Neznámé technologie, neznámé světy…

technologie uvodni
Dnes se vydáme do světa sci-fi příběhů. Ve výběru tří knižních novinek na vás čekají čeští i zahraniční autoři – dva muži a jedna žena. Je-li vaším literárním koněm právě tento žánr, jistě si z nabízených knih vyberete alespoň jednu, která se vám zalíbí.

A protože dámy mají přednost, začneme knihou z pera české autorky Zuzany Strachotové. Ta líčí osud Sofie, která v životě přišla o všechno, dokonce i o sebe sama. Sofe je však bojovnice, odhodlaná bojovat tak dlouho, dokud nenajde alespoň něco z toho, oč přišla.

Co dělá člověka člověkem? Sofie Adlerová ztratila doslova vše. Svět, který znala. Lidi, které milovala. Dokonce i vlastní identitu. Namísto půl roku strávila v kryogenní stázi víc než sto šedesát let. Střet s realitou je devastující a její existence se brzy smrskne na pouhé lékařské pokusy. Až do chvíle, kdy ředitelka vývoje bionických organismů zatouží posunout svůj výzkum umělé inteligence dál. Jak přesvědčit společnost, že bioroidi mohou být stejně dokonalí jako lidé? Nejvyšší představitelé technokratické korporace IGMET potřebují důkaz. A na kom jiném vyzkoušet, nakolik lidský může bioroid být, než na osobě, která oficiálně ani neexistuje a navíc je tak odlišná? Ichirův úkol je vlastně jednoduchý – najít způsob, jak ji začlenit do společnosti. Jenže Sofie má vlastní hlavu i plány a rozhodne se technologickému městu ukázat, že nic jako utopie neexistuje. A je jedno, zda jí v cestě budou stát lidé nebo bioroidi. Ichirova naprogramovaná mysl není na nic z toho připravena a zákonitě tak musí dojít ke střetu. Dokud se v něm nezačne rodit vlastní úsudek…

Vypůjčený čas

Autorka: Zuzana Strachotová

Počet stran: 440
Vazba: brožovaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-278-0119-0
Doporučená cena: 439 Kč

Knihu Vypůjčený čas vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Její plán měl bohužel povážlivé trhliny. Když už nějakou osobu potkala, a povětšinou to byl od pohledu dělník, přepadla ji strašlivá úzkost. Buď se na poslední chvíli otočila, nebo se naopak vyděsil kolemjdoucí a odspěchal někam do tmy. Vysoké zdi se kolem ní tyčily jako neprostupná bariéra a působily mimořádně klaustrofobním dojmem. Začala bez rozmyslu pobíhat sem a tam, v očích ji přitom znovu pálily slzy. Srdce cítila až v krku. Potřebovala alespoň nějaký lidský kontakt. Pocit, že není úplně sama. S těmi myšlenkami zahlédla blikající vývěsku a kovové dveře vedoucí pod úroveň chodníku. Bez rozmyslu vzala za kliku. Sofie se ocitla uprostřed nějaké nálevny. První věc, co ji překvapila, byl vzhled interiéru. Působil totiž docela běžným dojmem.

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorce

Zuzana Strachotová (*1989) je česká spisovatelka, jež kráčí celý život jednou nohou v říši fantazie. Jakmile potkala fenomén jménem anime, byla to láska na první pohled, mimo jiné proto, že také nevěří na jednoznačné zlo a černobílé charaktery. Světy svých příběhů vnímá jako druhou realitu, z níž se jen velice nerada budí, její postavy jsou pro ni totiž přáteli, milenci i dětmi. Román Devět dní byl jejím úspěšným debutem a vstupem do subžánru dystopie, příběhem ze světa, v němž se náboženský fanatismus ve světě Citadely střetává s touhou po svobodě. V roce 2019 pak navázala pokračováním nazvaným Devět nocí, jež je zároveň uzavřením příběhu. V listopadu 2019 vyšla v antologii Ve stínu magie její první publikovaná povídka s názvem Gienah. Román Vypůjčený čas je prvním dílem nové série. Děj je zasazen do futuristické Evropy a svým příběhem se lehce vrací k Asimovskému sci-fi.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

Na jedné straně válečný konflikt, na straně druhé sourozenci, kteří se snaží přežít v mimozemském městě. Co ale znamená Cordeliina podivná spřízněnost s mimozemskými technologiemi?

Inteligentní válečné lodi Vrtošivá fena dochází palivo a pronásleduje ji Flotila nožů. Přesto dál sleduje stopy, které ji vedou k oblasti vesmíru s nestabilní realitou. Co ale zmůže jedna stará loď proti neporazitelné flotile? Ve stejné době si Cordelia Pa a její nevlastní bratr vydělávají na nuzné živobytí sběrem artefaktů v mimozemském městě. Když se ale Cordelii v hlavě ozve píseň města, začnou se kolem ní dít zvláštní věci. Co znamená její podivná spřízněnost s mimozemskou technologií? Závěrečný díl trilogie Jiskry války opět přináší strhující sci-fi příběh.

Světlo neskutečných hvězd

Autor: Gareth Powel
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7553-876-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Světlo neskutečných hvězd vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Byli jsme tady dva týdny. Odpočívali jsme a nabírali síly uprostřed ničeho poté, co jsme museli opustit lidský vesmír. Zatímco Nod a jeho třináct mladých společně s regeneračními systémy lodi obnovovali naši letuschopnost, my jsme většinu z těch dvou týdnů trávili debatami o našem dalším kroku. Byli jsme uprchlíci odříznutí od domova a skrývali jsme se v cizím teritoriu, proto byl výběr cíle zásadní pro naše přežití. Vrtošivá fena si všimla mého výrazu. „Litujete, že jste mi dala oko?“ Znovu jsem se dotkla obvazu. Stále jsem si ještě nezvykla na ztrátu poloviny zorného pole a byla jsem samá modřina, jak jsem cestou po lodi vrážela do židlí a stolů. „Nejsem z toho zrovna štěstím bez sebe,“ přiznala jsem, „ale nelituju. Přemýšlela jsem o něčem jiném.“ „O čem?“ „O tom, jak jsme na tom s palivem.“ Fena i Adalwolf už téměř vyčerpali své palivové články. „Jestli se nám je v příštím přístavu nepodaří vyměnit, jsme v loji.“

K dispozici máte celou ukázku.

O autorovi

Gareth L. Powell je britský autor, který používá sci-fi k prozkoumání velkých myšlenek a témat identity a ztráty. Dvakrát vyhrál prestižní cenu Britské asociace sci-fi za nejlepší román a stal se jedním z nejužších autorů v 50leté historii ceny. Byl také finalistou cen Locus, British Fantasy, Seiun a Canopus. Gareth začal vážně psát jako teenager a měl to štěstí, že mohl počítat Dianu Wynne Jones a Helen Dunmore jako rané mentorky. Jeho romány se pravidelně objevovaly na seznamech Locus Bestseller a byly bestsellery Amazonu ve Velké Británii, USA a Japonsku. About Writing, jeho terénní průvodce pro začínající autory, se také umístil na prvním místě žebříčků Amazonu a nadále inspiruje novou generaci nadcházejících autorů. Garethova trilogie Jiskry války se připravuje pro televizi a spolu s autory bestsellerů Aliette de Bodard a Peterem F. Hamiltonem napsal přelomové příběhy. Je oblíbeným hostem na kongresech a literárních festivalech a jeho dílo bylo přeloženo do němčiny, španělštiny, katalánštiny, ruštiny, polštiny, hebrejštiny, řečtiny, francouzštiny, italštiny, japonštiny a chorvatštiny. Gareth udržuje populární zpravodaj na Substacku, kde zveřejňuje příspěvky o psaní, budoucích technologiích a sci-fi a nabízí měsíční kurzy Zoom začínajícím autorům. Je ženatý s americkou autorkou J. Dianne Dotsonovou a mají mezi sebou čtyři děti.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Na závěr tady máme příběh z české kotliny, ovšem z roku 2121. Teď z ní není nic, jen radioaktivní pustina. A k tomu všemu povstává armáda mutantů vybavená ničivou technologií. Dokáže se jim přece jen někdo postavit a zvrátit to, co se zdá být nevyhnutelné?

Rok 2121. Z české kotliny zbyla po události, pro kterou se vžilo označení Restart, jen radioaktivní pustina. Není ovšem třeba si zoufat. Vrátila se stará víra, a stejně jako kdykoliv předtím i teď nás chce všechny spasit. Snad to dopadne lépe než posledně. Vyhlídky ale nejsou jenom radostné. Jako by nestačila přemíra záření, objevila se i hrozba, na niž jsou zárodky civilizace v Pustině krátké: armáda mutantů vybavených technologiemi, jakými by neměl nikdo disponovat. Bezpečí podzemního Trezoru proto musí opustit muž, který je ve všech směrech jen stínem toho, kým býval dříve. A býval mnohým: zabijákem, vůdcem, prorokem… hrdinou. Aby ochránil, co mu ještě zbývá, bude se muset Strašák na to všechno zase rychle rozpomenout. A můžete se vsadit, že pro sečtení všech, kteří u toho rozpomínání zařvou, vám nebudou stačit prsty jedné zmutované ruky. A nejspíš ani té druhé…

Spálená země – Kniha první

Autor: Jakub Hoza

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7588-453-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Spálená země – Kniha první vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Víc než hodinu jsem se maximálně dvacítkou vymotával ze skal, mezi kterými se Trezor ukrýval. Mohlo mi to zabrat méně času, ale schválně jsem to bral různými oklikami. Nechtěl jsem riskovat. Nemohl jsem riskovat. Pomáhalo i to, že aurelius na širokých kolech našlapuje hodně zeširoka a na takový kolos zlehka. Na místní skále by ho vystopoval leda tak nějaký rudokožec. Pravda, v důsledku vysoké hladiny radiace byl nyní rudokožcem kdekdo v české kotlině. Když jsem se dostal na pláň, mohl jsem to pořádně rozjet. Krkonošské hory po pravé ruce. Pod koly tmavě žlutá a hnědá vyprahlá země, větší a menší kameny. Je to monotónní a ubíjející společně se světle hnědým oparem, který omezuje viditelnost na kilometr a slunce mění na žlutou šmouhu. Nenávidím ho. Objeví se snad vždycky, když vytáhnu paty z Trezoru. Depresivní zmetek.

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorovi

Jakub Hoza (1978) si dlouho myslel, že by mu slušel klobouk a bič, vystudoval nakonec obor „Elektronické počítačové systémy“ a nyní pracuje v IT oddělení jedné nejmenované zdravotní pojišťovny. Píše především „deviantní“ dark fantasy a „splatterpunkové“ akční sci-fi. Dosud publikoval šest knih (Theatre Macabre, Okovy osudu, Projít ohněm, Do pekla a zpět, Jako sama smrt a Spálená země) a občas přispěje povídkou do časopisu Pevnost. Hoza se více než třicet let zabývá teoretickým i praktickým studiem boje zblízka, především chladnými zbraněmi. Některé stěny jeho pražského bytu jsou ověšeny ocelí tak, že vypadají jako hradní zbrojnice. Kromě toho se věnuje především rodině a psaní. Občas si znovu s chutí přečte něco od svých oblíbených autorů Sapkowského, Kulhánka a Pratchetta.

Zdroj informací: Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který ze sci-fi příběhů byste si vybrali? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVypůjčený čas

Strachotová, Zuzana

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeSvětlo neskutečných hvězd

Powel, Gareth L.

Triton, 2023

zobrazit info o knizeSpálená země – Kniha první

Hoza, Jakub

Mystery Press, 2023

Napsat komentář