Zachraň bratra, zachraň svět

Child_LepsiBytMrtvy
Sourozenecké vazby, zvláště u dvojčat, bývají silné. A to i v případě, že oba stojí na opačných stranách pomyslné hranice zákona. Potřebuje-li jeden zachránit, pak se tomu druhému možná bude hodit pomoc někoho, kdo padouchy potírá stejně snadno, jako dýchá.

Nakladatelství BB/art vydalo v první polovině května 2022 titul Lepší být mrtvý (Better of Dead, 2021) z autorské dílny pod pseudonymy píšící dvojice Lee Child a Andrew Child. Překlad již tradičně připravila Iva Harrisová.

Šestadvacáté pokračování dobrodružství bývalého vojenského policisty Jacka Reachera je zároveň druhou knihou, na jejíž přípravě spolupracovali oba bratři Grantové. James Grant a jeho o čtrnáct let mladší bratr Andrew poprvé spojili své síly při práci na dvacátém pátém dílu série Ochránce (The Sentinel, 2020, česky 2021). Můj bezbřehý optimismus ve vztahu k nově utvořenému autorskému duu vyjádřený právě v recenzi Ochránce měl teď možnost projít novou zatěžkávací zkouškou.

Na čtenáře tentokrát nečeká žádný politický kontext. Dvacátá šestá „reacherovka“ trochu zvolnila a jako nosnou linku využila kšeftování se zbraněmi a terorismus. Hnízdo organizace, která se na tento druh obchodu zaměřuje, objeví Jack Reacher čirou náhodou v městečku těsně u mexických hranic. Chybět nemohou ženské spolubojovnice, přítel z FBI a bezpočet pěstních soubojů. Ubylo naopak automobilových honiček, a i počet vystřelených nábojů klesl hluboko pod obvyklý childovský standard.

Dvě stě sedmdesát stran vyplňuje padesát sedm kapitol, což činí v průměru méně než pět stránek na kapitolu. Nejkratší kapitola přitom svým rozsahem jen mírně přesahuje délku jedné stránky. A právě v tomto duchu je vystavěna i většina textu: krátké, až úsečné věty, které mají dodat ději rychlý spád. Přesně tak to zpravidla funguje a Childovy příběhy jsou takovým přístupem typické. Až na to, že „čistý“ Child si jím pomáhá na místech, kde zrychlení dává smysl, což na jiných kompenzuje rozvitější větnou stavbou. Tu ale tentokrát budeme hledat (téměř) marně. A tady je má první výtka (vlastně vůbec první v souvislosti s prací kteréhokoli z bratrů Grantů): není-li text vyvážen, ztrácí používání zrychlovacích, holých vět svůj smysl. Co víc, stává se kontraproduktivním a může tak trochu připomínat slohovou práci žáka základní školy. Když už jsem u stížností, pak podobně, jako jsem dlouho váhal, jde-li vůbec o produkt z dílny Lee Childa, zamyslet jsem se musel i u překladu. Iva Harrisová překládá „reacheroviny“ už dlouhá léta a vždy bezvadně. Tentokrát jako by to ani nebyla ona. Přehlédnuté překlepy, chybějící, případně přebývající písmena bychom ještě asi mohli svádět na nedokonalou korekturní práci. Ale co nečeský slovosled a pár prohřešků proti gramatice?

Otázku, nakolik ke společné tvorbě přispěl James a nakolik Andrew, zodpovědět nedokážu. Každý zvlášť působí jako dokonalý profesionál a skvělý mistr jazyka. Ostatně první společná práce přece dopadla nad očekávání dobře. Tentokrát jako by se jeden snažil vystupovat jako druhý, jen bez pochopení stylu, který má být kopírován. Škoda.

Naštěstí už si románový Jack Reacher stihl vybudovat tak silnou pozici, že jeden (a doufejme, že poslední) „úlet“ mu nemůže ublížit. Příběh jako takový je sice jednodušší než většina jeho předchůdců, ale obsahově je stále skvělý. Dobro přemůže zlo. To je fakt. Skvělá zpráva, nebo ne?

Když už jsme u těch dobrých zpráv, pak vězte, že v únoru 2022 se své premiéry dočkal nový filmový seriál (ne)překvapivého názvu Reacher. V osmidílné první sérii se diváci mohou pokochat zpracováním prvního Childova románu Jatka (Killing Floor, 1997, česky 1999). Dlužno podotknout, že na rozdíl od celovečerních filmů s Tomem Cruisem v hlavní roli se Alan Ritchson hodí na ztělesnění knižního Jacka Reachera výrazně lépe, i kdyby jen kvůli svým fyzickým proporcím. Bude-li seriál pokračovat, dá se předpokládat, že si na něm představitel titulní role dokáže postavit slušnou hereckou kariéru.

Román Lepší být mrtvý je s výjimkou úvodní kapitoly vyprávěn z pohledu první osoby. Já osobně dávám přednost těm dílům, které se drží osvědčené metody třetí osoby, ale je pravda, že šestadvacáté pokračování Reacherovy série je dokonce již sedmým titulem, který nám hlavní hrdina vypráví sám. Tak nevím, kde se vzal pocit, že použitá forma sem tentokrát tak úplně nesedla.

Spolupráce obou bratrů Grantových pokračuje letošním vydáním dvacátého sedmého dílu s názvem No plan B. Jack Reacher se přesouvá do Colorada, kde se stane svědkem zdánlivé sebevraždy. Zkušené fanoušky majora Reachera ale jistě nepřekvapí, že všechno je úplně jinak. Tak honem, kdy už to vyjde i u nás?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLepší být mrtvý

Child, Lee - Child, Andrew

BB/art, 2022

Napsat komentář