Poslední šance

kamen-nuzky-papir-perex
Většina lidí si myslí, že své nejbližší dobře zná. Že znají například člověka, se kterým uzavřeli manželství a strávili několik let života. Jenže co když tomu tak není?

O manželství založeném na lži napsala psychologický román Kámen, nůžky, papír novinářka a spisovatelka Alice Feeney. Na svém kontě má několik úspěšných knih, které se dočkaly překladu do více než pětadvaceti jazyků. Čeští čtenáři mohou znát např. thrillery Občas lžu nebo Vím, kdo jsi. Thrillerové prvky najdete i v jejím nejnovějším příběhu – některé ze scén by klidně mohly být součástí hororového filmu. Ale nutno podotknout, že vzápětí se dočkáte racionálního vysvětlení.

Manželství Adama a Amelie se už před lety ocitlo v krizi. Oba doufali, že ji dokáží překonat, ale zatím se jim to nepodařilo. Proto se rozhodli dát svému vztahu poslední šanci: pojedou na prodloužený víkend do Skotska. Pobyt vyhrála Amelie ve vánoční tombole, ubytováni budou v kapli přestavěné na penzion. Jenže už po příjezdu je zaplaví nepříjemný pocit: kaple se nachází na odlehlém místě, v podstatě mimo civilizaci. Nikde není ani živáčka. Místní totiž dobře vědí, že se od ní mají držet dál! Adam a Amelie se zde však rozhodně neocitli náhodou…

Jedno špatné rozhodnutí často vede k dalšímu a pak, než se nadějete, už není cesty zpět. Ale každý dělá chyby. (str. 208)

Je v pořádku, když před sebou manželé mají tajemství? Takovou otázku si během čtení položíte hned několikrát. Amelie s Adamem k sobě nejsou zcela upřímní. Oba mají své stinné stránky, o kterých ostatní lidé nevědí. Oba mají tajemství, se kterým se druhému odmítají svěřit. A také plán, v němž pro jejich drahou polovičku už není místo!

Pokud věci nepůjdou podle plánu, domů se vrátí jen jeden z nás. (str. 54)

Ani jeden z hlavních hrdinů však netuší, že během „romantického“ pobytu, který má být pokusem o záchranu manželství, dojde k několika nečekaným událostem. Kdo je vylákal na tak nehostinné místo? A proč?

Celý příběh je napsán z pohledu Adama, Amelie a další postavy, jejíž identitu vám neprozradím. Odhalíte jejich myšlenkové pochody, odkryjí vám své pocity, tajemství i lži, kterými jeden druhého balamutí. Ne vždy úspěšně… V knize naleznete i několik tajných dopisů, které jednou za rok na výročí svatby napsala pro Adama jeho manželka. Nikdy mu je však nepředala. Vy se díky nim dozvíte, jaké byly jejich společně prožité roky – se všemi nedostatky a chybami.

Lži mohou uzdravovat stejně jako zraňovat. (str. 114)

Líbilo se mi, že autorka pracovala s pro mě neznámým pojmem: Adam totiž trpí neurologickou poruchou zvanou prosopagnosie, tzn. nevidí rozlišovací znaky na tvářích. I když je obklopen přáteli, má pocit, že nezná jediného člověka. Já jsem se s obličejovou slepotou zatím nesetkala, takže zakomponování nemoci do příběhu vnímám jako dobrý způsob, jak o ní mezi lidmi zvýšit povědomí. Sama si vůbec nedovedu představit, jak se člověk cítí, když pouhým pohledem nepozná ani své nejbližší. A samozřejmě má onemocnění také důležitou roli v samotném vyprávění!

Přiznám se, že po delší době jsem během čtení prožila „moment osvícení“. Většinou nemám problém vyřešit zápletku knihy ještě dříve, než ji autor vysvětlí. Alice Feeney mě však dokonale zmátla. Se čtenáři rozehraje promyšlenou psychologickou hru! Takže i já jsem tentokrát vše podstatné pochopila až v okamžiku, kdy mě autorka nechala nahlédnout za oponu svého vyprávění – tedy téměř v samotném závěru.

Nepředvídatelnost příběhu, lákavé téma a zajímavé postavy jsou hlavní důvody, proč vám knihu Kámen, nůžky, papír z produkce nakladatelství Cospomolis doporučuji.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKámen, nůžky, papír

Feeney, Alice

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář