Stále je o čem si vyprávět…

vypraveni uvodni
Ještě pořád je mnoho životních příběhů a osudů, na něž by se nemělo zapomínat. My jsme pro vás do dnešních tipů vybrali pět knih, které v sobě tyto příběhy ukrývají. Stále je o čem vyprávět, stále jsou osudy lidí, které můžeme objevit…

Evu, jejíž příběh nám předkládá česká autorka Jana Mirovská, osud skutečně nešetřil. Je jednou z mnoha obětí holokaustu a přes všechno, co ji v životě potkalo, si dokázala udržet hrdost i hodnoty, kterým věřila.

Chtěla zpátky domů, do „své“ Prahy, do libeňského bytu, ve kterém vyrůstala, obalená moudrostí a laskavostí maminky, tatínkovými pohádkovými příběhy, kde dobro vždy zvítězilo. Chtěla zpátky do milovaného Kostelce nad Orlicí, kde s babičkou trávila voňavá léta. Netušila, že nic z toho už neexistuje. Patřila k těm „vyvoleným“, kterým bylo určeno vyhubení v plynové komoře. Když se jako malá pořád ptala na svá dětská Proč, vždycky dostala dobrou a srozumitelnou odpověď. Teď, když zemřelo tolik miliónů lidí, kdo má zodpovědět ono nepochopitelné PROČ? Mnozí, kteří přežili, po zbytek života už nedokázali překročit hranice ostnatých drátů. Dokáže to ona? Naplní svou touhu po vzdělání, kterou ji vzal v pouhých dvanácti letech Hitler? Je jí už osmnáct a neví, jestli z rodiny někdo přežil, měla by přijmout ve Švédsku nabídku adopce, vystudovat dobré školy a pak pracovat a žít v této krásné zemi nebo se má vrátit do poválečného Československa? Přestože jí osud připravil další bolesti a tragické ztráty, nikdy neztratila motiv a vůli, ani svůj kouzelný úsměv na tváři… Tento příběh jedné z přímých svědkyň holokaustu, Evy Smolkové-Keulemansové, roz. Weilové, kterou osud ušetřil jen máločeho, a přesto dokázala zůstat sama sebou, udržet si své hodnoty i dar radovat se ze života, byl vyprávěný a napsaný v době koronavirové, v době uzavření hranic a všeho, co uzavřít šlo. To přineslo i otázky, které zřejmě nebudou nikdy a nikým zodpovězeny, a přesto je nesmírně důležité je stále otevírat…

Jmenuji se Eva…

Přežila Terezín, Osvětim i Bergen-Bersen a mnohem víc
Autorka: Jana Mirovská

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×233 mm
ISBN: 978-80-8111-614-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Jmenuji se Eva… vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Srdce se jí rozbušilo, pulzovalo vyzáblým, vyhladovělým tělem až do mozku, třásly se jí ruce, musela pevně držet papír, musela ten nával radosti rozdýchat, aby dokázala vůbec číst. V dopisu stálo, že ji dlouho hledá, že na Evu čeká v Praze, že u své profesorky najde svůj domov, aby se přihlásila hned, jakmile to půjde?? Začala rychle číst znovu, od začátku, „Drahá Evičko, hledám Tě už několik měsíců…“ ani nedočetla a ze svého lůžka mezi ostatními pacienty ve vagónu, začala volat a mávat dopisem. „Už mám kam jít! Odneste mě ven z vlaku! Půjdu ke své profesorce tady na tu adresu v Praze!“ chtěla vstát, chtěla ven z vlaku, ale nemohla. Dveře vagónů se už zavíraly, lokomotiva se rozfuňela a ozvalo se hlášení, „Vlak do Lübecku připraven!“ a ona pořád křičela. „Počkejte přece! Nemůžete odjet…Já nechci nikam jet! Mám kam jít! …mám domov!!! Já chci domů!!“ Ale už ji nikdo neslyšel… Vlak Červeného kříže vyjel z Bergen-Belsenu, naložený stovkami těch, kteří přežili…Směr Švédsko.

————————————————

I když o britské královské rodině víme mnohé, stále zůstávají některé věci utajeny. Třeba životní příběh sochaře, který do Anglie emigroval z Česka a byl dlouhá léta přímo napojen na kulturu v této zemi, včetně příslušníků právě královské rodiny.

Výpravná publikace dlouholetého novináře a zpravodaje České televize v Londýně Bohumila Vostala Portrétoval anglickou královnu představuje fascinující příběh sochaře královské rodiny Franty Bělského, plný odvahy, utrpení a inspirace, a to od raného dětství přes emigraci až po léta v britském království, kdy se z něj stal natolik uznávaný umělec, že měl jako jediný Čech tu čest ztvárnit královskou rodinu, a to nejen samotnou Alžbětu II., ale i prince Philipa nebo prince Williama. Kniha přináší kromě poutavého a dramatického životního osudu jednoho z nejpozoruhodnějších, a přitom málo známých umělců, které Československá republika zrodila, i exkluzivní citace z Bělského nikdy nevydaného rukopisu Svět za kanálem, doposud nepublikované fotografie, kresby a mnoho nových zjištění o životě sochaře, jenž byl přímo napojený na vlivné britské kulturní prostředí 20. století. To vše je zároveň vykresleno v kulisách britských reálií nedávno skončené éry Alžběty II., nazíraných současným pohledem.

Portrétoval anglickou královnu

Franta Bělský, česko-britský příběh 20. století
Autor: Bohumil Vostal

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-4002-6
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Portrétoval anglickou královnu vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ve stejném paláci potvrdila 10. září 2022 Nástupnická rada oficiálně ve funkci jeho nejstaršího bratra, Karla III. Stalo se tak poprvé v přímém televizním přenosu. Čtrnáct měsíců předtím vedla moje cesta do jednoho z nejstarších královských paláců v Londýně skrz přísnou bezpečnostní prověrku a pečlivou kontrolu od stráže u vjezdu do paláce. Cedulky vyhrazovaly parkovací místa na nádvoří pro princezny Beatrice, Annu a Alexandru, jež tu mají oficiální rezidenci. Jeden z komorníků v kuchyňce pod schodištěm urputně utěrkou drhl čajový šálek. Pak už jen čekání, až se princ zjeví ve dveřích. Jeho královská Výsost, jak je ho třeba nejdřív oslovit, se mě na uvítanou zeptal, zda mi byl nabídnut šálek čaje. Edward sám – v nenapodobitelném aristokratickém stylu – držel v ruce svůj čaj i s podšálkem.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorovi

Bohumil Vostal je novinář a autor reportážního dokumentu o sochaři Frantovi Bělském, který uvedla ČT24 u příležitosti 100. výročí jeho narození. Zpravodajsky pokrýval svatbu prince Harryho a vévodkyně Meghan, pohřeb prince Philipa, Platinové jubileum a státní pohřeb Alžběty II. O českém exilu v Anglii natočil v roce 2018 pořad Zapomenuté protesty, který byl nominovaný na FPA Awards v Londýně. Pracuje jako zpravodaj České televize ve Washingtonu, předtím v Londýně (2018–2022) a Bruselu (2012–2017). V letech 2000–2005 působil jako externí redaktor české redakce BBC v Praze.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Legionáři. Kdo z nás už někdy neslyšel o jejich návratech do vlasti. Spolu s nimi však přicházeli také civilisté. V knize Návrat si tak můžete přečíst příběh české rodiny o jejich nelehké cestě při návratu do Čech.

Osudy československých legionářů v Rusku v průběhu a po skončení první světové války náleží k důležité problematice moderních dějin českého národa. S legionáři se vracelo do vlasti také mnoho civilistů Čechů a Slováků, kteří původně žili a podnikali v Rusku, a nyní prchali před bolševiky, aby zachránili alespoň holý život. Přitom většinu svého majetku museli zanechat v revolucí a občanskou válkou rozvrácených troskách bývalého carského impéria. Paměti přibližují osudy jedné české rodiny, která se společně s legionáři vracela do vlasti a prožila s nimi celou anabázi od strastiplné jízdy vlakem po transsibiřské magistrále přes plavbu lodí „kolem světa“ po návrat do rodných Čech. Popisují konkrétní podmínky a každodenní život během celé přepravy a tím přinášejí další poznatky o osudech legionářů a zejména repatriantů z Ruska.

Návrat

Česká rodina na útěku ze Sibiře do vlasti v letech 1919–1920
Autoři: Věra Matějková, Petr Prokš (ed.), Růžena Kačírková (ed.)

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3432-8
Doporučená cena: 255 Kč

Knihu Návrat vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Poznamenám, že Bojkovi vezli celou svoji domácnost, mimo nábytku, také velké zásoby provize (mouky sedm pytlů, másla pět soudků, dvě zmrzlá prasata, jednu bednu uzenin, dvacet beden slepic a vajec zmrzlých ve sněhu). Toto vše bylo umístěno na střechu vagonu, která byla ohrazena železným zábradlím. Dovnitř se muselo vejít vše ostatní, jako nářadí truhlářské, kovářské, mouka, máslo, sedm pytlů střižního zboží a mnoho jiných, v tu dobu cenných věcí. Stěhování trvalo celé odpoledne až do pozdní noci. Náš vagon byl notně zatížen a každý volný sebemenší kout využit. Tím se stalo, že na střeše poblíž komína nakupené bedny se jednoho dne vzňaly a my byli přestrašeni poplachem strojvůdce, který musel přerušit jízdu, a naši chlapci některé hořící bedny sházeli dolů, by ve sněhu se oheň udusil. Tehdy vlastně jsme seznali a přibližně zjistili zásoby Bojkových.

Podívejte se na celou ukázku.

Tvůrci knihy

Věra Matějková (*1943) vystudovala Pedagogickou fakultu UK a celý život pracovala jako učitelka přírodních věd.

Zdroj informací: Kosmas

Petr Prokš se narodil v roce 1954 v Teplicích. Je filosof a historik, zabývá se historií a politicko-historickou prací o českých zemích. Pracuje v Historickém ústavu AV ČR, odborné zaměření politické dějiny 19. a 20. století (dějiny českých zemí, dějiny Rakousko-Uherska a dějiny Československa). Je autorem knih Diplomacie a Velká válka 1914–1918/1919, Vítězové a poražení 1914–1920, České země a moderní dějiny Evropy, Konec říše Habsburků, Konec říše Romanovců, Od monarchie k republice, Československo a nová Evropa aj.

Zdroj informací: Bibliografie dějin Českých zemí

————————————————

Ruská politika mnohým z nás není cizím tématem. Je také žádoucí mít na paměti, že ještě nedávno i Rusko mířilo na stranu demokracie. János Zolcer, autor a blízký přítel Michaila Gorbačova, ve své knize předkládá rozhovory a nezapomenutelné zážitky právě s tímto politikem.

V dnešní pohnuté době je zvlášť užitečné si připomenout, že i Rusko poměrně nedávno směřovalo k demokracii, pluralitě názorů a mírovým řešením konfliktů. Tato „hybridní“ kniha vznikla díky dvacetiletému přátelství mezi Michailem Gorbačovem, prvním i posledním prezidentem Sovětského svazu (a jak se ukázalo dva roky po jejím prvním vydání, také odpůrcem „bratrovražedné“ ruské invaze na Ukrajinu), a Jánosem Zolcerem, novinářem a televizním producentem. Při natáčení dokumentární série spolu procestovali svět a probrali bezpočet témat. Výsledek představuje toto dílo – stovky stránek textu, fotografií, poznámek a videí přístupných přes QR kódy. Nejde o klasický životopis, ale o soubor historek z Gorbačovova života, jak je zaznamenal jeho blízký přítel, který mu mimo jiné při jedné příležitosti nakupoval spodní prádlo. Čtenář se dozví, v jak skromném prostředí v kavkazské vsi Gorbačov vyrůstal, jak se na něm podepsal matčin ukrajinský původ, jaké „kulturní šoky“ mu přineslo studium v Moskvě, jak se seznámil se svou životní láskou Raisou, jaké boje sváděl v zájmu reforem s konzervativními silami v sovětském mocenském aparátu, co se – už v úloze nejvyššího představitele státu – dozvěděl o katastrofě v Černobylu, jak malého pochopení se mu dostávalo doma a jak bouřlivých ovací na Západě, o čem si jako aktivní politik i později jako důchodce povídal s Hansem-Dietrichem Genscherem, Helmutem Kohlem či G. H. W. Bushem. Autor, který tyto příběhy sepsal, Gorbačova provázel po důležitých dějištích jeho života, vedl s ním dlouhé rozhovory a zakusil nezapomenutelné zážitky. Taková kniha o posledním sovětském vůdci dosud nevyšla.

Tajemství Michaila Gorbačova

Jak se z obyčejného venkovského kluka stal státník, který změnil svět
Autor: János Zolcer
Přeložila: Barbara Hajná

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 147×230 mm
ISBN: 978-80-276-0579-8
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Tajemství Michaila Gorbačova vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

V Moskvě o žádném puči a násilném převzetí moci nebyla řeč. Mnohem víc se mluvilo o nouzové situaci, kterou vyvolala Gorbačovova choroba a kterou musí vyřešit jeho zástupce Janajev. Šlo však o velice průhledný výklad, kterému nikdo nevěřil. Když tuto zprávu uslyšeli Gorbačovovi, byl to pro ně šok. Nepočítali s tím, že pučisté převezmou moc i navzdory skutečnosti, že Gorbačov odmítl podat demisi.

Podívat se můžete na všechny ukázky.

————————————————

A na závěr opět téma druhé světové války. Tentokrát tak, jak ji možná ještě neznáme, ve vzpomínkách jednoho z mužů, který patřil k elitní jednotce „žabích mužů“.

Počátky Navy SEALs za druhé světové války. Vzpomínky veterána elitního útvaru podvodních ženistů, předchůdců Navy SEALs, kteří za druhé světové války prováděli téměř nesplnitelné bojové mise v rámci Dne D a v Tichomoří. Příběh jednotky nejelitnějších a nejodvážnějších válečníků druhé světové války a přímých předchůdců dnešních jednotek Navy SEALs, vyprávěný jejím posledním doposud žijícím členem, pětadevadesátiletým Georgem Morganem. Morgan byl to celkem obyčejný, urostlý, sedmnáctiletý plavčík z New Jersey, který se přidal k nové námořní ženijní jednotce, pověřené ničením nepřátelské pobřežní obrany ještě před vyloděním hlavních spojeneckých sil. Jeho první nasazení: Omaha Beach během Dne D. Když se pak vrátil do Států, zjistil, že tím jeho služba teprve začínala. Vybaven plavkami, potápěčskými brýlemi a ploutvemi byl poslán na Havaj a následně nasazen napříč Tichomořím coby příslušník elitního, průkopnického útvaru podvodních ženistů. Pěšáci o nich říkali, že jsou to „napůl ryby, napůl blázni“. Dnes jim říkáme žabí muži – nebo Navy SEALs. Pod vedením svérázného důstojníka námořních záloh Drapera Kauffmana strávil Morgan poslední rok války průzkumem pláží na nepřátelském území a odstraňováním zátarasů skrytých pod vodní hladinou. Moře se mu stálo druhým domovem, musel nabrat téměř nadlidskou odvahu a překonat vlastní démony z vylodění na Omaha Beach. Čím víc se blížili k Japonsku, tím byla obranná postavení na nepřátelských ostrovech složitější a jejich posádky fanatičtější. Od černých, písčitých pláží Iwodžimy přes okinawské útesy obklopené žraločími hejny až po ledově chladný Tokijský záliv, tam všude se George Morgan ocitl mezi prvními a tam všude bojoval o vlastní život. A také o životy nás všech.

Navy SEALs

Počátky jednotek za druhé světové války
Autor: Andrew Dubbins
Přeložil: Josef Kalousek

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-177-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Navy SEALs vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Alfred si našel práci alespoň na částečný úvazek coby podomní prodavač. Nabízel lidem nejrůznější výrobky, od látek po kuchyňské nože. Ovšem lidé tehdy neměli ani na jídlo, natož aby si ještě kupovali nové příbory. George si po čase všiml, že jeho otec se u večeře jídla vždy sotva dotkl. Napadlo ho, že se přes den najedl v charitní jídelně, aby měl jistotu, že jídlo u večeře vystačí pro všechny ostatní.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorovi

Andrew Dubbins je oceňovaný novinář a spisovatel žijící v Los Angeles. Jeho články vycházely v publikacích Alta, Los Angeles Magazine, The Daily Beast, Slate a mnohých dalších. Los Angeles Press Club jej v roce 2021 vyhlásil novinářem roku, několik jeho publicistických článků se dočkalo televizního a filmového zpracování.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJmenuji se Eva…

Mirovská, Jana

Noxi, 2023

zobrazit info o knizePortrétoval anglickou královnu
Franta Bělský, česko-britský příběh 20. století

Vostal, Bohumil

Argo, 2023

zobrazit info o knizeNávrat
Česká rodina na útěku ze Sibiře do vlasti v letech 1919 - 1920

Matějková, Věra – Prokš, Petr (ed.) – Kačírková, Růžena (ed.) , Matějková – (ed.) , Prokš

Academia, 2023

zobrazit info o knizeTajemství Michaila Gorbačova
Jak se z obyčejného venkovského kluka stal státník, který změnil svět

Zolcer, János

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeNavy SEALs
Počátky jednotek za druhé světové války

Dubbins, Andrew

Jota, 2023

Napsat komentář