chris Carter se vyžívá v líčení naturalistických scén mučení obětí před jejich smrtí, pak v Já jsem smrt se ještě překonává ve vynalézavosti brutality pachatele i složitosti vodítek pro detektivy.

Přiznávám, že ne vždy úplně zvládám předkládané obrazy a musím si při poslechu dávat oddechové pauzy. Nikdy ovšem nedokážu odolat a musím dojít na konec, abych si oddechla, že ani ten nejinteligentnější pachatel neunikne potrestání. A v audioverzi si navíc užívám poslech hlasu Jakuba Saice, který je s celou sérii neodmyslitelně spojen. Stejně tak ji charakterizují specifické předělové džingly i krátké kapitoly, díky nimž příběh rychle odsýpá. Pokud jste knihu, která vyšla již v roce 2016, nečetli, pak si stáhněte jako já audio, jehož poslech vám zabere skoro jedenáct hodin.

————————————————

Druhé pokračování neobvyklých detektivních případů z pera britského moderátora a komika Richarda Osmana se jmenuje Muž, který zemřel dvakrát. V hlavních rolích se opět setkáme se Čtvrtečním klubem amatérských detektivů, tedy partou seniorů: Elisabeth, Joyce, Ronem a Ibrahimem. Posledně jmenovaný je hned v úvodu přepaden, oloupen a zbit patričkou teenagerů. Zbytek klubu ve spolupráci s kriminalisty je rozhodnut pachatele odhalit a potrestat. Jenže ten hlavní, který do ležícího Ibrahima kopal, je protřelý syčák a z obvinění se vykroutí. Ibrahimovi přátelé se tím ovšem nenechají ve své cestě za pomstou odradit!

Kromě pomsty v příběhu hrají prim diamanty za miliony liber! Ty odcizil bývalý manžel Elizabeth, agent FBI, který teď potřebuje, aby mu před mafiány chránila záda. Vše se komplikuje mrtvolami a záhadnými vzkazy ze záhrobí, které může rozluštit jedině Elizabeth a její přátelé.

Tentokrát jsem dala přednost poslechu audioknihy v podání dvojice interpretů: Jana Vlasáka a Libuše Švormové, která četla zápisky z Joyceina deníku a musím říct, že jsem se ohromně bavila. Více než dvanáct hodin uteklo jako nic a smíchem jsem si ještě navíc prodloužila život aspoň o jeden den. Pokud nevěříte, buď si román vydaný v nakladatelství Jota zakupte, nebo stáhněte z webu Audiotéka.cz jeho audio podobu a přesvědčte se sami!

————————————————

 

Dominik Dán patří k nejproduktivnějším autorům detektivních příběhů nejen na Slovensku, ale i u nás. Jeho další letošní novinkou vydanou v češtině v nakladatelství Slovart je kniha s názvem Noc temných lží. Příběh se odehrává před prezidentskými volbami v roce 2009 a detektivové Krauz a Chosé jsou v něm proti své vůli zataženi do špinavých politických her.

Mají vyšetřit, tedy spíše zakamuflovat, vraždu luxusní prostitutky, kterou podle všeho zavraždil prezidentův syn. Dostane-li se to na veřejnost, bude kandidatura do druhého volebního období naprosto nemožná. Jak ututlat zločin, zachránit svědkyni (druhou prostitutku) a zároveň vše vyšetřit tak, aby jim svědomí dalo spát? S tím si musí dvojice detektivů poradit v rekordně krátkém čase.

Román zase nabízí pořádně napínavý případ s velmi překvapivým rozuzlením. Čtenář je navíc moc rád, že ve skutečnosti nevidí do pozadí polických intrik a nenadálých rozhodnutí, protože by byl znechucen ještě více, než už je… Každopádně, máte-li rádi knihy z pera Dominika Dána, pak si ani tuto nenechte ujít!


A jaký je váš tip na příjemného společníka prodlužujících se večerů? Přišli jste také na chuť audioknihám?
Čtete komiksy, nebo je považujete za vhodné pouze pro děti? Napište nám v komentářích své názory!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCilčina cesta

Morrisová, Heather

CPress, 2019

zobrazit info o knizeIntrovertka chodí na terapii

Tung, Debbie

Portál, 2023

zobrazit info o knizeJá jsem smrt

Carter, Chris

Audiotéka.cz, 2023

zobrazit info o knizeMuž, který zemřel dvakrát (audiokniha)

Osman, Richard

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeNoc temných lží

Dán, Dominik

Slovart, 2023

Napsat komentář