Kamenické řemeslo

kamenictvi
Kniha Kamenictví prof. R. Jundrovského poprvé vyšla již před sto lety. Dozvíte se z ní (mimo jiné), kam až sahají počátky kamenického řemesla. Věříme, že i dnes zaujme nejen odborníky zabývající se obnovou a údržbou starých kamenických děl.

Kamenické řemeslo má za sebou velice dlouhý vývoj, jeho počátky sahají až do antiky. Řemeslné znalosti předávané ústním podáním byly časem zčásti zapomenuty. Snaha oživit toto pozapomenuté řemeslo vedla na přelomu 19. a 20. století profesora R. Jundrovského k sepsání takřka encyklopedicky pojaté příručky Kamenictví. Nahlédněte pod ruce starých mistrů kamenického řemesla. V učebnici napsané na konci 19. století najdete postupy prací, používané v době jejího vzniku.

Kamenictví

Tradice z pohledu dneška
Autor: R. Jundrovský

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 168×238 mm
ISBN: 978-80-271-3808-1

Knihu Kamenictví vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Z dob historického starověku vyniká kamenictví řecké, kterýž národ z počátku patrně se přiučoval od Egypťanů a pak se samostatně vždy více zdokonaloval. Avšak ani tehdy ještě neužíváno malty nebo jiného vaziva ke spojování, nýbrž klínů a skob. Ještě dříve prováděla se vazba na sucho z kvádrů mnohoúhelných dobře zpracovaných, které svými zubořezy do sebe zasahovaly, by se docílilo větší pevnosti. Kamenné stavby egyptské vynikají svojí mohutností, která i v naší době jest obdivována. Nejen pyramidy jsou kolosální, takové byly též stavby chrámové. Sfingy byly vytesávány z jediného balvanu a to značných rozměrů, až 54 m délky a 23 m šířky. Podobně obelisky a sloupy. Též Foiničané pro své stavby užívaly kvádrů velikých rozměrů. Byly to krychle o hraně až 5 m. Kvádry na svém povrchu bývaly hrubě zpracované; ponechán totiž kámen drsným. Podobný způsob zpracování kamene užívali též Římané; je to „rustika“. (str. 8)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Prof. R. Jundrovský se narodil roku 1857 v Sušici. Napsal učebnice a příručky z oboru fyziky, různých řemesel a výtvarného umění. V knize Kamenictví se pokusil podchytit vše podstatné, co bylo před sto lety o tomto řemeslu známo.

Zdroj informací: Městská knihovna v Praze


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKamenictví
Tradice z pohledu dneška

Jundrovský, R.

Grada, 2023

Napsat komentář