Poznávejte a učte se

poznani uvodni(1)
Dnes se v knižních tipech vydáme společně za poznáním a učením. Nikdy nevíte, jaké znalosti se vám v životě mohou hodit, a tak vám pro všechny případy nabízíme velice širokou škálu informací a znalostí, které v knihách můžete načerpat.

Hned v první knize se podíváme především do přírody a za v poslední době častokrát diskutovanými včelami. Poučte se z nevšedního vyprávění Miroslava Urbana o tom, za jakých podmínek mohou právě včely žít přirozeně i v umělém chovu.

Mohou žít včely přirozeným způsobem i v podmínkách umělého chovu na včelnici?
Ano, v úlu s horními loučkami. O jednom takovém – a nejen o něm – vypráví ve své další knize včelař a popularizátor včelaření
Miroslav Urban.
„Včelí hnízdo jsem fotografoval mobilním telefonem za přirozeného osvětlení přímo v úlu, nerušil jsem klidnou práci tohoto jedinečného společenství. Při zpracování fotografií, dále při tvorbě grafické podoby knížky a při psaní textů jsem používal pouze sluneční energii z ostrovního systému umístěného nedaleko včelnice. Spolupracoval jsem s ekosystémem včelí krajiny a kniha samotná se stala jeho součástí.“

Společně se včelami

Autor: Miroslav Urban

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-271-5125-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Společně se včelami vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Miroslav Urban (*1972), včelař tělem a duší, provozuje své včelařství na Valašsku. Dětský zájem o přírodu se u něj přehoupl do studia na lesnické škole a k trvalému zájmu o hluboké poznávání zákonitostí přírody. Poblíž svého včelařství zřídil včelařskou naučnou stezku, kde uplatnil své první kresby se včelařskou tematikou, pořádá zde komponované prohlídky pro své zákazníky, žáky a studenty z okolních škol a širokou veřejnost s výkladem o včelách v krajině a včelích produktech. Je velkým propagátorem přirozeného přístupu ke včelstvům a pokorným pozorovatelem jejich života.
Kromě jiných odborných příspěvků vydává ilustrované vzdělávací příručky o životě včelstev a o varroáze, kterou považuje za největší problém současného včelařství. Vydává také vzdělávací materiály pro děti jako pohádky a s nimi spojené pracovní listy a deskové hry.

Zdroj informací: Grada

————————————————

A od včel na louku je to jenom kousek. Kdo by ale vždy přemýšlel nad tím, jak vlastně funguje takové společenství na rozmanité louce? Více se o tom můžete dozvědět v nové publikaci Stanislava Březiny. Chybět nebude ani bohatý vizuální doprovod.

Základním cílem publikace je vysvětlit fungování lučního společenstva a popsat mechanismy, které přispívají k udržování jeho pestrosti. K jejich pochopení napomohou paralely mezi procesy formujícími společenstvo lučních rostlin a lidskou společnost. Publikace vychází z dlouholetého výzkumu krkonošských luk prováděného badateli z Botanického ústavu AV ČR v Průhonicích, ale i z dalších domácích a zahraničních výzkumů. Čtenáři se rovněž dozvědí základní informace o vzniku a historii luk v České republice, zejména v Krkonoších, a také o ochranářských problémech a výzvách, kterým zde louky čelí. Součástí knihy je bohatý obrazový doprovod – pohledy do interiéru několika krkonošských lučních společenstev nebo schémata ilustrující jednotlivé způsoby soužití lučních rostlin.

Louky

Dobrodružství poznávání
Autor: Stanislav Březina

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 210×265 mm
ISBN: 978-80-200-3349-9
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Louky vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Nabízí se otázka, zda je nutné všech výše uvedených změn litovat. Květnaté louky ve své době vznikly jako důsledek poptávky po drahocenné surovině – senu na zimní obživu dobytka, který pomáhal venkovanům přežít. S umělými hnojivy, velkokapacitními stroji a dalšími vynálezy se život zemědělce výrazně usnadnil, změnily se možnosti obhospodařování travních porostů i technologie zajištění potravy pro dobytek. Kosou sečené kvítí bylo v podstatě logicky nahrazeno výše zmíněnými poli na biomasu, podobně jako koňské povozy vystřídaly automobily. Navíc globální společnost stojí před řadou důležitých výzev, jako je dramatické ubývání pralesů, oteplování klimatu či vysychání mokřadů. Zkrátka: Neolit skončil, zapomeňte!

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Mgr. Stanislav Březina, PhD. vystudoval botaniku na PřF JČU v Českých Budějovicích a následně na PřF UK v Praze. Při studiu v Praze byl zároveň na BÚ AV ČR v Průhonicích členem badatelské skupiny odkrývající mechanismy soužití rostlinných druhů na krkonošských tradičně obhospodařovaných loukách. V Krkonoších pak nastoupil na místo botanika na Správě zdejšího národního parku. Louky hlavním předmětem jeho zájmu zůstaly – má na starosti jejich managementový monitoring. Kromě toho řeší agendu spojenou s Naturou 2000 a je redaktorem regionálního badatelského časopisu Opera Corcontica.

Zdroj informací: časopis Fórum ochrany přírody

————————————————

Ze Země se rovnou přesuneme na hvězdnou oblohu. Vždyť koho by tato podívaná nefascinovala. Vyznáme se ale v tom, co je na ní vidět? Chcete-li si rozšířit znalosti právě o hvězdách, planetách a dalších zajímavostech, tato kniha bude tou pravou pro vás.

Orientace na hvězdné obloze, tedy vyhledání a rozpoznání jednotlivých souhvězdí, se občas ukazuje jako obtížná záleži­tost – a to především pro příležitostné pozorovatele –, zvlášť když se vzhled hvězdné oblohy v průběhu noci i během jednot­livých ročních období neustále mění. Tato námaha se však na­konec vyplatí, neboť vyznáte­-li se na hvězdné obloze, dokážete nejen rozlišit jednotlivá souhvězdí, ale ihned také identifikujete různé neobvyklé objekty – třeba planetu, která pomalu putuje souhvězdími zvěrokruhu, či družici, která rychle letí kupředu – i další nebeské úkazy jako například meteory, polární záři, nebo dokonce zatmění Měsíce. V knize najdete nejdůležitější informace o astronomii, získáte mapy hvězdné oblohy pro každý měsíc a portréty jednotlivých souhvězdí viditelných ve střední Evropě. 

Souhvězdí – Do kapsy

102 map pro snadnou a rychlou orientaci
Autor: Hermann-Michael Hahn
Přeložil: Petr Labuda

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 107×180 mm
ISBN: 978-80-271-3962-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Souhvězdí – Do kapsy vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Komety a planetky jsou pozůstatky z rané fáze vývoje Sluneční soustavy, doslova svědkové z časů jejích počátků. Za svůj rozdílný vzhled vděčí místu vzniku i různému složení: planetky (též zvané asteroidy) vznikly blíže ke Slunci, komety až za oběžnými drahami Jupiteru a Saturnu. Komety jsou nápadné svým mlhavým vzhledem a občas i výraznými ohony. Vlastní jádra komet se skládají z prachu a zmrzlého plynu (ve formě ledu) a jejich velikost je většinou jen v řádu několika kilometrů.

K dispozici je kompletní ukázka.

O autorovi

Hermann-Michael Hahn (*1948) je německý fyzik, astronom a vědecký novinář. Za svůj život obdržel ceny Bruna H. Bürgela a Huga Junkerse a může se ohlédnout za 50letou kariérou ve vědecké komunikaci. Navíc téměř 60 let pracuje na dobrovolné bázi ve veřejné hvězdárně v Kolíně-Sülzu, kterou 30 let vedl. Zajímat by vás mohla také předchozí kniha Astronomie krok za krokem.

Zdroj informací: spektrum.de

————————————————

Poslední dvě knihy nás zavedou více z přírody do civilizace. V první z nich se můžeme dozvědět něco o tom, jak vypadala móda a elegance první republiky. Navíc v ryze v mužském světě.

Průvodce pánskou elegancí nejen pro dámy, elegancí oděvu, doplňků, stylu, ducha…
… klobouk měkký, v létě slaměný, nikdy cylindr!
… k odpoledním vycházkám, schůzím i shromážděním se hodil dlouhý tmavošedý kabát (císařský neboli redingot) s vestou v téže látce, vesta ovšem mohla být i barevná. Černý se nosil k odpoledním zábavám nebo slavnostnějším návštěvám, také ho pán mohl vzít večer do divadla či pro jinou večerní příležitost, kde nebyl předepsán frak nebo smokink. Takto se pánové oblékali i na přednášky, hostiny a svatby denní i večerní, nebylo-li přikázáno jinak.

Pánové a gentlemani

Mužská móda a elegance za první republiky
Autorka: Michaela Šetlíková

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-393-7
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Pánové a gentlemani vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

Muži se na cestách oblékali prakticky, ale přesto musel být jejich oděv dostatečně reprezentativní. Doporučoval se raglán nebo ulster z šedé látky a jedno či dvě saka stejné barvy. Vesta i kalhoty měly být z téže látky, klobouk měkký i v barevných odstínech nebo cestovní čapka. Boty měly být hnědé, kravata s barevným proužkem, rukavice šedé kožené. Rukavice byly nezbytné i z jiných důvodů než podtržení elegance. Zvláště ve vlaku s parním pohonem chránily ruce před nečistotou. Košile mohla být na cestách barevná a s měkkým límečkem. Prádlo si cestovatel vybíral podle vlastního vkusu, jeho množství odpovídalo délce pobytu. Pyžamo bylo nedílnou součástí cestovního vybavení. A pak tu byly obleky, určené pro speciální příležitosti – bílé prací k moři, obleky do lázní, na golf a tenis včetně nářadí. Bez smokinku se pán obešel jen v tom případě, že se zřekl společenského života. Ve velkých hotelech však musel večeřet sám ve svém pokoji.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorce

Michaela Šetlíková pochází z rodiny s dlouholetou kulturní tradicí. Móda a životní styl byly součástí její výchovy a výrazně ji ovlivnily a ovlivňují stále. V letech 1990–1996 žila částečně v USA, ve Washingtonu D. C. a v N. Y .C, kde patřila k diplomatickému sboru, pracovala na poli kulturním, a mohla tak porovnávat různé životní styly a získávat vhled do jiné kultury. Ve Spojených státech pracovala mj. na State Departmentu, Washington, D. C., ale především ve Smithsonian Institutu, kde se podílela na akcích v sekci „cestujících výstav“. Spolupracovala i se soukromými galeriemi, třeba s Guggenheimovým muzeem v New Yorku. V Čechách pracovala v 80. letech v Uměleckoprůmyslovém muzeu v oddělení textilu, což jí umožnilo nahlédnout do dobových materiálů. Její zájem je v této oblasti spíše antropologického rázu. Vývoj oděvu, jímž se zabývala ve své doktorandské práci, ji zajímá z hlediska kulturně-historického a sociálního. Píše úvodní slova k výstavám, scénáře ke kulturním pořadům atd. V současné době spolupracuje s galeriemi a s aukčními domy, kde vykonává kurátorsko-konzultantskou činnost. Přednáší na FF UK. V současnosti žije a pracuje v Praze.

Zdroj informací: Dauphin

————————————————

A na závěr se už zcela prakticky budeme zabývat psaním. Stylistika totiž není žádná sranda. Pomocí jednoduchých rad a tipů se však může každý naučit psát čtivě a srozumitelně. Ať už jde o komunikaci ryze pracovní či tvorbu textů třeba na sociální sítě.

Chcete, aby vaše texty byly pro čtenáře přístupné a užitečné, jen občas nevíte, jak se zbavit zlozvyků, které máme skoro všichni pod kůží? Kniha Pište čtivě a srozumitelně se stane vaším majákem v rozbouřeném moři české stylistiky! Všichni občas píšeme text, na kterém záleží. Někdy jde o komunikaci s klienty, jindy o texty na vlastní webovky, do blogu nebo na sociální sítě. Někteří z nás ještě studují a jejich denním chlebem je psaní různých esejů a akademických prací. Jiní zase v práci píšou dokumentaci, obchodní podmínky, návody či pokyny. Ať už jste na tom vy osobně jakkoli, určitě chcete, aby vaše texty byly nejen reprezentativní, ale i srozumitelné, čtivé a přehledné. Tahle publikace vám v tom pomůže. Nejsou to skripta pro jazykové odborníky, ale normální, lidsky napsaná knížka, která vám jednoduchou a vtipnou formou vysvětlí základní principy stylisticky učesaného a srozumitelného textu. Šílení korektoři vás ruku v ruce provedou úskalími „úředničiny“ – u jejich příkladů z praxe se (doufejme) pobavíte, někde chytíte za nos a vězte, že vám na mnoha místech ze „zaumných“ formulací naskočí husí kůže. Máte dojem, že když budete psát lidsky a jednoduše, budete na svého čtenáře působit jako povrchní nevzdělanec? Chyba lávky! Díky Pište čtivě a srozumitelně se naopak ujistíte, že čím víc se vám podaří přiblížit své texty běžnému a srozumitelnému jazyku, tím víc nadšení a děkovných dopisů můžete očekávat. Prostřednictvím rad, návodů, příkladů a cvičení se postupně naučíte ze svého psaného projevu vymýtit nadužívaná přivlastňovací zájmena, trpné rody, juxtapozice a – světe div se – zvládnete na uvolněné místo dosadit vedlejší věty i slovesa, a to naprosto přirozeně a s lehkostí. Autoři, bratři Behúnovi, už svou předchozí knihou, která se zabývala hlavně pravopisnými a gramatickými pravidly, dokázali, že umí mluvit o češtině bez příkras, přemíry cizích slov a zbytečných podrobností. Jejich nejnovější dílo vás naučí psát čtivě a přirozeně, a navíc vás zaručeně pobaví.

Pište čtivě a srozumitelně

Šílení korektoři o stylistice a plain language
Autoři: Petr Behún, Dalibor Behún

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 216×275 mm
ISBN: 978-80-7413-572-9
Doporučená cena: 400 Kč

 

Knihu Pište čtivě a srozumitelně vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Nechceme zabíhat do zbytečných podrobností, ale asi to znáte. Jste na večeři s rodinou, s kolegy nebo s kamarády a čas příjemně plyne. Máte si o čem povídat, jídlo je fantastické a žízeň veliká. Je v zásadě jedno, jestli padla volba na pivo, víno, nebo nealko. V určitou chvíli vás s největší pravděpodobností začne zajímat jediné: Kde tu mají záchody? Vstanete od stolu a nenápadně se rozhlížíte. Po chvíli vám padne zrak na ústí chodby, které zdobí ikonka toalety. S úsměvem se tam vydáte, abyste zjistili, kde přesně najdete ty správné dveře.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorech

Dalibor Behún (*1983) je občasný překladatel, ale hlavně jazykový korektor, copywriter a lektor kurzů přístupné češtiny.
Petr Behún (*1985) je korektor, překladatel, copywriter a lektor jazykových kurzů na vysokých školách, v soukromých i státních společnostech.

Zdroj informací: Zoner Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Které téma by se v knihovničce hodilo vám?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpolečně se včelami

Urban, Miroslav

Grada, 2023

zobrazit info o knizeLouky
Dobrodružství poznávání

Březina, Stanislav a kol.

Academia, 2023

zobrazit info o knizeSouhvězdí – Do kapsy
102 map hvězdné oblohy

Hahn, Hermann-Michael

Grada, 2023

zobrazit info o knizePánové a gentlemani
Mužská móda a elegance za první republiky

Šetlíková, Michaela

Dauphin, 2023

zobrazit info o knizePište čtivě a srozumitelně
Šílení korektoři o stylistice a plain language

Behún, Petr - Behún, Dalibor

Zoner Press, 2023

Napsat komentář