Algoritmus lásky

doktor-laska
Co když se zamilujete do člověka, který se k vám podle algoritmu seznamovací aplikace vůbec nehodí? Uvěříte technologiím, nebo vlastnímu úsudku?

Toto dilema musí vyřešit hlavní hrdina knihy Doktor Láska spisovatelky Leisy Rayven, která v roce 2014 vtrhla na scénu romantické literatury se svým románovým debutem (prvním dílem série Mistři lásky) Pan Romantik. Získala si mnoho fanoušků po celém světě. Doktor Láska je třetím dílem zmíněné série. Ačkoli lze knihu číst i samostatně, sama autorka čtenáře upozorňuje, že obsahuje podstatné spoilery na předchozí díly. Pokud to vnímáte jako překážku, přečtěte si nejprve první dvě knihy.

Hlavním hrdinou románu Doktor Láska je pětadvacetiletý Tobias. Na střední škole patřil k premiantům a získal plné stipendium v oboru informatiky na Massachusettském technologickém institutu, kde promoval s červeným diplomem. Momentálně píše články o videohrách a nejmodernějších technologiích pro internetový časopis. A také pracuje na vývoji seznamovací aplikace, která lidem pomáhá najít jejich spřízněnou duši. Každý uživatel musí vyplnit rozsáhlý dotazník – veškeré informace následně projdou algoritmem, jenž dotyčnému přiřadí nejkompatibilnější protějšek. I Tobias touží najít tu pravou a chce k tomu využít právě svou aplikaci. Nehodlá ztrácet čas dalším randěním: osloví jedině ženu, se kterou bude mít vysoké skóre kompatibility. Problém tkví v tom, že žádná z šedesáti šesti tisíc žen přihlášených do systému pro něj zatím není vhodná…

Už se nebudu plácat v chaotických známostech, které nikam nevedou. (str. 23)

Tobias však nečeká, že si jeho sympatie získá dívka, se kterou podle aplikace rozhodně není kompatibilní. Poslechne hlas svého srdce? Nebo dá nakonec skutečně přednost někomu, kdo se k němu dokonale hodí podle jeho vlastního algoritmu?

Čím mě příběh zaujal nejvíc? Mnoho autorů líčí ve svých románech hlavního hrdinu jako dokonalého a sexy alfa samce lámajícího jedno ženské srdce za druhým. Pohledný hlavní hrdina, ale zároveň tak trochu geek a nerd (jako Tobias v této knize), je tedy příjemným překvapením. Tobias touží po lásce, po stabilním vztahu trvajícím déle než jen pár měsíců. Ale v rozhovorech se ženami si příliš nevěří. Domnívá se, že pro ženy, které ho zaujmou, není dost dobrý. Přitom jde o inteligentního muže, který sice nemá tělo samý sval, ale svým chováním dokonalého gentlemana (podává pomocnou ruku každé dívce v nesnázích) dokáže upoutat pozornost mnoha žen. Jen si to neuvědomuje… Potěšilo mě, že autorka nic nepřehání. Tobias sice umí divy v oblasti programování, ale jinak jde o normálního laskavého kluka, který si váží žen a pro své milované udělá vše, co může. Nehledá dívku na jednu noc a nevnímá ženy pouze jako sexuální objekty. Příjemná změna!

Tobias patří k nadaným informatikům. Čas od času navštíví dark web a jako nájemný hacker přijme některou z nelegálních zakázek. Zejména ve chvíli, kdy se dostane do nepříznivé finanční situace. Což je poslední dobou stále častěji: Tobiasův otec už před lety částečně ochrnul a náklady na jeho péči neustále rostou. Proto Tobias většinu svého výdělku posílá rodičům. Jako nájemný hacker má skvělou pověst, protože dokáže prolomit i ta nejsofistikovanější počítačová zabezpečení. A tak se dostane na stopu protizákonné činnosti jedné známé firmy… Shodou okolností jde o firmu, kde dělal jeho otec bezpečnostní audit v době, kdy došlo k nehodě, kvůli které částečně ochrnul. Autorka tak vytvořila další zápletku, ve které rozhodně nechybí napětí! Co myslíte, najde Tobias důkazy, kterými firmu usvědčí z páchání trestné činnosti?

Pokud najdeme alespoň jednu povolenou nitku v dobře upleteném svetru lží, můžeme celý ten hnusný bordel rozplést. (str. 124)

Leisa Rayven se ve svém románu zabývá aktuálním tématem: kolik mladých lidí hledá lásku prostřednictvím sociálních sítí, internetu či různých aplikací? Z jakého důvodu nechá člověk aplikaci vybrat, s kým půjde na rande? Velkou roli mezi lidmi hraje fyzická přitažlivost, kterou do algoritmu neumí nacpat ani sebelepší programátor!

Předpovídat, do koho se zamilujeme, je jako mít patent na výrobu zlata z olova. Každý, kdo tvrdí, že to umí, je buď blázen, nebo totální podvodník. (str. 38)

Příjemně mě překvapilo, co všechno autorka do knihy dokázala zapojit. Randění, touhu najít dokonalý protějšek, osamělost, tajemství a s nimi spojená nečekaná odhalení, nelegální činnost, umělou inteligenci, internetové aplikace, netypické vlastnosti hlavního hrdiny – to vše dělá román originálním. Romantická linka okořeněná špetkou humoru je už jen třešničkou na dortu. Já jsem si čtení užila.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoktor Láska

Rayven, Leisa

Knihy Dobrovský, 2023

Napsat komentář