Sladký život na sítích?

Momentalne_nedostupna_nahled
Sociální sítě opanovaly naše životy. Volný čas trávíme nahlížením do soukromí lidí z celého světa. Jenže: nakolik je to, co ukazují fotografie, opravdové? 

Italská novinářka a hudební recenzentka Valentina Farinaccio napsala již více knih. Román Momentálně nedostupná je však první, který se díky překladatelce Simoně Resekové a nakladatelství Metafora dostává do rukou českým čtenářům. Zaměřuje se na soudobé pokrytectví, které proniká do našich životů jako jejich nedílná součást.

Vždyť každý z nás se snaží na sociálních sítích prezentovat jen ty nejlichotivější chvíle svého života a vydávat je za standard. Různí influenceři nám nabízí zaručené tipy na vše, co bychom mohli potřebovat. Navíc vytváří dojem, že to dělají z upřímnosti svého srdce, kdežto většinou jde o placenou propagaci.

Román Momentálně nedostupná vypráví sedmatřicetiletá Vittoria. Influencerka, hvězda sociálních sítí, vystudovaná hudební recenzentka, která se svým životem protlouká jen tak tak. Postupně její popularita roste, stejně jako čísla sledujících, jenže stačí jedna chyba, jedna skutečně upřímná reakce, a propadne se na samé dno. Všechna sláva, polní tráva, nebo se jí podaří rozdmýchat plamínek naděje na lepší život?

Začtěte se do příběhu ženy, která se chtěla zbavit obyčejného života a být slavnou, jenže netušila, kolik bude muset obětovat. Přetvářka na sociálních sítích přináší úspěch, o skutečný život nikdo nestojí. Nenávidí svou rozšiřující se postavu, proto časem mizí její tvář z fotografií. A začne se ztrácet i sama sobě.

Nešlo ani tak o to, že do mě strčil, ani o to, že to bolelo, jako o ten okamžik. Ve kterém jsem se mohla rozhodnout, co udělám s tou hanbou. Mohla jsem vstát a pustit se do něj. Mohla jsem se zasmát, přeměnit ono zoufalství v sympatii. Nebo udělat to, co jsem od té chvíle dělala pak už pořád: běžet, utíkat pryč. A nevracet se. (str. 133)

Stres s sebou nese poruchu příjmu potravy. A tak Vittoria dochází k nutriční terapeutce Mině, které dopodrobna vypráví svůj příběh. Skrze toto vyprávění se postupně odhaluje osud influencerky i čtenářům.

Není jednoduché si přiznat pravdu, když celý váš dosavadní život byl jedno velké divadlo. Ale na druhou stranu, když tak učiníte, vykonáte první krok ke svému znovuzrození. Získáte naději…

Román Momentálně nedostupná není typickou romantickou knihou pro ženy. Spíše by se dala zařadit mezi společenské psychologické romány, které poukazují na nějaký nešvar společnosti. I proto by dílo Valentiny Farinaccio mohlo oslovit nejen ženy, ale i muže. I když především čtenářkám bude hrdinka svými problémy blízká.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMomentálně nedostupná

Farinaccio, Valentina

Metafora, 2023

Napsat komentář