Kouzla s čísly

1089_a_dalsi_paradni_cisla
Baví vás matematika? Fascinují vás matematické vztahy? Pak si nenechte ujít nejčtivější matematický výklad všech dob z pera amerického matematika Davida Achesona. V knize 1089 a další parádní čísla vám předvede kouzla s čísly!

Zvolte si libovolné trojmístné číslo, jehož první číslice se liší od třetí alespoň o dvě. Napište je v převráceném pořadí a menší z obou získaných čísel odečtěte od většího. K výslednému číslu přičtěte totéž číslo napsané převráceně. Dostali jste 1089? Pak jste počítali správně. Milá a vtipná knížka Davida Achesona představuje pozoruhodně zábavný přehled matematické krajiny. Jednotlivá témata zahrnují známé i méně známé fascinující hádanky (královecké mosty, problém balení pomerančů, Velkou Fermatovu větu, indický trik s provazem atd.), které přesahují i do topologie a fyziky. Autor popisuje nejkrásnější matematické vztahy, významné historické souvislosti, a přináší i návod jak správně dělat chyby. Text je výstižně ilustrován světovými karikaturisty. Stručně řečeno, jde o jeden z nejčtivějších matematických výkladů všech dob.

1089 a další parádní čísla

Matematická dobrodružství
Autor: David Acheson
Přeložil: Luboš Pick

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7675-141-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu 1089 a další parádní čísla vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Dnes, po více než čtyřiceti letech, se mi zdá, že tentýž prvek tajemství a překvapení je společným jmenovatelem pro to nejlepší, co matematika nabízí. Některé z prvotřídních matematických vět a výsledků skutečně vytvářejí dojem jakéhosi zázraku.
Doufám, že vám něco z toho předvedu v této knížce. Dále věřím, že vám budu moci ukázat, kolik radosti může skýtat aktivní podíl na deduktivních úvahách, s jejichž pomocí se tyto věty dokazují.
A nedosti na tom, uvidíme také několik pozoruhodných aplikací matematiky v přírodních vědách a v přírodě samé. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

David Acheson je profesorem matematiky na Jesus College v Oxfordu, studoval dynamiku kapalin a chaotické systémy, je nadšený popularizátor vědy. Ve svém volném čase hraje na elektrickou kytaru.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1089 a další parádní čísla
Matematická dobrodružství

Acheson, David

Dokořán, 2023

Napsat komentář