Mňautopie v nebezpečí

kocici_kralovstvi_mourinka_na_prvni_vyprave
Podaří se třem nezbedným koťatům zachránit Mňautopii? Vydejte se společně s nimi na dobrodružnou výpravu.

Do Mňautopie vás ve své knize Kočičí království s podtitulem Mourinka na první výpravě zavede spisovatelka Mia Bellová. Jde o její první pohádkový příběh určený dětem, který vyšel v českém překladu. A zdá se, že autorka dobře ví, jak malé děti zaujmout. Kdo by si rád nepřečetl vyprávění o nezbedných koťatech, která vlastní vinou dostanou do pořádné patálie nejen sebe, ale rovnou celé Kočičí království?

Kočičí princezna Mourinka odjakživa toužila po pořádném dobrodružství. Jenže chodit společně s bratry (ryšavým kocourkem Zrzečkem a černým kocourkem Uhlíkem) tajně mlsat do spíže už přestává být zábavné. A tak koťata dostanou nápad: co takhle vloupat se do královské pokladnice a prohlédnout si poklady, které ukrývá? Mezi drahokamy, korunami a náhrdelníky koťata objeví kouzelný Zlatý svitek. Bohužel ho nedopatřením odevzdají krysímu králi Gorgonzolovi. Co když se proradný krysák pokusí ovládnout Mňautopii? A protože se koťata nechtějí přiznat královským rodičům, nabízí se jediné řešení: pustí se do pátrání, přinesou Zlatý svitek zpět a Mňautopii zachrání! Drobný problém však spočívá v tom, že koťata zatím nikdy neopustila palác bez svých stráží… Jak si kočičí hrdinové povedou na své tajné misi?

Nemůžu tomu uvěřit! Jsme venku z paláce. Nikde žádné stráže, žádní komoří, nikdo, kdo by nám říkal, co máme dělat… To je úžasné! (str. 40)

Pohádka o třech koťatech nadchne všechny holčičky i chlapečky, kteří mají rádi zvířátka. Oficiálně je určena dětem od pěti let. Nicméně si myslím, že může zaujmout i mladší. Zejména ty, které vyžadují předčítání od rodičů třeba před spaním. V takovém případě jim totiž ani nebude vadit, že nemohou sledovat doprovodné obrázky – v každé kapitole se totiž nachází pouze jeden.

Oceňuji, že kniha má větší písmena. Jde o ideální čtení pro malé školáky, kteří se právě učí číst. Jedna kapitola má pár stránek. Kdyby dítko přečetlo jedinou kapitolu za den, má na devět dní alespoň na chvíli o zábavu postaráno. Vyprávění je poutavé a nechybí ani okamžiky plné napětí. Domnívám se, že snad každé dítě bude zvědavé, do jakých patálií se nezbedná koťata dostanou a zda se jim skutečně podaří Mňautopii zachránit. Což by měla být záruka, že se s chutí pustí do každé další kapitoly.

Nenechte si ujít pohádkový příběh z produkce nakladatelství CPress a poznejte tři kočičí nezbedy Mourinku, Zrzečka a Uhlíka, kteří vám svými kousky vykouzlí úsměv na tváři.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočičí království
Mourinka na první výpravě

Bellová, Mia

CPress, 2023

Napsat komentář