Rodina, vztahy, hledání naděje – letem románovým světem

tipy 5.6. uvodni
Období dovolených je na spadnutí, a pokud si při chvílích odpočinku rádi něco přečtete, máme pro vás opět několik dobrých, tentokrát románových knižních tipů. Sáhnout můžete po českých či zahraničních autorech a vybrat si toho, jehož dílo bude vaší čtenářské duši nejbližší.

Hned v první knize budeme cestovat, a to dokonce až do Brazílie. S ní nás seznámí hlavní hrdina románu, který se po dvou desetiletích vrací do rodné čtvrti Ria de Janeira a hledá nejenom inspiraci pro svoji práci, ale i vlastní životní cestu.

Poutavý román z exotické Brazílie o hledání životního cíle.
Lucie Brejšová žila několik let v Sao Paulu. Brazílie na ni silně zapůsobila svou exotikou a přírodní rozmanitostí. Zaujalo ji místní léčitelství a bylinkářství, které je díky bohaté vegetaci značně rozšířené. Z toho mimo jiné čerpala inspiraci pro část svého románu. Jeho hlavní hrdina Marco je architekt památkář a zabývá se záchranou a novým využitím starých staveb. Město nad městem je čtvrť Santa Teresa v Riu de Janeiro, kde žil do svých deseti let, než se rodiče rozvedli. Vrací se sem po dvaceti letech, kdy se rozhoduje o svém dalším životě. Čtvrť Santa Teresa se za tu dobu značně proměnila, stala se ostrůvkem staré koloniální architektury uprostřed výškových betonových staveb. Od místního pamětníka Franciska se dozvídá, jak to bylo s jeho rodiči, jak žily rodiny, které znal z dětství, a také o českých kořenech svého praděda Kopeska. A ještě před svou cestou do Česka se zamiluje do krásné Julie, která přijela z Evropy poznávat Brazílii, a dá nový směr jeho životu.

Město nad městem

Autorka: Lucie Brejšová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7244-481-6
Doporučená cena: 333 Kč

Knihu Město nad městem vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorce

Lucie Brejšová (*1984) se narodila v Čechách, ale rodiče jí údajně vyrobili v Libyi. Její rodina včetně maličkého jorkšírka bydlí v Praze, jen ona se pořád někde toulá. Do Londýna šla za láskou a touhou vyzkoušet si život v zahraničí, do Paříže za Sorbonnou, do Sevilly za sluncem a Velázquezem, do Itálie za starobylými kamennými vesničkami. Období studia a práce v různých zemích světa prokládá epickými cestami hlavně tam, kde nocleh stojí osm dolarů. V Jižní Americe se setkala s šamany a v Asii si osvojila přípravu pokrmů, jejichž chutě připomínají ohňostroj. Do São Paula je zavedla manželova práce a bylo to poprvé, kdy si destinaci nevybrali, ale kdy jim byla vnucena. Brazílie. Země roztodivných přírodních krás, přátelští a věčně dobře naložení obyvatelé, město plné příležitostí a rajské pláže, co by kamenem dohodil, pro manžela dobrá pozice a zajímavý plat… Po třech vteřinách pečlivého zvažování nabídku přijali a do hodiny měli sbalené kufry. Sedm let pak do Evropy pašovali žabky Havaianas a rozdávali je přátelům. Sami vlastní dvacet osm párů. Příběhy brazilských rodin, jejichž předci pocházeli z Československa, a etnická i kulturní rozmanitost Brazílie ji inspirovaly k napsání Města nad městem. V současné době připravuje další román z prostředí Paříže.

Zdroj informací: Šulc-Švarc

————————————————

Rodinné vztahy jsou součástí i další knihy. Sourozenci Byron a Benny dostávají bizarní dědictví – černý dort upečený dle rodinného receptu, o který se mají podělit, až nastane správný čas. Je ale v jejich silách dokázat to a splnit tak matčinu poslední vůli?

Když Eleanor Bennettová zemře, zůstanou po ní dvě děti, Byron a Benny, a bizarní dědictví: černý dort, upečený podle rodinného receptu s dlouhou historií, a hlasová zpráva. Jejím prostřednictvím Eleanor sdílí bouřlivý příběh o tvrdohlavé mladé plavkyni, která utekla z rodného ostrova poté, co čelila podezření z vraždy. Srdceryvné svědectví ale nevysvětlí všechno a záhada pohřešovaného dítěte teď může zpochybnit vše, co Byron a Benny dosud o svém původu věděli. Dokážou sourozenci urovnat dávno vychladlé vztahy, dobrat se Eleanořiny skutečné minulosti a vyplnit její poslední přání: podělit se o černý dort, až přijde správný čas? Svede je odhalení matčina tajemství blíž k sobě, nebo je ještě více rozdělí?

Černý dort

Autorka: Charmaine Wilkerson
Přeložila: Dina Podzimková

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-260-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Černý dort vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Podle toho výzkumu mohou být lidé jako ona osamělí. Od Byrona se ale soucitu nedočká, to tedy ne. toho luxusu se Benedetta Bennettová vzdala už před lety, když se obrátila zády ke své rodině – přestože ona tvrdí, že to bylo právě naopak. Tentokrát alespoň dorazila. Před šesti lety seděli Byron s matkou v kostele kousek od otcovy rakve tam na severu v okrese Los Angeles. Společně čekali na Benny, ta se ale neukázala. Později se Byronovi zdálo, že sestru zahlédl na zadním sedadle auta projíždějícího kolem hřbitova. Každou chvíli tu bude, pomyslel si. Ale Benny stále nikde.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorce

Charmaine Wilkerson pochází z New Yorku, žila na Jamajce a většinu své tvorby píše v Itálii. Její debutový román Černý dort se stal bestsellerem New York Times a výběrem knižního klubu #ReadWithJenna. Charmaine je také bývalou americkou zpravodajskou a komunikační profesionálkou, jejíž cenami ověnčená krátká beletrie se objevila v různých antologiích a časopisech.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

A ze světa románů si na chvíli odskočíme k filozofii v příběhu mladé ženy, která má v životě všechno, co si jen mohla přát. Štěstí ale necítí. Je unavená a vyčerpaná. Obrat nastane teprve až po setkání s jednou starou dámou…

Její život je zdánlivě dokonalý, má všechno, po čem vždycky toužila, ale mladá matka dvou dětí se cítí unavená a vyhořelá. Neví, jak zvládat každodenní balancování mezi prací a rodinou, není šťastná a přemýšlí, proč tomu tak je. Když se jednou prochází lesem a přemýšlí o svém životě, potká starou dámu. Ta jí poví o „čtyřech životních otázkách“, které mají moc změnit všechno k lepšímu. Vystresovaná mladá žena je k nim nejprve skeptická, ale postupně si je začne pokládat a uvědomí si, jak se její život během krátké doby zlepšil. Čím více se odvažuje experimentovat, tím vícero dveří se jí otevírá. Je však připravená položit si i poslední otázku?

Les, čtyři otázky, život a já

O jednom setkání, které všechno změnilo
Autorka: Tessa Randau
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7670-104-5
Doporučená cena: 238 Kč

Knihu Les, čtyři otázky, život a já vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

V sobotu ráno koupím koláč a přinesu ho na bazar, uvažovala jsem. Najednou mě napadne ještě něco lepšího. Co kdybych požádala svého manžela Martina, aby ho obstaral a děti vzal s sebou? Hned vedle bazaru bylo velké dětské hřiště, mohl by tam s nimi chvíli zůstat a já bych se konečně mohla pořádně vyspat. Cítila jsem, jak se mi při té lákavé představě zvedají koutky úst. A v neděli bych mu to oplatila. Vzala bych si děti na starost a Martin by mohl zůstat v posteli tak dlouho, jak by chtěl. „Tak, teď už jsem připravená,“ řeknu a v dobré náladě se posadím ke svým dětem doprostřed lego chaosu. Prázdnota a bezmoc náhle zmizely.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorce

Tessa Randau (*1976) pracovala jako novinářka, naposledy ve vedoucí pozici ženského časopisu. V roce 2016 odešla na volnou nohu a začala se věnovat poradenství pro lidi trpící stresem a vyhořením. V roce 2020 vydala svou první knihu Les, čtyři otázky, život a já, která se půl roku držela v první dvacítce německých bestsellerů. Podobně úspěšná byla i její druhá kniha. Od roku 2020 se profesionálně věnuje psaní. Žije s rodinou v německém Porýní.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Ani v románu čtenářsky známého autora Roberta Fulghuma nebude o trošku filozofie nouze. Představujeme totiž třetí knihu ze série Opravář osudů, ve kterém některé zápletky dojdou svému konci, ale i tak zůstane mnoho prostoru k přemýšlení.

George Novak má čím dál zamotanější hlavu i život. Nahlédl pod pokličku tajné služby a najednou to, co bylo zřejmé, se zdá nemožné, anebo naopak. Komu se dá věřit, a komu ne? Kde se u Devíti draků vzala jeptiška a co se skrývá v té nejmenší matrjošce? Snad odpověď na všechny Georgeovy otázky? V románu Tak nemožně zřejmé, závěrečném dílu trilogie Opravář osudů se některé osudy uzavřou, některé zápletky rozuzlí, ale pro ty, kdo se vždycky ptají A co bylo dál? zůstane spousta prostoru k přemýšlení.

Tak nemožně zřejmé

Autor: Robert Fulghum
Přeložil: Jiří Hrubý

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-257-4039-2
Doporučená cena: 298 KčO j

Knihu Tak nemožně zřejmé vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„…A ještě o něčem bys měl uvažovat. O odvaze.“ „Tomu nerozumím.“ „Posbíral jsi v sobě kuráž, konkrétně ses odvážil důvěřovat vlastnímu úsudku, a pak jsi jednal nebojácně. Sejmout instruktora bojových umění byla frajeřina. Vstát při ostré střelbě vyžadovalo odvahu. Je možné, že i dalším frekventantům neušlo, že je to nahraná situace, ale nikdo nikdy nebyl tak troufalý, aby řekl, že je to cvičení podfuk. Mohli tě zastřelit, jenže sis byl jistý, že se to nestane. Prostě kuráž. Už jsi neslyšel, co velitel řekl svému asistentovi, když tě poslali pryč: ‚Tak tohle je chlap s pořádnejma koulema i mozkem – vhodnějšího uchazeče jsme tu zřejmě neměli už spoustu let.‘ Něco jsi v sobě, Georgi, našel, a ani jsi nikdy netušil, že to máš…“

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Robert Fulghum (*1937) vydal svou první knihu Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce v roce 1988 a zbytek, jak se říká, je už historie. Filozofické postřehy z každodenního života Fulghum psát nepřestal (mezi další sbírky patří například Už hořela, když jsem si do ní lehal, Ach jo nebo zatím poslední Poprask v sýrové uličce), ale začal se věnovat i dalším žánrům – napsal například román o tančení tanga Drž mě pevně, miluj mě zlehka a memoáry na stejné téma Vzpomínky na jedno dobrodružství, na jejichž motivy vzniklo úspěšné divadelní muzikálové představení. Kromě toho je také autorem rozsáhlého třísvazkového románu Třetí přání či knih Ohňostrojení V románové trilogii Opravář osudů (Opravář osudů, U devíti draků a jedné ovce a Tak nemožně zřejmé) se zabývá základními otázkami lidské existence: K čemu jsem na světě? Kdo jsem? A jak to mohu změnit?

Zdroj informací: Argo

Přečíst si můžete také ROZHOVOR S AUTOREM.

————————————————

A na závěr potěšíme fanoušky krimi žánru. Vztah Kit a Mannyho rozhodně není žádná běžná lovestory, přesto se zdá, že i láska tu hraje svoji roli. Není snadné jen tak odejít, ale není snadné ani zůstat. Láska a vztahy jsou složité, a to platí i tehdy, žijete-li na hraně se zákonem.

Psal se rok 1970, když třináctiletou Kit Walkerovou unesl druhořadý zlodějíček Manny Romero. Kit, toužící po rodině a bezpečí, jež nikdy nepoznala, se jím nechává rozmazlovat a postupně zlákat jako jeho partnerka na zločinecké dráze. Zanedlouho se oba nechvalně proslaví řadou přepadení benzínových pump Texaco po celém Texasu jako takzvaná „Texacká dvojka“. Ale když se Mannyho otcovský přístup změní v něco temnějšího a násilnějšího, musí Kit přehodnotit jejich vztah a Mannyho při nepovedeném přepadení opustí. Během třinácti let po svém útěku si vybuduje nový život pro sebe a svou dcerku mezi pekanovými stromy a rozbahněnými potoky v městečku Pecan Hollow. Náhle se však na jejím prahu objeví „nový“ Manny, čerstvě propuštěný z vězení. Hluboké a zvrácené pouto, které ji k němu váže, ji přinutí pustit ho dál. Její svět se tím okamžikem změní a Kit je přinucena zúčtovat se stíny ze své minulosti. Drsný, pronikavý a zároveň nečekaně něžný román Stíny nad Pecan Hollow je znepokojivě intimním a vzácně originálním debutem o složitosti lásky – romantické i mateřské – a o poutech, jež nás utvářejí.

Stíny nad Pecan Hollow

Autorka: Caroline Frostová
Přeložila: Simoneta Dembická

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-147-0
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Stíny nad Pecan Hollow vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Smočila kuchyňskou utěrku pod kohoutkem a otřela si šíji, záda a hrdlo. Stoupla si před zaprášený stolní ventilátor a vypila dvě sklenice vody. Cítila, jak se jí vodou nadýmá břicho, když se telefon rozezněl. Ten telefon, to bylo prokletí, držel ji v okovech. Škola si vyžádala telefonní číslo, když do ní před léty zapisovala Charlie, a od té doby toho litovala pokaždé, když jí volali. Nikdy si nezvykla na představu, že by lidé měli vědět, kde se v kterémkoli okamžiku nachází, aby ji mohli zastihnout, kdykoli je to napadne.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorce

Caroline Frostová má diplom z Psaní odborných textů z Univerzity Jižní Kalifornie a je licencovanou manželskou a rodinnou terapeutkou. Ačkoli v současnosti žije s manželem a třemi malými dětmi v Pasadeně v Kalifornii, její rodina má hluboké kořeny v Texasu. Stíny nad Pecan Hollow jsou jejím prvním románem.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterou dnešní novinku byste si vybrali? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLes, čtyři otázky, život a já
O jednom setkání, které všechno změnilo

Randau, Tessa

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeČerný dort

Wilkerson, Charmaine

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeMěsto nad městem

Brejšová, Lucie

Šulc-Švarc, 2023

zobrazit info o knizeStíny nad Pecan Hollow

Frostová, Caroline

Jota, 2023

zobrazit info o knizeTak nemožně zřejmé
Opravář osudů 3

Fulghum, Robert

Argo, 2023

Napsat komentář