Nenechte si ujít v týdnu od 10. do 16. července 2023

nenechte_si_ujit
Měsíc autorského čtení pokračuje, a tak si ani v následujícím týdnu nenechte ujít čtení v Brně či Ostravě. Těšit se můžete nejen na české autory (např. Petru Hůlovou), ale i na norské, protože letošním čestným hostem je Norsko.

Brněnský Měsíc autorského čtení

Nejprve se podíváme do Brna, kde se v pondělí 10. července představí Kjartan Fløgstad. Než se stal jedním z nejvýznamnějších norských spisovatelů, pracoval jako dělník a také jako námořník. Sympatie k proletariátu a politická angažovanost se pak promítly i do jeho díla. V průlomovém románu Dalen Portland (Údolí Portland), za který dostal cenu Severské rady za literaturu, vypráví o životě maloměstských dělníků a námořníků v období poválečného rozvoje norského průmyslu. Z jeho rozsáhlého díla znají čeští čtenáři zatím pouze esej Pyramida o opuštěném sovětském hornickém městě na souostroví Špicberky. Autorské čtení začíná v 19.00.

Ve středu 12. července se v Brně od 19.00 můžete těšit na jednoho z autorů severských detektivek Jørna Liera Horsta. Mnoho let pracoval jako policejní vyšetřovatel. Kromě kriminologie vystudoval také filozofii a psychologii, posledních deset let je však již jen spisovatelem na plný úvazek. Za svůj román Honicí psi získal mnoho ocenění. Česky vyšla například jeho Záhada mloka, detektivka určená pro čtenáře ve věku od 9 do 14 let, nebo pro mladší čtenáře také Operace Bouřkový mrak. Dospělým milovníkům poctivé dobré detektivky letos udělal radost knihou Otázka viny.

Velice zajímavé autorské čtení vás čeká také v sobotu 15. července od 20.30, kdy své dílo představí spisovatelka a publicistka Petra Hůlová. Vystudovala mongolistiku a kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je autorkou knížky pro mládež Liščí oči (2021), dále napsala například Paměť mojí babičce (2002), Stanice Tajga (2008), Macocha (2014), Stručné dějiny Hnutí (2018) a Nejvyšší karta (2023).

V neděli 16. července můžete ve 20.30 zajít na čtení Ondřeje Buddeuse. Vystudoval překladatelství němčiny a nordistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je autorem sbírek básní a knížek pro děti a mládež, například Rorýsy (2012; Cena Jiřího Ortena, 2013) či Hlava v hlavě (2013, s Davidem Böhmem; Magnesia Litera za knihu pro děti, 2014). Poezii spojuje s výtvarným projevem, performancí a hudbou. Věnuje se rovněž překladu (například díla Evy Lindström, Jana Erika Volda, Josefa Winklera, Theodora Herzla aj.) a ediční práci (Je to jízda: O svobodě na kole ve městě i krajině, 2021).

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

pondělí 10. července se v Ostravě od 19.00 můžete setkat s básnířkou, prozaičkou, autorkou knižních rozhovorů, knížek pro děti a mládež, editorkou a esejistkou Sylvou Fischerovou. Vydala na dvacet knižních publikací; v roce 1986 debutovala sbírkou Chvění závodních koní, v roce 2020 vyšly její povídky Tisíce plošin a letos připojila titul Jiný život – Wittgenstein.

V úterý 11. července si od 19.00 nenechte ujít autorské čtení Michala Šandy. Píše poezii, prózu, knížky pro děti a mládež, hry pro divadlo i rozhlas. Vydal na třicet knih. Drtivou většinu jeho díla shrnuje tisícistránkový sebraný spis Generál v umyvadle plném blues (2022).

V pátek 14. července dorazí v 19.00 do Ostravy Vigdis Hjorthová. Zatímco čeští i slovenští čtenáři na překlad některého z jejích více než dvaceti děl stále ještě čekají, v Norsku je tato autorka skutečnou celebritou. Jeden z posledních románů totiž způsobil poprask a vyvolal celospolečenskou diskusi, která dlouho plnila stránky novin. Norskou cause célèbre se stala její kniha Arv og miljø (Dědictví a prostředí), v níž hlavní hrdinka, zralá padesátnice, rozvrátí vlastní rodinu tvrzením, že ji jako malé dítě její otec zneužil a znásilnil. Vypravěčka přitom sdílí mnoho životopisných faktů s autorkou a její hlas, který v knize promlouvá v první osobě, je natolik přímý a přesvědčivý, že sama autorčina rodina knihu označila za autobiografickou a ostře se proti využívání detailů z rodinného života ve fiktivním díle ohradila.

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář