Osudy alarmující i inspirující

biografie pondeli uvodni (1)
Na pondělí jsme pro vás přichystali tipy z oblíbených biografií. Vybrat si můžete z naučné i krásné literatury, ale nebude chybět ani jedno komiksové zpracování. Konečný výběr knihy, která je nejbližší vašemu čtenářskému vkusu, je už na vás.

Spisovatel Arthur Koestler svůj slavný velký román psal několik měsíců ve vězení. Odsud se nakonec dostal útěkem. Jeho osobní příběh pak doplňují osudy dalších spoluvězňů, kteří však neměli tolik štěstí.

Když vypukla druhá světová válka, pobýval Arthur Koestler na jihu Francie a pracoval na svém velkém románu Tma o polednách. Následující dva měsíce ho psal v Paříži, než byl zatčen a internován spolu s dalšími antinacisty, muži a ženami, kteří bojovali proti gestapu, uprchlíky před pronásledováním. Ti všichni tvořili ono „bahno společnosti“, které Francouzi uvězňovali, pouštěli na svobodu, opět uvězňovali a – až v příliš mnoha tragických případech – nakonec předávali nacistickým katům. Koestler vypráví příběh vlastního uvěznění a konečného útěku bez heroismu, lidsky, občas dokonce s humorem; zasazuje ho však přímo do pochmurného kontextu toho, co se stalo spoluvězňům, kteří neměli takové štěstí jako on. „V té době už evropský světadíl dospěl do stadia,“ napsal tehdy, „kdy bylo možné člověku bez ironie říci, že by měl být vděčný za to, že ho zastřelí, a ne uškrtí, setnou nebo ubijí k smrti.“

Bahno společnosti

Autor: Arthur Koestler
Přeložil: David Vichnar

Počet stran: 316
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-200-3428-1
Doporučená cena: 550 Kč

Knihu Bahno společnosti vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Nešlo mi z hlavy, jak je neohrabaný, stejně jako to, zda se jednou všichni naučíme pohlížet na jisté profesní typy, které romantizovala literatura (detektivy, prostitutky, reportéry, herce), jako na běžné a nezajímavé lidi. Nakonec, abych Pétetinovi přece jen hodil nějaký ten pamlsek, jsem se mu zmínil, že jsem prožil rok v Rusku. To ho viditelně potěšilo; jistě si dělal starosti, že můj byt neprohledali.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Arthur Koestler (1905–1983) byl původem maďarský Žid z Budapešti. Ve třicátých letech byl členem německé komunistické strany, z níž vystoupil kvůli stalinským procesům, které literárně zpracoval v románě Tma o polednách (1941), jenž mu zajistil mezinárodní proslulost.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Jedním z nejodpornějších počínání je týrání dětí. Dave Pelzer si jím sám prošel a hrůzné zážitky zpracovává ve své knize. Vedle zla, které jej potkalo, lze však v knize najít jednu zásadní pozitivní věc – vůle k přežití.

Kniha je svědectvím jednoho z nejzávažnějších dětských týrání, které bylo zaznamenáno v historii státu Kalifornie. Matka malého Davea bije, trápí hlady a dělá z něj otroka rodiny. Chlapec musí spát ve sklepě, každé jídlo, kterým jsou obvykle jen nechutné zbytky, si musí vybojovat a vlastní matka mu usiluje o život. Přestože vyrůstá v rodině s více dětmi, je obětí těchto krutostí jenom on sám. Ač chlapec chodí v hadrech, zapáchá a dětem ve škole krade jídlo, jeho okolí vůči němu dlouho zůstává odmítavé a lhostejné… Dítě zvané „To“ vypovídá nejen o hrůzné situaci jednoho amerického dítěte, ale i o jeho vůli přežít. Autorkou doslovu je známá britská spisovatelka Torey L. Hayden, která se ve svých románech zabývá mj. týranými dětmi.

Dítě zvané „To“

Příběh zápasu o přežití
Autor: Dave Pelzer
Přeložil: Ivan Ryčovský

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 115×175 mm
ISBN: 978-80-262-2077-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dítě zvané „To“  vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Po pár minutách se sestra vrací s panem ředitelem Hansenem a se dvěma z mých učitelů, slečnou Woodsovou a panem Zieglerem. Ředitel mě dobře zná. Volají mě k němu častěji než kteréhokoli jiného žáka. Sestra mu hlásí, co zjistila, a on se dívá na papír. Bere mě za bradu. Bojím se mu podívat do očí, je to zvyk z mých věčných zápasů s matkou. A taky je to proto, že mu nechci nic říkat. Jednou, bylo to asi před rokem, zavolal matce, aby se jí zeptal na moje modřiny. To ještě neměl tušení, jak se věci mají.

Podívat se můžete také na celou ukázku.

O autorovi

Dave Pelzer který v dětství prožil závažné týrání, se ve dvanácti letech dostal do pěstounské péče a v osmnácti se stal příslušníkem amerického vojenského letectva. Dnes se věnuje osvětové práci na podporu dětských obětí týrání a v roce 1996 byl jedním z nosičů olympijské pochodně.

Zdroj informací: Portál

————————————————

O životním boji hovoří i další příběh, tentokrát skrze zpověď vojáka, který dobrovolně opustil ruskou armádu. Jeho životní podmínky ho po několika letech přivedly k alkoholismu a i pletkám s mafií a dalšímu vraždění.

Jmenuji se Marat a doznávám se k tomu, že jsem dobrovolně odešel z ruské armády. Svého činu jsem ale vzápětí litoval. Po mnoha letech bloudění jsem ale nenašel nic, co by uživilo mou rodinu, proto jsem se zapletl s mafií, zabíjel a nakonec i propadl alkoholu. Život se se mnou nemazlil, a když jsem si sáhl na dno, rozhodl jsem se, že ani já se s ním mazlit nebudu.

Bojoval jsem v řadách Wagnerovců

Osobní zpověď velitele ve Wagnerově armádě
Autor: Marat Gabidullin
Přeložila: Hana Polívková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-967-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Bojoval jsem v řadách Wagnerovců vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Často jsem se setkával s jiným aspektem mentality námezdních vojáků – přehnanou sebedůvěrou. Očividně zkušení váleční veteráni odmítali jednoduché, ale životně důležité instrukce pod záminkou, že nejsou použitelné na bitevním poli. Byli nevypočitatelní, jednali podle situace a na své nabyté zkušenosti zapomínali. Respektování pravidel vyžaduje vůli a sebeovládání a všichni nejsou schopni si přiznat, že jim tyto vlastnosti chybí. Ve skutečnosti často veškerá vojenská zkušenost těchto ostřílených válečníků spočívá ve štěstí, které jim pomohlo vyváznout živi z těžkých situací, do kterých se vehnali vlastní hloupostí. A co je nejhorší, nikdy si z toho nevzali žádné poučení.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Marat Gabidullin (1966) je bývalý voják ruské armády. V roce 2015 vstoupil do Wagnerovy armády a brzy povýšil z řadového vojáka do velitelské hodnosti. Účastnil se bojů na různých místech, zejména v Sýrii proti Islámskému státu a na Donbasu. Je prvním členem z řad wagnerovců, který veřejně promluvil o fungování celé skupiny. Dnes žije ve Francii, kde mu byl udělen azyl.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

O silné vůli k životu vás přesvědčí i rozhovory v další knize. Je totiž plná nezlomných životních osudů, které si každý z nás dokáže jen stěží přestavit. Život umí být těžký, ale někdy je potřeba se vzepřít a vytrvat…

Rozhovory s lidmi, kteří léčí sebe či jiné pohybem. Radek Brunner podává vrcholné běžecké výkony i s Bechtěrevovou nemocí, Daniel Orálek s artrózou v koleni uběhne ve skvělém čase etapový ultramaraton, Petr Havlíček bere úrazy při akrobacii jako samozřejmost, Jan Hainiš lyžuje po osmdesátce, Marie si po zranění páteře vleže v korzetu vizualizuje běh, Tomáše při léčení leukémie motivuje hlavně touha vrátit se na taneční parket, Anička po pádu na kostrč ukončí kariéru tanečnice a vystuduje fyzioterapii, abstinující alkoholik pomáhá ostatním přestat pít, zkušená psycholožka podporuje lidi v jejich snaze cosi změnit… Obdivuhodné lidské příběhy o pohybu nejen ve smyslu fyzickém, ale i ve smyslu překonávání životních překážek doplňují krátké úvahy profesionálních terapeutů o vztahu pohybu a lidského zdraví.

Terapie pohybem

Autorka: Zuzana Pechová

Počet stran: 132
Vazba: brožovaná
Formát: 115×190 mm
ISBN: 978-80-7530-421-6
Doporučená cena: 220 Kč

Knihu Terapie pohybem vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Zuzana Pechová vystudovala Rádiové, radarové a navigační systémy na ČVUT FEL. Aktuálně pracuje jako manažerka kybernetické bezpečnosti ve startupu Rossum. Ve volném čase ji baví sci-fi a fantasy, cosplay, občasný sport, počítačové hry. Občas něco komentuje, jednou za čas přednáší o věcech, co umí a má ráda – ať už pracovně nebo jen tak na sci-fi conech. Nejraději pije filtrovanou kávu.

Zdroj informací: heroine.cz

————————————————

A na závěr trocha terapie v netradičním formátu komiksu – belgická autorka a ilustrátorka oživuje spíše nepříjemné vlastní vzpomínky a zážitky.

Předstírat je prostě lhát je svým způsobem terapeutická kniha. Autorka Dominique Goblet se v ní rozhodla oživit ne vždy příjemné vzpomínky, silné osobní zážitky a postavy, které se však nevynořují chronologicky, snad proto, aby vzniklý meziprostor mohl spáchané bezpráví poněkud relativizovat. Námětem knihy je příběh rodiny, lásky, vzájemných vztahů a pout. Autorka zkoumá, jakou roli hrají v intimních vztazích slova, naslouchání, zvuky (hudba) a ticho a vytváří jakýsi léčivý odstup, který bolestnou vzpomínku dokáže částečně absorbovat. Goblet však není jen svéráznou vypravěčkou, ale především originální výtvarnicí, která v průběhu vyprávění expresivně mění jak výtvarnou techniku, tak písmo. Nedisciplinovaně si pohrává s hranicemi komiksového média a otvírá čtenáři-divákovi novou výtvarnou perspektivu. Její hutné tkanivo spředené ze slov, letmých grafických skic a formátově náročnějších maleb prostupuje směs něhy, násilí, smutku, humoru, ironie, ale především poezie, která je jasným východiskem pro tady a teď.

Předstírat je prostě lhát

Autorka: Dominique Goblet
Přeložila: Alena Jurion

Počet stran: 148
Vazba: vázaná
Formát: 202×265 mm
ISBN: 978-80-87596-58-6
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Předstírat je prostě lhát vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

ukazka komiks (1) (1) (1) (1)

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorce

Dominique Goblet (*1967) je belgická autorka klasických komiksů a komiksových románů.

Zdroj informací: Menader


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBahno společnosti

Koestler, Arthur

Academia, 2023

zobrazit info o knizeDítě zvané „To“
Příběh zápasu o přežití

Pelzer, Dave

Portál, 2023

zobrazit info o knizeBojoval jsem v řadách Wagnerovců
Osobní zpověď velitele ve Wagnerově armádě

Gabidullin, Marat

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeTerapie pohybem

Pechová, Zuzana

Malvern, 2023

zobrazit info o knizePředstírat je prostě lhát

Goblet, Dominique

Meander, 2014

Napsat komentář