Cestou necestou

Toulani-po-svete
Dnes se vydáme cestou necestou napříč různými oblastmi světa i České republiky. Přečtěte si o starověké Hedvábné cestě, vydejte se do minulosti, kdy České Švýcarsko ještě nebylo národním parkem, nebo se začtěte do komiksu o diskriminaci Romů a Romek v Evropě.

„Hedvábná cesta“ nikdy nebyla pouze cesta hedvábí. Byla to cesta propojující starověkou Evropu, střední, západní i východní Asii a Blízký východ a pomohla k rozvoji světových civilizací. Vladimír Liščák vás ve své knize Putování po Hedvábné cestě na tuto cestu vezme a ukáže vám, k čemu všemu tato významná trajektorie sloužila a jak například přispěla k rozvoji mezinárodního obchodu.

„Hedvábná cesta“, v češtině často nesprávně „Hedvábná stezka“, byla vzájemně propojenou sítí tras spojujících starověké společnosti Evropy, střední Asie, západní Asie, Blízkého východu a východní Asie, jež přispěly k rozvoji mnoha velkých světových civilizací. Její celková délka po souši a po moři činila asi 8 000 km, avšak po určitých trasách přesahovala 35 000 km. Nikdy to nebyla pouze cesta hedvábí. Dokonce i ve vrcholném období svého rozkvětu, v 7. až 9. století, tedy za dynastie Tchang (618–907), hedvábí tvořilo pouze jistou – i když nikoli zanedbatelnou – část obchodu se Západem, který zahrnoval celou škálu komodit, od drahých kamenů až po různá koření a rebarboru. Obchodní cesty byly i jakousi tehdejší informační superdálnicí. Publikace seznámí čtenáře nejen s vlastní Hedvábnou cestou a jejími předchůdkyněmi, ale připomene i současný kontroverzní plán vlády ČLR na novou Hedvábnou cestu, známý jako „Jeden pás, jedna cesta“.

Putování po Hedvábné cestě

Cesta staletími mezi Čínou a Evropou
Autor: Vladimír Liščák

Počet stran: 468
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-3401-4
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Putování po Hedvábné cestě vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Skutečné proniknutí Číny na západ a navázání přímých kontaktů se střední Asií má přímou souvislost s obranou proti severním kočovníkům. Po celé období dynastií Čchin a Chan největším vnějším nepřítelem obou říší byli Siungnuové, kočovný kmen, který v době vrcholu své moci na počátku 2. století před n. l. ovládal území od východního Mongolska až po Aralské jezero. Čas od času jejich jezdci zajížděli na jih a činili nájezdy do Číny. Na obranu před nimi postavili Číňané Velkou čínskou zeď – to však nestačilo. Po pádu říše Čchin, která na čas zmírnila útoky kočovníků, Siungnuové obnovili své nájezdy na území Číny a oslabovali moc chanského panovníka.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Vladimír Liščák (*1954) je český sinolog, vědecký pracovník Oddělení východní Asie Orientálního ústavu AV ČR. Je autorem desítek odborných článků a několika knih. Do češtiny přeložil několik publikací zejména z angličtiny i jiných jazyků.

Zdroj informací: Orientální ústav AV ČR

————————————————

Poutník a přírodovědec Miloslav Nevrlý vás ve své nové knize Chvály Zadní země vezme na pouť Hřenskem a povypráví o době, kdy České Švýcarsko ještě nebylo národním parkem, nepřekypovalo turisty a Jetřichovice byly místem trampů.

Přírodovědec, poutník a vypravěč Miloslav Nevrlý, autor Knihy o Jizerských horách a Karpatských her, v Chválách Zadní země líčí své pocity a zážitky z dob, kdy České Švýcarsko ještě nebylo národním parkem, turisté navštěvovali jen Hřensko a Pravčickou bránu a skalní rokle, hrádky a návrší severně od Jetřichovic byly pouze domovem trampů. Pro nadšeného rovera to byla pustá divočina a přírodní ráj na Zemi.

Kniha vychází v 90. roce autorovy pozemské pouti.

Chvály Zadní země

Labské pískovce
Autor: Miloslav Nevrlý

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 152×185 mm
ISBN: 978-80-7530-420-9
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Chvály Zadní země vydalo nakladatelství Malvern.

Ukázka z knihy

chvaly-zadni-zeme-labske-piskovce-miloslav-nevrly-ukazka

O autorovi

Miloslav Nevrlý (*1933) je český zoolog, publicista, spisovatel, cestovatel, turista a skaut.

Zdroj informací: Regionální osobnosti Libereckého kraje

————————————————

V rámci akce Komiksové léto můžete sehnat i knihu Zprávy od Alaina od tvůrce Emmanuela Guiberta. Ten spolupracoval s koloristou Frédéricem Lemercierem a fotografem Alainem Kelerem a společně dali dohromady fotograficko-komiksový příběh pojednávající o diskriminaci Romů a Romek v Evropě, o lhostejnosti, se kterou se Romové a Romky setkávají, a o těžké realitě jejich každodenního života. Důležitá a propracovaná reportážní výpověď, která si i po letech zaslouží pozornost, protože diskriminace Romů a Romek a marginalizace tématu jsou i dnes ožehavými tématy.

I tentokráte Guibert spolupracoval s přesným, dílu vždy zcela oddaným koloristou Frédéricem Lemercierem. Autorem fotografií je tu Alain Keler, proslulý francouzský válečný a dokumentární fotograf, jehož po deset let vytvářené snímky sledují osudy evropských Romů, nejpočetnější menšiny starého kontinentu. Keler je fotografem aktivizovaným, možná i angažovaným, coby opravdový profesionál má ale daleko do propagandistické líbivosti.
Kelerovy snímky předkládají nekašírovanou realitu, jíž svým umem dodává na průzračnosti a možná lépe než dlouhé prozaické texty tak vypráví o diskriminaci a lhostejnosti, s níž se Romové celé Evropy dennodenně střetávají. Guibertovy kresby zde jakoby zůstávaly trochu v pozadí a sloužily ponejvíce coby spojnice příběhu – rozhodně se jim tedy dostává méně pozornosti než v případě staršího fotografa. Celkovému dojmu z alba však tato uměřenost jen pomáhá: vzniká tak koherentní umělecká a reportážní výpověď, jejíž působivost není narušována přehnanou exhibicí kteréhokoli z tvůrců.

Při práci na Des nouvelles d’Alain zužitkoval Emmanuel Guibert své zkušenosti s vytvářením kombinovaného fotograficko-komiksového příběhu, které do dokonalosti domyslel při přípravách veleúspěšného reportážního alba Fotograf (Le Photographe, 2003–2010, česky Meander 2012).

Zprávy od Alaina

Autor a ilustrátor: Emmanuel Guibert
Fotografie: Alain Keler
Přeložila: Alena Jurion

Počet stran: 95
Vazba: vázaná
Formát: 201×298 mm
ISBN: 978-80-87596-57-9
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Zprávy od Alaina vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

zpravy-od-alaina-ukazka

 

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Emmanuel Guibert (*1964) je současný francouzský komiksový tvůrce. Debutoval komiksem Brune, v němž zachytil vzestup fašismu v Německu během 30. let. Dalším jeho pozoruhodným dílem reflektujícím historické události je Alanova válka. Guibert v ní líčí válečné zkušenosti svého přítele Alana I. Copea, který sloužil jako americký voják v závěru 2. světové války.
V roce 2000 se Guibert připojil k Atelieru des Vosges v Paříži, kde spolupracoval například s Joannem Sfarem, pro nějž napsal scénáře k úspěšné sérii Vesmírná sardinka (Sardine de l’espace).
Spolu s fotoreportérem Didierem Lefèvrem vytvořil Emmanuel Guibert komiks nazvaný Fotograf (Le Photographe), velmi oceňované a často překládané album založené na Lefevrových válečných fotografiích z Afghánistánu.

Zdroj informací: nakladatelství Meander


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePutování po Hedvábné cestě
Cesta staletími mezi Čínou a Evropou

Liščák, Vladimír

Academia, 2023

zobrazit info o knizeChvály Zadní země
Labské pískovce

Nevrlý, Miloslav

Malvern, 2023

zobrazit info o knizeZprávy od Alaina

Guibert, Emmanuel

Meander, 2014

Napsat komentář