Nenechte si ujít v týdnu od 18. do 24. září 2023

nenechte_si_ujit
Podzim se nezadržitelně blíží a pokud nevíte, jak strávit poslední letní a první podzimní dny, máme pro vás pár tipů na několik literárních akcí. Koná se např. literární festival Noc literatury nebo autorské čtení Viktora Špačka či Věry Slabé.

Nejprve se podíváme do Městské knihovny v Praze, která v pondělí 18. září pořádá setkání čtenářského klubu. Tentokrát bude zaměřeno na knihy francouzské spisovatelky Delphine de Vigan, která se ve své tvorbě věnuje různým společenským fenoménům. Světového úspěchu dosáhla románem No a já. Dále napsala např. Pouta, Vděk či Noc nic nazadrží. Setkání se koná na pobočce Korunní od 18.00.

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně nezapomínají ani na nejmenší čtenáře. V úterý 19. září se děti mohou těšit na program inspirovaný knihou Kim Hillyardové Mega mamutice Matylda. Seznámí se s Matyldou, poslední mamuticí na planetě Zemi! Program pro děti do tří let začíná v ústřední knihovně na Kobližné v 10.00. Děti od tří do šesti let jsou zvány od 16.30.

V úterý 19. září můžete v Praze zajít na autorské čtení spisovatele, sochaře a výtvarníka Viktora Špačka. V letošním ročníku knižních cen Magnesia Litera zvítězil se svou povídkovou knihou Čistý, skromný život. Autorské čtení spojené s besedou začíná v tréninkové kavárně Ta Kavárna v 17.30.

Všichni příznivci literatury by si neměli nechat ujít literární festival Noc literatury, který přibližuje na atraktivních místech tvorbu současných evropských spisovatelů. Festival proběhne ve středu 20. září v Praze a ve více než 80 dalších českých městech. Navštivte třeba pobočku Korunní Městské knihovny v Praze, kde zazní ukázka z knihy Petera Balka Østrov v podání slovenského herce Pavola Smolárika – začátek je v 18.00.

Na čtvrtek 21. září naplánovala Městská knihovna v Praze autorské čtení spisovatelky Věry Slabé z románu Paulin příběh. Vypráví o hlavní hrdince, jejíž život se začne měnit díky pobytu v kondičním středisku. Co vše na ni čeká? To se dozvíte v 17.00 na pobočce Ostrčilovo náměstí.

Chcete-li se naučit vnímat záludnosti svého těla, dorazte v pátek 22. září do Plzně. Co všechno může lidské tělo trápit? To zjistíte díky Barboře Klárové a její knize Záludnosti těla. Řeč bude o škytavce, křečích, svědění či mravenčení! Tak přijďte do plzeňského areálu DEPO2015 v 9.00.

A v Plzni ještě zůstaneme. V sobotu 23. září si nenechte ujít představení knihy Putinova válka, která dokumentuje první rok války na Ukrajině. Najdete v ní nejsilnější příběhy z Ukrajiny, na kterých se podíleli zahraniční reportéři České televize. I tato akce se koná v plzeňském areálu DEPO2015 a začíná ve 13.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář