Dvě strany téže mince

Jeho_a_jeji-nahled
Každý příběh lze nazírat z více stran – záleží na tom, kdo ho vypráví. Jak se tedy dopátrat skutečné pravdy?

Kosmopolitní novinářka a autorka románových thrillerů Alice Feeney není u nás neznámým pojmem. Naposledy koncem minulého roku uhranula české čtenáře svým románem Kámen, nůžky, papír a již přichází další žhavá novinka z jejího pera. Krimi thriller Jeho a její vydalo v překladu Michaely Martinové nakladatelství Cosmopolis.

Hrdinka románu, televizní moderátorka Anna Andrewsová žije dvojím životem: oslnivé žurnalistické hvězdy a osamělé tajné alkoholičky, ženy poznamenané mnoha nedobrými zkušenostmi. Když ztratí svůj prestižní post, stává se opět jen obyčejnou reportérkou, která o své místo na slunci musí těžce bojovat. Proto souhlasí, že odjede kvůli reportáži na místo, z něhož před mnoha lety odešla a k němuž ji vážou traumatizující vzpomínky. Chce udělat všechno pro to, aby opět mohla zářit ve světle reflektorů. A k tomu by jí mohla pomoci vražda v jejím rodném kraji.

Je snazší tvrdit, že za vzdálenost, která existuje mezi některými rodiči a jejich dětmi, mohou kilometry, ale když pravdu příliš ohýbáte, má tendenci se zlomit. (str. 28)

Vyšetřování vede Annin bývalý manžel Jack Harper. Také on má svá traumata a svá tajemství. Dokáže přes svoji zainteresovanost v případu odhalit pravdu?

Bohatě ho však vynahradí šála ve stylu Harryho Pottera, na níž jsou vyobrazeny moje iniciály – dárek od bývalé manželky. (…) Nejspíš v ní vypadám jako blázen, ale to je mi jedno. Jsou věci, na nichž lpíme jen kvůli tomu, kdo nám je dal: jména, názory, šály. (str. 22)

Příběh je vyprávěn hned třemi vypravěči: Annou, Jackem a nejmenovanou vražedkyní. Autorka nabízí rovnou několik variant, kdo by jí mohl být, ale není radno tomu moc věřit. Mrtvých žen přibývá a společný jmenovatel obětí zní: Anniny kamarádky ze střední školy. Dokonce Alice Feeney podbízí, že pachatelem by mohla být Anna sama, ale na druhou stranu jí možná naopak také jde o život… Odhalit pravdu se zdá opravdu obtížné.

Napínavý příběh nepostrádá gradované napětí, ohrožení všech hlavních hrdinů i skvělé líčení vnitřních pohnutek všech vypravěčů. Jejich úvahy dokáží tnout do živého a čtenářovy předpoklady sebejistě rozmetávají jako domeček z karet. Jakmile čtenář upne svoji pozornost jedním směrem, hned mu jsou předloženy protichůdné důkazy. Chvíli hrdinů lituje, chvíli je nenávidí, fandí jim i o nich pochybuje. Autorka si zkrátka se čtenářovou představivostí hraje jako kočka s myší a překvapivé finále jen dotvrzuje její převahu. Tuto hru o pravdu Alice Feeney vyhrála na celé čáře!

Musím říct, že už dlouho jsem nečetla knihu, která by ve mně vyvolávala tolik rozporuplných postojů. Nejprve mi Anna i Jack byli nesympatičtí. Postupně jsem jim začala rozumět, bála jsem se o ně a přála jim vyjít ze všeho se ctí… Prostě si mě přes moje počáteční výhrady zcela získali.

Některé doživotní tresty si člověk uděluje sám. Všichni si v hlavě nosíme vězení lítosti a nedokážeme se vymanit z pocitů viny a bolesti, které nám způsobují. (str. 154–155)

Pokud máte rádi napínavé psychologické příběhy se spletitou historií postav, u kterých si nemůžete být jisti vůbec ničím, pak by román Jeho a její měl patřit do vaší knihovny. Jestli tam dosud chybí, je pravý čas to napravit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJeho a její

Feeney, Alice

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář