Objevujme svět čtení hravě

dubanek uvodni
Klára Smolíková se dětskému čtenářství věnuje již řadu let. My vám dnes představíme její novinku, která obsahuje podrobnou metodiku, úkoly a pracovní listy, které jsou určeny zejména žákům na I. stupni základní školy. Objevíte tak mnoho inspirace pro práci s malými čtenáři.

Nejednoho kluka nebo holčičku napadlo: Proč bychom se měli zajímat zrovna o knihy, když je kolem tolik jiné zábavy? Na pomoc knihám přispěchali z lesa dubánci, které písmenka okouzlila a chtějí se o čtení a psaní dozvědět víc. Borek sice ještě nedávno stěží rozlišil list dubu od listu papíru, teď se však vydal do světa lidí, aby se potkal se čtenáři, spisovateli i všemi ostatními, kteří knihu připravují. Dokonce s kamarádkou Lidkou a psem Žuldou navštívili knižní křest a vyhlášené knihkupectví nebo se vyptávali čtenářů, proč chodí do knihovny. Všechna dobrodružství, která při výzkumu zažili, si díky hravým úkolům mohou děti s dubánky vyzkoušet. Publikace obsahuje třicet černobílých kopírovatelných listů s ilustracemi Martina Hanschilda, které doplňuje podrobná metodika. Určeno k hravému objevování knih pro žáky 1. stupně základních škol. Klára Smolíková je zkušenou lektorkou čtenářských workshopů a spisovatelkou píšící zejména pro děti. Svět dubánků, který svými fotografiemi už několik let zachycuje Petr Václavek, obohatila o příběh Dubánek a tajný vzkaz a Dubánek ve světě lidí. Podílela se na publikaci Vstupte do literárního doupěte, kterou vydalo nakladatelství Pasparta a která se zaměřuje na tvořivé psaní a chytré čtení na 2. stupni.

Jak se vyznat v knihách?

Dubánkovy pracovní listy pro malé čtenáře a pisatele
Autorka: Klára Smolíková
Ilustroval: Martin Hanschilda
Fotograf: Petr Václavek

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 210×300 mm
ISBN: 978-80-88429-63-0
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Jak se vyznat v knihách? vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

Dubanek ukazka(1)Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Klára Smolíková (*8. 3. 1974) vyrostla v Praze, kam chodila na Gymnázium, pak pokračovala ve studiích na FF UK. Už během studií publikovala články a spolupracovala na učebních textech. Patnáct let žila s rodinou v Táboře a věnovala se psaní do dětských časopisů. Pohádky, komiksy či zábavně vzdělávací články ilustroval Honza Smolík, její tehdejší manžel. Podílela se také na několika učebnicích a vytvořila desítky sad pracovních listů. Deset let učila táborské studenty knihkupectví a knihovnictví a tři roky působila v Husitském muzeu. Dnes vymýšlí dětské výstavy, koncepce expozic či naučných stezek, připravuje na klíč doprovodné programy, píše scénáře vzdělávacích portálů a filmů. Pro Národní pedagogické muzeum připravila výstavu Komenský v komiksu. Se synem Tobiášem, hebraistou a kapelníkem klezmerové kapely, napsala knihu o židovské historii Cha cha chá, zasmál se Mordechaj, spolupracují spolu i na naučných stezkách pro Českou Kamenici a Klokoty. Pořádá semináře pro učitele i knihovníky a připravuje besedy ve školách a knihovnách pro dětské čtenáře. Do Čtenáře, odborného měsíčníku pro knihovny, přispívá pravidelně od roku 2015. Své postřehy k podpoře čtenářství shrnula v metodických publikacích Jak se vyznat v kniháchMluvíme v bublináchFantastické psaníZakousněte se do knihyVstupte do literárního doupěte (spoluautor Jiří W. Procházka). Knihy, které publikuje, jsou převážně určené dětem. Prvními čtenáři byly její děti: syn Tobiáš a dcera Jorika. Protože už povyrostly, troufá si Klára napsat taky něco pro starší čtenáře. Takovými knihami je třeba H. U. S. a COM.ensky pro náctileté. S Jiřím W. Procházkou vydali detektivní příběh z muzea Mrtvá šelma. Když zjistili, že detektivní žánr zajímá i mladší čtenáře, společně se pustili do série Tajná dvojka. Publikovali čtyři díly, ve kterých kamarádi Artur a Bára společně se psem Šerlokem vyšetřují zločiny. V rámci knihovnického projektu Knížka pro prvňáčka napsala dvě knihy Knihožrouti a Dubánek a tajný vzkaz, které brzy doplnila navazujícími příběhy. Pro větší knihomoly jsou určené publikace Spolkla mě knihovna a Pozor! V knihovně je kocour. Knihy obsahují kromě příběhu množství zajímavostí o proměnách knihy v historii a celostránkové komiksy představující významné knihovny, které nakreslil Vojtěch Šeda.

Začtěte se do jejího příspěvku do Čtení ke kávě.

Zdroj informací: web autorky


Nakladatelství Pasparta bylo založeno Národním ústavem pro autismus (dříve APLA Praha) jako sociální podnik s cílem vylepšit infor­movanost veřejnosti v oblasti autismu a dalších souvisejících oborech a zároveň poskytnout lidem s poruchou autistického spektra pracovní uplatnění. Nakladatelství vydává publikace z oblasti psychologie, pedagogiky, speciální peda­gogiky a dalších příbuzných oborů. Nabízí i řadu publikací pro děti. Pořádá rovněž odborné semináře a konference.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se vyznat v knihách?
Dubánkovy pracovní listy pro malé čtenáře a pisatele

Smolíková, Klára

Pasparta, 2023

Napsat komentář