Pohádkové usínání

prasatko-peppa-pohadky-do-postylky
Patříte k rodičům, kteří dětem (nejen před spaním) pravidelně čtou pohádky? Pak byste mohli ocenit tip na knihu, v níž najdete rovnou osm pohádkových příběhů. 

V Nakladatelství Egmont dobře vědí, že prasátko Peppa patří k oblíbeným hrdinům mnoha dětí školkového věku. Svědčí o tom i úspěch kresleného seriálu. Proto nakladatelství připravilo pro děti knihu Peppa Pig: Pohádky do postýlky. Určitě ji ocení i rodiče, kteří raději dětem přečtou pár pohádek, než aby zapínali televizi. Děti zároveň o nic nepřijdou, protože v knížce Peppa zažívá stejná dobrodružství jako v televizním seriálu. Seznámíte se s její rodinou (maminkou, tatínkem, mladším bratrem Tomem, babičkou a dědou) a dalšími zvířecími kamarády (např. pejskem Dannym, poníkem Péťou, ovečkou Zuzkou, lišákem Ferdou…).

A na jaké konkrétní příběhy se můžete těšit? Nejprve si Peppa se svými přáteli zahraje na piráty. Podaří se jim podle mapy najít ukrytý pirátský poklad? Potom bude Peppa se svým mladším bratříčkem Tomem sbírat ovoce na ovocný koláč, který pro ně upeče babička. Dozvíte se, jaké peripetie prasečí rodinka zažije během cesty na hřiště a jak dědeček zachrání svou zahrádku před invazí trpaslíků. V další pohádce slaví babička s dědečkem výročí svatby – jaký dárek pro ně Peppa s Tomíkem vyberou v obchodě pana Lišáka? Dále se naučíte starat o slepičky a zjistíte, čím vás za péči odmění. Také uvidíte, jak to funguje ve školce pro zvířátka. Společně s Peppou a jejími přáteli se naučíte počítat do deseti. A v poslední pohádce vám Peppa ukáže, jak lze zpracovat odpad z kuchyně: zbytky z ovoce a zeleniny dává do kompostovacího boxu.

Za přednost knihy považuji obrázky: veselé, barevné a dokonale vystihující text. Malé děti bezesporu zaujmou. Můžete je společně popisovat, čímž přispějete i k rozšíření jejich slovní zásoby. Uvidíte, že zanedlouho vám děti podle obrázků dokáží děj samy převyprávět. Moje dcera měla ke knihám kladný vztah už od malička, takže se listováním a prohlížením obrázků dokáže zabavit i sama. A všichni víme, že rodiče malých dětí vždy ocení každou volnou chvilku.

Naopak se mi bohužel nelíbí použitý font písma. Na můj vkus je příliš zdobný a působí rušivě. Dala bych přednost klasickému Times New Roman či Arial. Nicméně jde jen o můj postřeh, nikoli o závažný problém. Font písma na samotné příběhy nemá žádný vliv. Navíc knihu nejvíce ocení malé děti, které stejně ještě neumí číst. Z vlastní zkušenosti vím, že malí školáci už dávají přednost jiným pohádkovým hrdinům (i dceřin zájem o Peppu před nástupem do školy opadl), takže stejně sáhnou po knihách, které pro ně budou jako první čtení (snad) vhodnější.

Kniha je oficiálně doporučena dětem od 4 let. Pokud ale svým ratolestem čtete pravidelně, tudíž je pohádky baví a předčítání vyžadují, rozhodně bych se nebála ji pořídit mnohem dříve – třeba dvouletým dětem. Ať už Peppu znají, nebo jde o první setkání s prasečí rodinkou, určitě si ji v podobném věku zamilují. Peppa totiž se svou rodinou a kamarády zažívá běžné situace, které děti dobře znají.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePeppa Pig – Pohádky do postýlky

Egmont ČR, 2023

Napsat komentář