Jak na zdraví těla, duše i ducha

tipy meditace uvod(1)
Většina z nás už moc dobře ví, že péči je třeba věnovat nejenom tělu, ale i duši, v ideálním případě ruku v ruce. Jak ale správně pečovat o svoji duši a celkové duševní zdraví? Pomoci vám s tím může dnešních pět knih, které jsme pro vás vybrali.

Ne vždy se dokážeme účinně a sami zbavit negativních emocí. V této meditativní příručce najdete nejenom tibetské tradice, ale také mnoho výzkumů, které vám mohou pomoci mnohé pochopit. Pak už stačí se jen naučit správně meditovat.

Prožívat negativní emoce je přirozené, ale v současném světě jsme tak zahlceni chaosem a stresem, že nám tyto emoce mohou snadno začít přerůstat přes hlavu a působit destruktivně. Ztrácíme kvůli nim vyrovnanost, brání nám setrvávat v přítomnosti, zdravě si uvědomovat svou mysl, pocity, tělo i jeden druhého. Chaosu a nepříjemným situacím se můžeme vyhýbat jen do určité míry, můžeme však pracovat na tom, jak k nim přistupujeme. Ať již máte s meditacemi zkušenosti, nebo je pro vás tato praxe nová, či jste k ní dokonce skeptičtí, je na čase vydat se na cestu k pochopení a přijetí meditace zcela novým způsobem. Uznávaný psycholog Daniel Goleman a renomovaný tibetský učitel meditace Tsoknyi Rinpočhe propojují východní tradice se západní vědou a přinášejí čtenářům své zkušenosti i vědecké poznatky, díky nimž můžete revolučním způsobem proměnit své duševní, emoční i fyzické zdraví a vztahy se sebou i s ostatními. Tento průvodce nabízí dobře přístupné a poučné rady vycházející z tibetských tradic a průlomových neurovědeckých výzkumů, které vám otevřou oči, pomohou vám osvobodit se od negativních vzorců myšlení i chování a radikálně promění celou vaši bytost. Tento praktický průvodce meditací je pohlazením po duši a nabízí potřebný protilék na stresující podněty, které nás zahlcují.

Proč a jak meditovat

Propojení východních tradic a západní vědy
Autoři: Daniel Goleman, Tsoknyi Rinpočhe
Přeložila: Ivana Sýkorová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-271-2928-7
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Proč a jak meditovat vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Jako učitel ve svém přístupu zohledňuji moderní výzvy v říši emocí a psychiky, zůstávám však oddaný možnosti transformace a probuzení. Snažím se zůstat věrný tradiční hluboké moudrosti, z níž vycházejí mé kořeny, ale zároveň se přiblížit současnosti a být inovativní. To znamená, že se při přímých interakcích se studenty snažím být otevřený a přímočarý, zatímco pracuji s napětím, psychickými zraněními i nejistotou, které se u nich projevují na mnoha úrovních. Když jsem začínal učit, držel jsem se více tradičního stylu, zaměřoval jsem se na teorii a zdůrazňoval jsem jemné nuance tradičních textů. Většina studentů byla vzdělaná, intelektuálně chápali význam a kladli mi chytré otázky.

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

Autoři

Daniel Goleman (*1946) se narodil v Kalifornii, kde jeho rodiče působili jako univerzitní profesoři. Otec přednášel světovou literaturu, matka učila na katedře sociologie. Doktorát z filosofie získal Goleman na Harvardu, kde také jako hostující profesor přednášel.Nejprve pracoval jako redaktor The New York Times, kde psal převážně o nových objevech a trendech v oblasti behaviorální psychologie a neurologie a později se stal šéfredaktorem časopisu Psychology Today. Dnes je předsedou Sdružení pro výzkum emoční inteligence v organizacích, se sídlem na katedře aplikované a profesionální psychologie Rutgerovy univerzity.Kromě toho se podílí na zavádění sociální a emocionální výuky do škol, z nichž tisíce po celém světě už začaly takové programy zavádět. Jeho jméno se stalo celosvětově proslulým nejenom pro množství odborných článků publikovaných v nejrůznějších periodikách, ale zejména pro knihy, které zcela změnily náhled na lidskou inteligenci. Staly se účinným nástrojem profesionálů, pomůckou studentů i předmětem zájmu zvídavých čtenářů.

Zdroj informací: Grada

Tsoknyi Rinpočhe už více než tři desetiletí učí studenty po celém světě o nejniternější povaze mysli v tibetské buddhistické tradici a v poslední době také o tom, jak být zdravou lidskou bytostí pomocí svého kurzu Plné bytí. Narodil se v rodině respektované pro své duchovní úspěchy, byl ještě jako malé dítě identifikován jako třetí Tsoknyi Rinpočhe a dostalo se mu speciálního vzdělání a výchovy tulku neboli reinkarnovaného lamy. Mezi jeho učitele patří jedni z nejznámějších mistrů Tibetu. Je široce uznáván jako vynikající učitel meditace a je autorem mnoha knih: Open Heart Open Mind, Carefree Dignity, Fearless Simplicity, Why We Meditate, Ground Path Fruition, How Mindfulness Works and Solid Ground. Vyučuje a poskytuje duchovní vedení mniškám a mnichům ve více než 50 střediscích pro ústraní v Tibetu, Indii a Nepálu. Jeho současný humanitární projekt dokončuje školu pro více než 200 zchudlých mladých dívek v Nepálu se západními a tradičními buddhistickými vzdělávacími osnovami.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Jóga asi pro většinu z nás nebude nic neznámého, i když se jí zrovna aktivně nezabýváme. Tentokrát je však řeč o józe obličejové, která je možná známá o něco méně, avšak stejně potřebná. A hlavně se dá cvičit prakticky kdekoliv!

Jedinečná metoda obličejové jógy certifikované koučky Renée Isermann vám umožní v pouhých několika krocích přirozeně redukovat stopy stárnutí s okamžitým i dlouhodobým účinkem. Jednotlivé cviky jsou doplněny názornými fotografiemi a užitečnými tipy, jak pracovat s dechem a psychikou. Cvičení není časově náročné a můžete se mu věnovat kdykoli, třeba cestou do práce, při úklidu nebo i při sledování televize. Díky této knize dáte sbohem známkám stárnutí a vychutnáte si svůj nový a svěží vzhled.

Obličejová jóga

Rady a cvičení, jak si udržet svěží a krásnou tvář
Autorka: Renée Isermann
Přeložila: Věra Kloudová

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7633-960-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Obličejová jóga vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

joga ukazka(1)Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Renée Isermann se více než 20 let zabývá tématem propojení těla, duše a mysli. Jako někdejší profesionální sportovkyni ji vždy zajímaly vysoké výkony bez vedlejších účinků. Je učitelkou jógy a trenérkou pilates, životní poradkyní, průvodkyní meditacemi, mistryní a učitelkou reiki, ovládá rovněž léčení pránou. Je jednou z prvních certifikovaných trenérek metody obličejové jógy podle Fumiko Takatsu v Evropě.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Meditace vždy nemusí působit jen na nás samotné, ale může se týkat také vnějšího světa. Právě taková je i další dnešní kniha autora, jehož učení pojednává zejména o tématech jako je ekologie. I tak nám mnohé může být užitečné i ve vlastním životě.

Zen a umění zachránit planetu je kniha složená z textů a promluv „otce mindfulness“, zenového učitele Thich Nhat Hanha. Mistrova slova doplňují komentáře jeho studentky, sestry Pravé Odhodlání. Díky nim máme příležitost vytvořit si plastický obraz samotného mnicha i života v jeho komunitě. Kniha byla dokončena krátce před Thich Nhat Hanhovou smrtí. Thayovi studenti shromáždili jeho nejpůsobivější učení o hluboké ekologii, angažovaném jednání, budování komunity a kolektivním probuzení. Přesto jde o texty, které nám mohou být užitečné i v obyčejném, každodenním životě. Thich Nhat Hanh totiž nevede ke slepé snaze „zachraňovat svět“, ale čtenářovu pozornost obrací k němu samému, k jeho vlastnímu jednání a prožívání. Dělá to proto, že základem umění záchrany planety je v prvé řadě schopnost zachránit sebe sama – transformovat svoji mysl, uvědomit si svou propojenost se Zemí a naučit se vzájemné spolupráci. Plné vědomí a radikální vhledy zenové meditace nám pak mohou posloužit jako zdroje síly k tomu, abychom tvořili nový svět, jehož součástí bude úcta k veškerému životu.

Zen a umění zachránit planetu

Autor: Thich Nhat Hanh
Přeložila: Helena Brunnerová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 122×165 mm
ISBN: 978-80-271-3649-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zen a umění zachránit planetu vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

Během následujících desetiletí Thay vytvořil způsob učení a využívání plného vědomí v každodenním životě, který tuto praxi zpřístupňuje milionům lidí. Svoji představu soucitného vedení sdílel s politiky, podnikateli, učiteli, aktivisty a v poslední době i s generálními řediteli firem ze Silicon Valley. Ze své přímé, a často bolestné, osobní zkušenosti s nestabilním a polarizovaným světem vycházel při vytváření jednoduchého, avšak působivého kodexu globální etiky, který nám může na naší cestě sloužit jako kompas. Právě v tomto okamžiku čelíme hned několika velkým krizím najednou: ničení životního prostředí, změně klimatu, rostoucí sociální nerovnosti, vykořisťování, rasové nespravedlnosti a trvajícím dopadům ničivé pandemie. Situace je více než naléhavá.

Můžete si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

Thich Nhat Hanh (1926–2022) byl buddhistický mnich, zenový mistr, učitel, spisovatel, básník a mírový aktivista. Jeho učení o umění žít v přítomném okamžiku se šíří celým světem a pomáhá mnoha lidem. Narodil se v roce 1926 v jižním Vietnamu a ve věku šestnácti let odešel jako novic do kláštera. V roce 1950 založil v Saigonu chrám Ung Quand a na stránkách časopisu Vietnamský Buddhismus začal na koncipovat základní ideje angažovaného buddhismu. V roce 1961 odcestoval do USA, kde přednášel dějiny náboženství na univerzitě v Princetonu a vyučoval buddhismus na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Po návratu do Vietnamu založil Mládežnickou školu sociálních služeb, která se stala nejdůležitější organizací angažovaného buddhismu během vietnamské války. V roce 1965 Thich Nhat Hanh založil Řád Tiep Hien (Řád Spolu-bytí), který má dnes více než čtyři sta členů a takzvané užší společenství, tvořené několika tisíci lidmi, kteří se drží podobných zásad. Cílem řádu je být v kontaktu sám se sebou a s realitou, věnovat se porozumění a soucitu a neoddělovat se od okolního světa. Lidé by měli být vnímaví jak ke kráse světa (ke kráse sněhových vloček, měsíčního svitu, květin), tak i k utrpení světa (k chudobě, nemocím, mučení a útlaku). V roce 1967 byl nominován Martinem Lutherem Kingem Jr. na Nobelovu cenu za mír, mezi lety 1973 až 2017 žil ve Francii, v roce 2018 se po 45 letech v exilu vrátit domů do Vietnamu. Je považován za průkopníka aplikovaného buddhismu na Západě, kde založil síť klášterů a meditačních center, nejznámějším z nich je Plum Village v jihozápadní Francii.

Zdroj informací: Alferia

————————————————

Teď už více přímo ke zdraví z pohledu lékaře. Uznávaný lékař MUDr. František Koukolík, DrSc. přichází s knihou, která pojednává přímo o chronickém stresu. S tím se čas od času setká každý z nás, ale co to vlastně je? A lze se mu vůbec v dnešní době účinně bránit?

Kniha je určena širšímu okruhu čtenářů a pojednává o chronickém psychosociálním stresu, s nímž se v životě setká každý. Jeho příčiny mohou být objektivní: bída, válka nebo přírodní katastrofa. Ze subjektivních příčin stresu u dětí lze uvést rozpad rodiny, zneužívání nebo šikanu. V dospělosti může kdykoli a kohokoli z nás potkat vážné onemocnění, ztráta zaměstnání či bydlení, rozvod nebo smrt člověka, kterého jsme milovali. Ve stáří roste pravděpodobnost onemocnění a navíc je nutné se vyrovnat s nevyhnutelným závěrem života. Část populace chronickému stresu podléhá, jak dokládá spotřeba cigaret, alkoholu, drog, psychofarmak, obezita, prevalence deprese a sebevražd. Vyrovnat se s chronickým psychosociálním stresem, jehož míra v současnosti rychle roste, je nutné a nesnadné. Klíčová je odolnost. Svoji genetickou výbavu ovlivnit nemůžeme, vše ostatní lze pochopit a snažit se při velkém a velmi dlouhodobém úsilí alespoň korigovat tak, abychom o stres denně nezakopávali. Tato knížka pojednává o odolnosti a o tom, jak se dá zvyšovat. Budeme ji potřebovat.

Odolnost

Přežít těžkou dobu
Autor: František Koukolík

Počet stran: 111
Vazba: brožovaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-7492-616-7
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Odolnost vydalo nakladatelství Galén

O autorovi

MUDr. František Koukolík, DrSc. (*22. listopadu 1941) je absolvent lékařské fakulty v Praze, specializace patologická anatomie a neuropatologie, se věnuje především vztahu mezi mozkem a chováním. Vydal několik desítek odborných publikací u nás i v zahraničí. V současné době přednáší na 3. lékařské fakultě UK v Praze. Zabývá se popularizací výsledků věd o mozku (publikuje např. v časopise Vesmír, v Lidových novinách a v Medical-Tribune). Je autorem námětů pro televizní seriály Mých sedm divů, Mozek a jeho duše, Vysílá Britannica, Hádala se duše s tělem. Čtenáři mohou znát jeho publikace Drby, Češi, Vzpoura deprivantů, Mozek a jeho duše, Zvíře politické, Lidský mozek, Všechno dopadne jinak a další. František Koukolík získal také cenu ČSAV, cenu nakladatelství Vyšehrad, cenu rozhlasového vysílání Meteor za publikaci Mozek a jeho duše, cenu Nadačního fondu Dr. Paula Janssena za přínos v oblasti popularizace vědy, Vondráčkovu cenu České psychiatrické společnosti, Medaili Vojtěcha Náprstka Akademie věd ČR za zásluhy v popularizaci vědy, Vondráčkovu cenu České psychiatrické společnosti. Jeho jméno nese planetka (10213) Koukolík, kterou objevili Miloš Tichý a Zdeněk Moravec 10. září 1997 na Kleti. V březnu 2018 byl pasován na rytíře českého lékařského stavu za rok 2017.

Zdroj informací: Galén

————————————————

I autorem poslední knihy je lékař a v jeho knize se můžete více v obecné rovině dozvědět něco o tom, jak všední věci života mohou ovlivnit (ať už pozitivně či negativně) fungování buněk v našem vlastním těle.

Kniha Mitochondrie a medicína budoucnosti popisuje fascinující souvislosti mezi v podstatě banálními záležitostmi každodenního života a složitým fungováním buněk našeho těla. Kde bereme energii, abychom vyšli schody? Proč nám v pomalu každé druhé reklamě tvrdí, že antioxidanty jsou tím nejlepším pro naše tělo? Proč nestačí pouze zdravé stravování, ale nejlepších výsledků pro naše zdraví dosáhneme v kombinaci s pravidelným pohybem? A kdy už pohyb spíše škodí? Na všechny tyto a další otázky můžete najít odpovědi právě v této publikaci doktora Lee Knowa, který dokázal velmi poutavě popsat základy buněčné fyziologie a biochemie a propojit poznatky těchto vědních oborů s otázkami, které každý z nás nutně řešíme – otázky ohledně zdraví, stárnutí, nemoci a smrti. Ve všech těchto čtyřech procesech hrají zásadní roli nenápadné váčky uvnitř našich buněk – mitochondrie. A jak že to s těmi mitochondriemi vlastně je? Čtěte a vše se dozvíte…

Mitochondrie a medicína budoucnosti

Klíč k pochopení nemocí, chronických chorob, stárnutí i života jako takového
Autor: Lee Know
Přeložila: Aneta Buchtelová

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3379-6
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Mitochondrie a medicína budoucnosti vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Poslední rozhodující kapkou nemusí být nijak zvlášť intenzivní cvičení (ačkoli bylo zaznamenáno mnoho případů, kdy zdravému sportovci náhle vypovědělo srdce službu během intenzivní aktivity, jako je maraton), ale jen další pravidelný trénink. Prahová hodnota je porušena a srdce již nemá žádné mechanismy, jimiž by mohlo kompenzovat energetické nároky, které na ně sportovec klade zvýšenou fyzickou aktivitou

K dispozici je i kompletní ukázka.

O autorovi

Lee Know N.D. je licencovaný lékař medicíny, přírodní medicíny žijící v Kanadě a držitel několika ocenění. Kromě řízení vědeckých výzkumů ve své vlastní společnosti působí v současné době jako konzultant v oblasti doplňků stravy a zastává funkci v redakční radě časopisu Alive, nejčtenějšího časopisu o přírodním zdraví v Kanadě.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která kniha by se nejvíce hodila do vaší knihovny?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZen a umění zachránit planetu

Thich, Nhat Hanh

Alferia, 2023

zobrazit info o knizeObličejová jóga – Rady a cvičení, jak si udržet svěží a krásnou tvář

Isermann, Renée

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeProč a jak meditovat
Propojení východních tradic a západní vědy

Goleman, Daniel – Rinpočhe, Tsoknyi

Grada, 2023

zobrazit info o knizeOdolnost
Přežít těžkou dobu

Koukolík, František

Galén, 2022

zobrazit info o knizeMitochondrie a medicína budoucnosti
Klíč k pochopení nemocí, chronických chorob, stárnutí a života jako takového

Know, Lee

Academia, 2023

Napsat komentář