Jack Irish opět v akci

bily_pes_1
Dnes máme dobrou zprávu pro fanoušky Jacka Irishe – hlavního hrdiny knih stejnojmenné série, kterou napsal jeden z nejuznávanějších současných australských autorů detektivek Peter Temple. Konečně vyšel závěrečný díl s tímto soukromým vyšetřovatelem.

Když je známý melbournský developer Mickey Franklin zastřelen vlastní pistolí, podezření okamžitě padá na jeho přítelkyni, sochařku Saru Longmoreovou. Motiv pro vraždu? Mickey ji údajně podváděl s její mladší sestrou Sophií. Sařin advokát Drew Greer je ale přesvědčený o její nevinně, a proto se obrátí na svého bývalého kolegu Jacka Irishe, aby případ prošetřil.
Jack už dávno ví, že si ho trable umějí najít samy, a brzy zjišťuje, že ani s touhle prací se na tom nic nezmění. Okolnosti Mickeyho smrti totiž nejsou zdaleka tak jednoznačné, jak se tváří policie, a jít proti oficiálnímu vyšetřování znamená pustit se do křížku s mocnými lidmi na obou stranách zákona. Nejrozumnější by bylo celé to odpískat. Jenže to by Jack krásné umělkyni nesměl sám začít propadat…
V minulosti už při několika podobných záležitostech málem přišel o krk. Podaří se mu z toho vyjít se zdravou kůží i tentokrát, nebo se jeho „irské“ štěstí konečně vyčerpalo?

Bílý pes

Autor: Peter Temple
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-486-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Bílý pes vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

„Zeptám se znovu,“ řekl jsem. „Je to vážně nutný?“
Jeli jsme po tullamarinský dálnici na začátku večerní špičky, všude kolem se míhaly taxíky, náklaďáky, osobáky a dodávky, všichni řidiči unavený a agresivní.
„Nechci umřít a nevědět,“ odpověděla Linda Hillierová. Mimořádně jí to slušelo, jak to tak bývá, když někdo odjíždí.
„Já to nechápu,“ namítnul jsem. „Proč bys nemohla umřít a nevědět? Proč je to horší než umřít a vědět? Řekněme, že jsi horolezkyně, máš šanci vylézt na Everest, K-47, AK-47, Speciální Káčko, zkrátka nějaký neobvykle velký kus svislýho kamene. Spadneš z něj nebo z nějakýho ledovce a zmrzneš jak hrášek. V ten okamžik víš. Tak mi pověz, oč je to lepší než…“
Ucítil jsem na sobě její pohled. Nechtěl jsem riskovat a podívat se na ni. Řídil jsem její auto, novou alfu, trochu moc kultivovaného mazlíka pro někoho, kdo je zvyklý na surové americké bestie s vé osmičkou, na výkon bez špetky zodpovědnosti.

Stáhněte si ukázku.

O autorovi

Peter Temple je jeden z nejuznávanějších současných australských autorů detektivek se narodil v roce 1946 v Jižní Africe. V roce 1982 se přestěhoval do Melbourne, kde se živil zejména jako novinář a pedagog. Proslavil se však až o něco později svými romány, a to především čtyřmi krimi thrillery se svérázným soukromým vyšetřovatelem Jackem Irishem (Staré dluhyTemný přílivKonec světaBílý pes). Čeští čtenáři znají také detektivku Drsné pobřeží (za niž Temple obdržel jako první Australan prestižní britské ocenění Gold Dagger) a její volné pokračování Pravda. Autorovy knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků, získaly řadu dalších cen a série s Jackem Irishem se dočkala filmové a seriálové podoby s Guyem Pearcem v hlavní roli. Peter Temple žil až do své předčasné smrti v roce 2018 s manželkou Anitou a synem Nicholasem v australském Ballaratu.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (thriller Stopy v krvi) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBílý pes

Temple, Peter

Mystery Press, 2023

Napsat komentář