Vaříme a pečeme s princeznami

kucharka_princezny (1)
Máte doma holčičku, která vám ráda pomáhá v kuchyni? Pořiďte jí její první kuchařku! Recepty inspirované Locikou, Popelkou, Ariel, Sněhurkou a dalšími princeznami ji jistě nadchnou.

Kniha Disney Princezna – Kuchařka z produkce nakladatelství Egmont obsahuje 37 receptů rozdělených do 7 oddílů: snídaně, obědy, večeře, přílohy, svačiny, nápoje a sladkosti. U každého z nich najdete potřebné suroviny, samozřejmě postup přípravy a počet porcí, u některých také extra přísady či tipy, díky kterým budou připravovaná jídla ještě chutnější. A nechybí ani vyznačená náročnost: symbolicky ji znázorňuje počet korunek. Některé recepty jsou snadné – mnoho dospělých si jistě řekne, že opravdu nepotřebují postup na banální pokrmy jako třeba míchaná vajíčka, okurkový salát či pudinkový pohár s ovocem. Kuchařka je určena dětem od 6 let, a ty ještě nemají s vařením a pečením tolik zkušeností, takže potřebují začít jednoduchými jídly. Zkrátka do knihy autoři zařadili pokrmy, které šestileté dítě zvládne – některé z nich zcela samo, jiné (o něco složitější) s asistencí dospělého.

Všechny pokrmy lze uvařit či upéct z běžně dostupných surovin. Nemusíte se tedy bát, že budete obíhat různé specializované obchody. A pokud zrovna doma nemáte některou z potřebných surovin, ve většině případů lze improvizovat a nahradit ji jinou.

Jednotlivé recepty jsou nutričně vyvážené. Nejsem žádný výživový specialista, ale jako každý rodič se i já snažím, aby mé děti měly pestrou stravu. V tomto ohledu mi kuchařka vyhovuje. Mezi surovinami na přípravu pokrmů nechybí ovoce (borůvky, jablka, banán, jahody, …), zelenina (mrkev, špenát, brokolice, listový salát, kukuřice, rajčata, …), dále třeba cizrna, ovesné vločky, bílý jogurt či různé druhy masa. Já naštěstí nemusím řešit žádné potravinové alergie a ani nemám výhrady k cukru a bílé mouce – obě suroviny v receptech najdete. Samozřejmě si v případě potřeby můžete vše upravit (ubrat cukr, nahradit klasickou mouku celozrnnou atd.).

A do čeho jsme se s mou šestiletou dcerkou pustily? Dcera miluje muffiny, takže nejprve vybrala Sněhurčiny muffiny, které Sněhurka peče sedmi trpaslíkům k snídani – podle počtu korunek jde o středně náročný recept (tři z pěti). Dcerka jako předškolačka zatím neumí číst, pracovala tedy podle mých instrukcí – předčítala jsem jí pokyny z kuchařky. A protože jsme žádnou ze surovin nemusely vážit, zvládla celou přípravu naprosto sama (jde o tzv. hrnkový recept). Držely jsme se uvedeného postupu a na žádný problém jsme nenarazily. Upekly jsme dvanáct vláčných muffinů, do kterých jsme kromě borůvek uvedených v receptu přidaly ještě dcerčiny oblíbené čokofleky – improvizaci se totiž meze nekladou! A s výsledkem jsme byly obě spokojené.

345240219_241937985199068_6381605750615186885_n

Dále dceru zaujalo Smoothie z mořské pěny podle Ariel označené jednou korunkou, která naznačuje, že přípravu zvládne i naprostý začátečník. Protože jsme doma zrovna neměly limetku, využily jsme jeden z uvedených tipů a limetkovou šťávu nahradily šťávou z čerstvě vymačkaného pomeranče. Doporučuji šťávu z pomeranče přilévat postupně a neustále ochutnávat, abyste podchytili správnou chuť. Určitě si smoothie zase uděláme, v létě bude příjemným osvěžením.

351357980_1433130187448821_4590417187250156951_n

A do třetice se dcerka pustila do Locičina ovocného poháru s pudinkem a nadýchanou šlehačkou. Opět jde o jeden z nejjednodušších receptů. Já jsem jí jen pomohla s přípravou pudinku (ke sporáku zatím bez dozoru nesmí), zbytek opět zvládla sama a celé rodině připravila chutnou svačinku. Líbí se mi i jeden z dodatečných tipů: pokud by vám dítko chtělo připravit pohár zcela samo, vyměňte pudink za jogurt! Do skleničky vše nandat jistě zvládne a bude mít radost ze samostatně připravené svačinky, na které si následně společně pochutnáte.

352519618_792553042224408_4462225219125588830_n

Myslím, že malé milovnice vaření budou mít z kuchařky radost. Recepty ve spojení s oblíbenými princeznami představují skvělou motivaci: děti se nejen s radostí zapojí do přípravy jídel, ale také ho s chutí sní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDisney Princezna – Kuchařka

Egmont ČR, 2023

Napsat komentář