Vyhrajte knihu rozhovorů s válečnými korespondenty

roky-nadeje-perex
O druhé světové válce bylo napsáno už mnohé, takže často máme pocit, že už o ní už víme vše. Přesto se čas od času objeví nová svědectví. Tentokrát si můžete přečíst svědectví nejslavnějších amerických a ruských válečných korespondentů.

Jedinečná svědectví novinářských es

Kniha ukazuje málo známou podobu druhé světové války zachycenou očima nejslavnějších amerických a ruských válečných korespondentů. Dozvíte se příběh fotografa, který osvobodil vlastní vězení na Filipínách, i příběh básníka, který s proseknutou lebkou utekl ze zajetí a prošel tisíc kilometrů okupovanou Ukrajinou. Zjistíte, co si myslel Stalinův tlumočník nebo jak byla vytvořena legenda o 28 panfilovcích. Najdete zde i rozhovor s mužem označovaným za nejdůvěryhodnější tvář Ameriky, jehož si předcházeli prezidenti a který přispěl k pádu jednoho z nich.

Jedinečné svědectví ze všech hlavních válečných front se rodilo dlouhá léta, kdy autor díky grantu nadace Harryho Franka Guggenheima opakovaně hovořil s desítkami novinářských es z nejdůležitějších amerických a sovětských médií. Publikace přináší nejen dramatická líčení z bitevních linií, ale také ukazuje, co všechno má vliv na naše vnímání historie.

 

Roky naděje

Autor: Bohuslav Šnajder

Vydalo: nakladatelství Gasset
Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Vydáno: 4/2023
ISBN: 978-80-87079-82-9

Přečtěte si více o knize Roky naděje, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nebo si prohlédněte několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

Bohuslav Šnajder začal psát první knihu už při studiu novinářství v roce 1964. Pojednávala o politických procesech v Československu a po zákazu publikace v roce 1969 nakonec vyšla pod názvem Proces proti dvanácti milionům až v roce 1990. Autor se ještě před začátkem normalizace vydal na cestu kolem světa, ze které psal seriál reportáží pro časopis Svět v obrazech. Projel autostopem západní Evropu, Ameriku, Austrálii i Asii, cestu přes Atlantik i Tichý oceán si odpracoval jako námořník, pobýval mezi Eskymáky, zažil zlatou horečku při hledání opálů v australské poušti, chodil (z nouze) bos v Himalájích, ale dostal také v Kambodži svoji první legitimaci válečného korespondenta. Cestu vylíčil v knize Tulákem na všech polednících (1977). Na počátku sedmdesátých let pracoval jako čerpač, živil se psaním knih překlady z angličtiny a polštiny i psaním pro rozhlas. Zlatý trojúhelník (1984) vyprávěl o cestě na horské území na pomezí Thajska, Barmy a Laosu, odkud tehdy putovaly na světový trh dvě třetiny heroinu. Náhodně vyslechnutá poznámka na tržišti v Bangkoku vedla k výpravě na utajený pohřeb, jednoho z velitelů tajných čínských armád, které tehdy ještě působily v severním cípu Thajska. Toulavé léto (1987) je cestopis po východní Evropě. Tisíc tváří odvahy (1990) líčí historii válečné reportáže a lidí, kteří ji psali od Krymské války v polovině devatenáctého století až po Vietnam. Z bojů v Bosně vznikl první autorský dokument (Sarajevo 92) po kterém následovalo dvacet hodinových televizních dokumentů (Rusko v mlze, Peníze, Amsterdam východu atd. několik desítek pořadů pro rozhlas, dvě knihy populární vědy pro mládež (Planeta žízně a Tichá hrozba) a další.
(Zdroj informací: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Roky naděje

Jak druhou světovou válku prožívali a viděli zpravodajové a korespondenti, kteří posílali své reportáže do nejdůležitějších amerických a sovětských médií? Desítky novinářů přinášely čerstvé zprávy ze všech hlavních válečných front a byly svědky řady neskutečných lidských osudů a dramat. Přečtěte si jejich jedinečné vzpomínky v knize rozhovorů Bohuslava Šnajdera.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Roky naděje vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Roky naděje
probíhá od 21. do 27. května 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Roky naděje

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRoky naděje
Rozhovory s korespondenty z 2. světové války

Šnajder, Bohuslav

Gasset, 2023

Napsat komentář