Hledej, hledej, hledači.

Osman_MuzKteryZemrelDvakrat_audio
Každý má nějakou minulost. Když strávíte celý život prací pro zpravodajskou službu, může se stát, že vás vaše vlastní historie doběhne. Někdy jde o nepříjemné překvapení, jindy o vzrušující výzvu. Kam spadá kombinace bývalý manžel a diamanty za dvacet miliónů liber?

V závěru ledna 2023 doplnilo vydavatelství OneHotBook svou nabídku o další audioknihu Richarda Osmana, tentokrát s názvem Muž, který zemřel dvakrát (The Man Who Died Twice, 2021, česky prvně 2022). O interpretaci překladu Evy Brožové se postarali Libuše Švormová a Jan Vlasák.

Prvotinu Richarda Osmana Čtvrteční klub amatérských detektivů (The Thursday Murder Club, 2020, česky 2021) jsme si v recenzi její zvukové podoby představili poslední den roku 2021. Připomenu jen, že šlo o do jisté míry roztomilý příběh čtveřice důchodců, kteří se rozhodli čelit potenciální nudě seniorního věku vyšetřováním tří vražd. Muž, který zemřel dvakrát na toto téma téměř bezprostředně navazuje, a nabízí dokonce ještě více mrtvol a mnohem více napětí, krve i zápletek. Přesto si dovolím prohlásit, že i tentokrát se jedná o příběh, jehož poslech přináší úsměv na rty a do duše pocit příjemně stráveného času. Ne, nejde o protimluv. Osmanovi amatérští detektivové jsou zkrátka neodolatelní.

Pro ty, kdo se ještě neměli příležitost s netypickými hrdiny tohoto současného britského autora seznámit, připomenu, o koho se jedná. Neformálním vůdcem skupiny je nade vši pochybnost Elizabeth, vysloužilá špiónka a bývalá elitní členka MI5. Dodnes o ní současní agenti mluví jako o nepřekonané legendě. Druhou ženskou pozici autor přiřkl bývalé zdravotní sestře Joyce. Na první pohled jde možná o osůbku ne tak bystrou, ale zato obdařenou neskutečnou empatií. Dalším členem party se stal Ron, jenž většinu života stál v čele odborů. A významnou úlohu sehrává i Ibrahim, v minulosti psychiatr. Jak opakovaně uvidíme, svým profesím amatérští detektivové neuniknou ani za hranicí produktivního věku.

Příběh Muže, který zemřel dvakrát začíná právě u titulní postavy. Elizabeth dostane pozvání k návštěvě domu v sousedství podepsané jménem člověka, kterého osobně ještě v činné službě pomáhala uložit pod zem. A co víc, jak brzy zjistíme, dokonce ve skutečnosti ani neexistoval. Nechápete? Nebojte, to jsou takové ty špionské hrátky, kterým my, obyčejní lidé, nemůžeme rozumět. Důležité je, že tím, kdo se za pozvánkou skrývá, je ve skutečnosti Elizabethin bývalý manžel – stále ještě aktivní agent zpravodajské agentury. Shledání dávno rozvedeného páru ale nemá být pouhou zdvořilostní záležitostí. Exmanžel Douglas má jedno velké tajemství (o bezpočtu menších nemluvě). Člověku, který je známý tím, že špičkám podsvětí poskytuje neoficiální bankovní služby, totiž odcizil diamanty v hodnotě dvaceti miliónů liber. Je asi jasné, že taková částka přiláká pozornost mnoha zájemců. O mrtvoly tak zanedlouho nebude nouze…

Britský humor ve své ryzí podobě je jen jednou z ingrediencí, na nichž Richard Osman svůj úspěch staví. Popravdě po dvou detektivních příbězích z bretaňské série Jeana-Luca Bannaleca představoval poslech Muže, který zemřel dvakrát doslova balzám na unavenou duši. Už dlouho jsem si u žádné audioknihy tak neodpočinul jako právě u této. Je zřejmé, že kromě skvělého obsahu k pocitu pohody přispěli i oba interpreti. Libuše Švormová předčítá ty části, které v první osobě vypráví Joyce, a Janu Vlasákovi připadla čest zpracovat úseky vylíčené pohledem vypravěče. Stejně jako ve Čtvrtečním klubu amatérských detektivů, i tentokrát se posluchači mohou těšit na naprostou profesionalitu obou vypravěčů. Jejich hlasu si lze užívat po dobu dvanácti hodin a patnácti minut.

Tištěná předloha disponuje zhruba třemi a půl stovkami stran. Ve své zvukové podobě zaujímá celkem osmdesát čtyři souborů ve formátu mp3, jež jedna k jedné kopírují kapitoly v knize. Ty jsou ještě rozděleny do tří bloků. Prvních devětadvacet náleží části s názvem „Tví přátelé tě určitě navštíví“. Kapitoly třicet až šedesát tři spadají pod druhou část „Občas neuvěříte vlastním očím“. A zbylých jednadvacet souborů vyplňuje třetí, závěrečnou část „Moc jednodenních výletů, aby si je člověk užil“. Na jednom digitálním disku pak nalezneme tentokrát již jen jednu další ukázku z produkce vydavatelství OneHotBook. Zcela očekávatelně se jedná o úryvek z prvního dílu série, tedy ze Čtvrtečního klubu amatérských detektivů. Kompaktní disk je nabízen ve trojdílném papírovém obalu, přičemž první a třetí vnitřní stranu pouzdra zabírají medailonky obou interpretů, zatímco autorův medailon nalezneme na vnější straně pravé chlopně.

Pokud jste si čtveřici Osmanových netradičních hrdinů oblíbili, případně se tak teprve stane, vězte, že na světě je již třetí pokračování jejich dobrodružství. Pod názvem The Bullet That Missed vyšlo v roce 2022. Český překlad by se na pultech knihkupectví mohl objevit snad již před létem letošního roku (2023). Hlavní nosná linie pracuje se situací, kdy se Elizabeth pod tlakem vydírání ocitne v ohrožení vlastního života. Ale upřímně, teď, když už ji trochu znáte (nebo brzy poznáte), věříte, že by ji to mohlo nějak rozhodit? Pojďme se společně těšit, jak to bude dál…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž, který zemřel dvakrát (audiokniha)

Osman, Richard

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeMuž, který zemřel dvakrát

Osman, Richard

Jota, 2022

Napsat komentář