Biografické příběhy – veselé i smutné

biograficke pribehy uvodni
Životopisy mohou být inspirující. Najdete v nich sílu, odhodlanost, dobrodružství, někdy ale i smutek. Do dnešních tipů jsme pro vás vybrali hned pět takových knih. Pět lidských a naprosto uvěřitelných příběhů, v nichž najdeme mnoho podobného s našimi životy. Vyberte si ten, který vám bude nejbližší.

První kniha nás zavede do období totality, mezi kamarády, jejichž společnou zálibou je (v té době) zatím primitivní potápění. Na začátku ještě nikdo z nich netuší, kam až povede jejich životní cesta.

Autobiografické vyprávění začíná zážitky skupiny mladistvých romanticky založených kamarádů v dobách tvrdé totality padesátých až šedesátých let. Magický svět modrozelených hlubin zatopených kamenolomů je jejich společným náboženstvím a jejich primitivní začátky potápění rituálem. Tyto ničím nezatížené časy mladistvého poznávání světa se všemi jeho láskami, dobrodružnými a bláznivými prožitky pomalu přerůstají do vážnějších zájmů. Autor je již během svých studií posedlý myšlenkou, jak přizpůsobit člověka zase zpět tomu prostředí, ze kterého vzešel. Projektuje a staví podmořskou kabinu, ve které stráví osamocen na mořském dně dobrodružné tři dny a tři noci. Události jsou přerušeny vpádem sovětských vojsk a pokračují autentickým vyprávěním o zážitcích autora ve světě posedlých vynálezců podmořských strojů, lovců korálů, oceánografů a námořních teroristů. Pavel Gross alias Matto vypráví události tak, jak se skutečně staly. Příběhy, dialogy a legrácky v hospodě či u táborového ohně si není možné zcela přesně pamatovat, jsou nicméně zaznamenané ve stejném duchu a atmosféře, v jakých probíhaly – plné optimismu, bláznivých nápadů, ale i občasného zklamání a strachu.

Hlubiny a posedlosti

Strhující příběh prvního českého akvanauta, vynálezce a konstruktéra ponorek Pavla Grosse
Autor: Pavel Gross

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 167×235 mm
ISBN: 978-80-7689-194-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Hlubiny a posedlosti vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Třásl se jako malé děti na koupališti, které maminka nemůže přimět jít se osušit. Jak byl ztuhlý, uklouzl několikrát při vystupování z vody po žulových kamenech porostlých jemnou špenátovitou masou. Zaujat takto svými potížemi, nevšiml si ani, že nad ním na břehu stojí dva, nezasvěcený člověk by řekl pobudové, bedlivě ho pozorují a nešetří kritickými poznámkami, provázenými občas výbuchy netajeného veselí namířeného zřejmě na Mattův účet.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Pavel Gross sám říká, že má „vodu“ v hlavě od svého narození 27. září 1939 v Plzni. Patří mezi průkopníky nádechového i přístrojového potápění a celoživotně se zabývá vývojem podvodní techniky. Kniha Válka s mloky ho přivedla k myšlence, že by lidé mohli žít jako Čapkovi mloci na suchu i ve vodě. V roce 1965 nakonec sám strávil v příbytku Xenie celých 72 hodin pod hladinou Jaderského moře. Po okupaci Československa v roce 1968 se stal na dvě desetiletí vyhnancem s duší tesknící po domově. Ve Švýcarsku se v roce 1974 seznámil s Jaroslavem Kohoutem a společně se pustili do konstrukce miniponorek. Nejznámější z nich byla F3 GEO, která se stala první německou vědeckovýzkumnou ponorkou, ovšem postavenou dvěma Čechy! Když 9. února 2023 po premiéře dokumentu o jeho životě tleskala vestoje plná Lucerna, okomentoval tuto poctu skromně: „Mně vůbec nepřijde, že bych žil nějak neobyčejný život. Je spousta lidí, co mají neobyčejné životy, jenom to není viditelné…“ Pavel Gross je vlastenec v pozitivním slova smyslu. Světoobčan i Čech, na kterého můžeme být hrdí.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Děti, které žijí v ústavní péči, mají naprosto specifické potřeby a vyžadují profesionální péči všech zúčastněných. Trefný název samotné knihy však jasně odkazuje k tomu, že ne každý si s takovou péčí umí poradit správně. Dočtete se v ní i mnoho skutečných příběhů z tohoto prostředí.

Toto je kniha o dětech žijících v ústavní péči – o dobré práci s nimi i o špatné práci s nimi, o jejich příbězích, o rozhodnutích dospělých i o možných lepších volbách. Čtenář zde nalezne anonymizované, ale reálné příběhy dětí, základní teoretické (odborné) minimum i přímé citace samotných dětských hrdinů. Takové, které mohou inspirovat, anebo třeba někomu pomohou otevřít oči a uvědomit si, že i ten „zlý rozmazlený spratek“ má pro své špatné chování důvody. Že to může být výkřik nesouhlasu, odporu a zhnusení některými lidmi, s nimiž se dítě setkalo. Stejně tak kniha vyjadřuje hluboký obdiv a poděkování některým lidem, kteří v této sféře pracují. Kniha je upřímná a surová – pojmenovává věci a situace reálnými slovy s reálnými pocity, nehledá ani líbivé fráze, ani korektně přijatelné opisy. A přestože je název knihy vulgární (a čtenář po přečtení několika stránek brzy pochopí proč), není kniha nijak podbízivě senzační, ale naopak pevně zakotvená v terénní praxi i odborném psychologickém, psychoterapeutickém a pedagogickém zázemí.

Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi

Autor: Tomáš Morávek

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-2049-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

A tak spolu sedíme na lavičce a povídáme si o akčních filmech, o sportu, o Kung-fu pandě a o dalších pohádkách. Povídáme si a smějeme se. Není vůbec zlý, sprostý ani agresivní. Je to normální osmiletý kluk, který má v sobě hodně energie a na sobě nálepku „zlého dítěte“. A takové nálepky se špatně zbavuje. Jakmile máte jednou povést zlého dítěte, chová se k vám okolí, jako kdybyste zlým dítětem opravdu byli: všímají si chyb, pozorují, hledají, nevědomky svým chováním mnohé situace způsobují a každá maličkost, která by u jiného dítěte byla brána za neškodnou, je zde jasným důkazem, že mají pravdu.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorovi

Tomáš Morávek DiS. je původně vystudovaný herec a moderátor, dnes vychovatel v několika zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc, krizový intervent na dětské krizové lince a ředitel neziskové organizace (Ne)ohrožené děti. Před lety se poprvé setkal s ohroženými dětmi a tato zkušenost ho ovlivnila natolik, že opustil divadelní prkna a vrátil se opět ke studiu. Pro tuto práci vystudoval nejen vychovatelství, ale také podstoupil řadu dalších výcviků – výcviky v krizové intervenci (telefonické i chatové), základy psychopatologie, sebevraždy a sebepoškozování dětí a mladistvých, akutní stavy dětí a první pomoc, sociálně rizikové chování v dětském věku aj. Má více než devět let praxe v ústavních zařízeních pro děti, praxi z nízkoprahového zařízení v sociálně vyloučené lokalitě i praxi s dětmi s poruchami autistického spektra. Rovněž je to certifikovaný instruktor bojového umění se zaměřením na boj a sebeobranu beze zbraně ve všech vzdálenostech, včetně boje na zemi, se zbraní (tyč, nůž, pistole, improvizované zbraně) a v boji proti více útočníkům. Jeho motto zní: „Je normální, že silnější chrání slabšího.“ Hrdě o sobě říká, že umí uvařit výbornou kuřecí čínu a mikrovlnnou rýži.

Zdroj informací: Portál

————————————————

V knize Řecké štěstí se můžeme společně s autorkou podívat kam jinam než do Řecka. Tam žije Kateřina Panou již bezmála třicet let – provdala se sem a porodila děti. Jaké jsou místní zvyky, tradice a historie země, která se stala jejím novým domovem? To se můžete dozvědět právě v její knize, která vychází z původního blogu.

Autorka žije už déle než pětadvacet let v řeckém kraji Epirus, provdala se tam, založila rodinu a našla štěstí. Řecké štěstí. Zemi zná jako málokdo jiný, a protože tradiční Řecko, které ji kdysi okouzlilo, postupně mizí, rozhodla se o něm psát –⁠ o jeho zvycích, tradicích i historii, ale také třeba o jazykových záludnostech a úskalích života v cizí zemi.

Řecké štěstí

Autor: Kateřina Panou

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-3775-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Řecké štěstí vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Jediným černým bodem byla paní Š. Postarší dáma, které vadilo snad všechno a všichni, vše kritizovala a na všechno si stěžovala. Nejvíc na to, že se nikde nemůže domluvit, a na nás, že se bavíme. No a jednou pořád tak brmcala, že někde v Praze je cukrárna, kde mluví česky, a že ji nemůže najít a pořád tak dokola, až mě většina obětovala, ať s ní jdu do města, a je aspoň na chvilku pokoj. Po hodině hledání jsem nakonec zastavila policajta a zeptala se ho už celkem zoufale na cestu. Bohužel angličtina nebyla jeho silnou stránkou a stejně zoufale se rukama snažil domluvit, cože to vlastně chceme. Lidi se zastavovali, ucpali křižovatku a všichni mluvili řecky jeden přes druhého.

Podívejte se na kompletní ukázku.

————————————————

Snad každý by si přál být oblíbený mezi ostatními lidmi. Přejeme si, aby nás ostatní měli rádi, snažíme se každému vyjít vstříc a často to děláme na úkor sebe sama. Je ale tato cesta správná? A není čas zvolit trochu jinou životní strategii a být více svobodní a nad věcí?

Nesnášíte konflikty a je pro vás těžké s někým nesouhlasit či vyjádřit svůj názor? Nejspíš v hloubi duše jen toužíte být oblíbení a nechcete upadnout v nemilost. Všechno to vyhýbání se hádkám a nedostatek smířlivosti ale škodí zdraví, způsobuje poruchy spánku, bolesti hlavy a celkovou nevolnost. Odmítání vstupovat do jakýchkoli konfliktů a neschopnost říct ne by se daly vykládat jako závislost na harmonii – což může být problém. Ten, kdo je příliš přívětivý, se často dostává na druhou kolej a nevytváří prostor pro vlastní potřeby. A to je z dlouhodobého hlediska vyčerpávající. V určitém okamžiku člověk pod takovým tlakem exploduje nebo se zhroutí. S pomocí psychologických rad a cvičení mohou i ti největší odmítači konfliktů udělat krok k sebevědomému nastavení mysli, kdy výměnu názorů začnou vnímat ne jako hrozbu, ale jako příležitost. Protože věřit, že mlčením se problémy vyřeší, je jako zakrývat si oči ve snaze stát se neviditelným. Nedokážu si představit, že tam venku opravdu existují lidé, kteří se rádi hádají. Kteří se ráno podívají do zrcadla a spatří nepřátelský obličej, jejž o hodinu později ukazují světu v úplně stejném stavu, a je jim úplně jedno, jestli se někomu líbí, nebo ne.
KDO BY NĚCO TAKOVÉHO CHTĚL? Já ne. Chci být oblíbená. A dívat se na své okolí s vlídností. Chci reagovat klidně a vyrovnaně a procházet světem s úsměvem. Harmonie jako trvalý stav – přesně takhle si to představuju. Přesto jsou chvíle, kdy se mi z mého nezměrného nutkání vyhýbat se hádkám a neshodám chce prostě zvracet. Rozčiluje mě, že se dávám na ústup, místo abych stála široce rozkročená s rukama v bok jako Wonder Woman. Především mě unavuje, že se nechovám hezky proto, že bych chtěla, ale protože to neumím jinak. Pak se totiž hned ocitnu v dalším konfliktu. – A TO SAMA SE SEBOU.

Udělej to jako racek. Vy… se na to!

Jak jsem (téměř) přestala být milá
Autorka: Lea Blumenthalová
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 180
Vazba: brožovaná
Formát: 137×210 mm
ISBN: 978-80-7670-105-2
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Udělej to jako racek. Vy… se na to! vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Tiše se odevzdávám svému osudu. Opouštím byt. Pro jistotu nechávám dveře pootevřené. Pokud budu muset utéct a Presselová mě bude pronásledovat na chodbu, nechci ztrácet čas hledáním správného klíče. V kině, které mám v hlavě, pouští promítač jeden příšerný klip za druhým: Paní Presselová, která se postaví přede mě a nadává mi. Paní Presselová, která mě zadupe do země. Paní Presselová, která se mnou už nikdy nepromluví ani slovo. Udá mě správě nemovitostí. osobně nám předává výpověď z nájmu.

Prolistovat si můžete celou ukázku.

O autorce

Lea Blumenthalová (*1983) se dlouho obávala zveřejnit knihu o boji se svou závislostí na harmonii – bála se nepříznivých reakcí. Teď už se však nestará o to, co si o ní myslí ostatní, a píše, o čem chce. Narodila se v roce 1983, několik let žila v Hamburku, nyní se svým přítelem a psy bydlí na venkově a díky získané schopnosti zvládat konflikty si užívá mnohem harmoničtější život než v době, kdy se za každou cenu urputně snažila zalíbit všem.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Dají se naše nepříjemné zážitky přetvořit v něco, co nás v budoucím životě posílí? Na tuto otázku a další mnohé se snaží najít odpověď kniha české autorky, jíž předcházel titul Hra na pavoučka. Obě jsou plné toho nehezkého, co může člověk v životě zažít, a obě se snaží tyto zážitky přetavit v něco, co nás nestáhne ke dnu, ale naučí nás si z života urvat to nejdůležitější.

Je možné žít kvalitní život, přestože dětství pro nás byla takřka jednolitá hrůza a formovala nás rodina, která závažnou patologii vydávala za normu? Životní motiv od raného dětství zneužívané Zuzky, jejíž příběh přinesla Hra na pavoučka (Triton, 2014), se navrací i v její dospělosti: je zneužita a znásilněna, před násilníkem se s pomocí podpůrných organizací ukrývá, ocitá se na psychiatrii a později v terapeutické komunitě, která je pro ni významným mezníkem na cestě k uzdravení. I přes přetrvávající sebepoškozující chování usilovně pracuje na seberozvoji, dochází na terapie, pozvolna se stabilizuje a neztrácí optimismus ani naději na poklidný, spokojený život se svými čtyřmi dětmi. „Myslím, že důležité je udělat z toho ošklivého, co jsem zažila, něco pozitivního, dát tomu smysl. Udělat z toho dar.“

Pavučina minulosti

Autor: Zuzana S.

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7684-159-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pavučina minulosti vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

V domluvený den mi zavolal, když byl poblíž. Bylo hezké počasí a já byla právě s dětmi venku na hřišti. Navádím ho, kde jsme, ať přijde za námi. Nevěděla jsem, koho čekat ani kam ho věkově podle hlasu zařadit. Přišel starší prošedivělý pán, spíše dědeček. Podali jsme si ruku, pozdravil se s dětmi, představil se jako D. Než stačil pořádně něco říct, začalo dost pršet. Pozvala jsem ho tedy k nám na čaj, abychom nezmokli a aby mi mohl říct, proč se stavil a co má na srdci.

K dispozici máte také celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z životopisných příběhů vás dnes zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHlubiny a posedlosti

Gross, Pavel

Jota, 2023

zobrazit info o knizeNebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi
Příběhy z ústavní péče

Morávek, Tomáš

Portál, 2023

zobrazit info o knizeŘecké štěstí

Panou, Kateřina

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizeUdělej to jako racek. Vy... se na to!
Jak jsem (téměř) přestala být milá

Blumenthalová, Lea

Kazda, 2023

zobrazit info o knizePavučina minulosti

S., Zuzana

Triton, 2023

Napsat komentář