Tipy pro rozvoj dětského potenciálu

knihy-pro-deti-nahled
Dnes vám představíme hned tři knihy, které vám pomohou s rozvojem potenciálu vašich dětí v různých oblastech. První se zaměřuje na rozvoj sluchového vnímání, druhá na pohybové aktivity a třetí děti seznámí s osudem jednoho z nejvýznamnějších fyziků všech dob.

U malých dětí je důležité rozvíjet mimo jiné i sluchové vnímání. Pomůže vám s tím Marcela Kotová a její kniha Pozorně poslouchej a hraj si. Najdete v ní inspiraci na různé úkoly spojené třeba s vytleskáváním či slabikováním.

Rozvoj sluchového vnímání je pro děti předškolního věku velmi důležitý. Děti se učí sluchově rozlišovat již od útlého věku, a to za pomoci písní a říkadel. Sluch je nicméně třeba i nadále rozvíjet, protože tím dítěti vytváříme cestu k úspěšnému osvojení čtení a psaní. S rozvojem sluchu a řeči souvisí také vývoj celého těla. Je proto podstatná nejen motorika mluvidel, ale i jemná a hrubá motorika či smyslové vnímání. Jak s tím ale dětem můžeme pomoci? Přece hrou, která je pro ně přirozená!
Tato kniha v sobě ukrývá spoustu her a úkolů zaměřených na slabikování, vytleskávání či rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek, které vám umožní s dětmi rozvíjet sluchové vnímání, slovní vyjadřování, paměť a logické myšlení. Doprovodné ilustrace navíc upoutají pozornost dětí, rozvíjejí jejich fantazii, přirozeně je motivují a pomohou jim soustředit se na plnění jednotlivých úkolů.
Užijte si s dětmi nad touto knihou spoustu hravé zábavy!

Pozorně poslouchej a hraj si

Hry na rozvoj sluchového vnímání
Autorka: Marcela Kotová
Ilustrátorka:Veronika Kubáčová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 170×248 mm
ISBN: 978-80-271-3047-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Pozorně poslouchej a hraj si vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Pomocí předchozí publikace Poslouchám pohádku a čtu podle obrázků jsme dětem pomáhali rozvíjet řeč. Přečetli jsme jim krátký příběh a děti poté samy za pomoci obrázků a piktogramů zkoušely číst krátké věty z příběhu. Rozvíjeli jsme jejich slovní zásobu, porozumění textu, soustředěnost, logické myšlení, tvoření vět…
S rozvojem řeči se ale pojí i vývoj celého těla. Je potřeba rozvíjet nejen slovní zásobu, motoriku mluvidel, ale také jemnou i hrubou motoriku, smyslové vnímání a další oblasti.
Tato kniha vám umožní s dětmi rozvíjet smyslové vnímání, porozumění textu i paměť. Je velmi důležité, aby se děti seznamovaly se smysly – osahaly, slyšely, ochutnaly –, a umožnit jim tak reálné poznávání světa. Pokud mají znát pojmy jako například „tvrdý“ či „měkký“, je nejprve třeba, aby danému slovu rozuměly – dáme jim osahat měkké hračky, tvrdé hračky apod.
Poznávání a rozvíjení smyslů se děti učí nejlépe hrou. Tato kniha vám nabídne spoustu inspirace! (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Marcela Kotová se narodila v roce 1976 v Sokolově. Vyrůstala se dvěma mladšími sestrami. Od dětství žije v Chodově na Karlovarsku, kde u jejich panelového domu organizovala soutěže a různé hry pro mladší děti a své sestry. Od mala tíhla k dětem, což ji přivedlo na pedagogickou školu, kterou úspěšně ukončila v roce 1994. Od té doby pracuje jako učitelka mateřské školy. V roce 1996 se vdala a s manželem má dvě děti, syna Daniela a dceru Terezu. Velkou radost jí nyní dělá i vnučka Rozárka.
V roce 2013 se účastnila soutěže „Zlatá mateřinka“, kam ji nominovaly kolegyně a rodiče dětí. Postoupila až do finále mezi 7 nejlepších učitelek v celé ČR. Ve své práci se snaží rozvíjet, pomáhat dětem i začínajícím učitelkám. Právě tato snaha ji přivedla k psaní knih pro děti i pedagogy. Díky nakladatelství Grada se stala autorkou spousty krásných knih (např. Rozhýbej svůj jazýček – nové hryPtačí štěbetáníAdam detektivemDomácí zvířátkaKouzelná kniha babičky JůlinkyPoslouchám pohádku a čtu podle obrázkůPohádkové minimuzikály pro děti atd.), za což Gradě patří její velký Dík.
Ve volném čase nejraději s rodinou cestuje. Dále tvoří keramiku, háčkuje, tančí, čte si, zpívá a hraje na kytaru a klavír.
Ráda také pomáhá druhým. V dřívější době pracovala pro Chodovskou farnost, kde se charitativně pořádaly akce pro děti a rodiče. Vedla taneční kroužek pro děti předškolního i školního věku. Také jezdila potěšit děti různým programem do Dětského domova v Karlových Varech. Nyní v MŠ pořádá charitativní jarmarky, kde výtěžek z prodeje putuje na pomoc postiženým dětem.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O ilustrátorce

Veronika Kubáčová je výtvarnice, která spolupracuje s nakladatelstvím Grada Publishing a.s. od roku 2003 jako ilustrátorka. Používá techniky akvarel, akvarelové pastelky, pastelky, kresbu tuší a tužkou a další kombinované techniky. Maluje převážně miniatury, pracuje s netradičními materiály jako je kámen nebo dřevo. Napsala např. Vyrobte zábavnou knihu svému dítěti.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Dochází vám nápady na pohybové hry? Pak si pořiďte knihu Michaela Novotného s názvem Společně se hýbeme, ve školce si hrajeme. Ocení ji nejen učitelé z mateřských škol.

Kniha obsahuje množství her, které lze hrát s dětmi v rámci pohybových chvilek v mateřské škole, případně v nižších ročnících ve družině a ve volnočasových kroužcích s obecně herním a sportovním zaměřením.
Každá hra obsahuje jednoduchý popis činnosti a v doprovodu ikon pak usnadňuje orientaci pro čtenáře/učitele v tom, pro jak velkou skupinu dětí je hra určena, kolik je na její realizaci cca potřeba času, pomůcek, prostoru, jak velkou vyžaduje přípravu, jaké jsou její cíle a kterou oblast rozvíjí. Ke hrám jsou připojeny i poznámky, na co si dát při jejich realizacích pozor (na kluzkou podlahu, na malý prostor, na dostatečné množství hracího materiálu, na lichý počet hráčů atd.). Eliminuje tak případné problémy a úrazy, nabízí snadnou orientaci v knize a je čtenářům/učitelům velmi praktickou pomůckou při hře s dětmi.

Společně se hýbeme, ve školce si hrajeme

Pohybové hry pro děti
Autor a ilustrátor: Michael Novotný

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 160×228 mm
ISBN: 978-80-262-2032-9
Doporučená cena: 219 Kč

Knihu Společně se hýbeme, ve školce si hrajeme vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

spolecne_se_hybeme_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorovi a ilustrátorovi

Michael Novotný se ve své dvacetileté praxi věnuje především péči o předškolní děti, a to jako učitel MŠ a lektor kroužků environmentální výchovy, pohybové a dramatické výchovy. Publikoval několik knih se zaměřením na předškolní děti, je redaktorem webového portálu www.predskolaci.cz a přispívá do odborných periodik. V Portále vyšly jeho ŠPL 16 – Grafomotorická cvičení.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

María Isabel Sánchez Vegarová má na svém kontě již mnoho knih o významných osobnostech. Tentokrát vám představí jednoho z nejvýznamnějších vědců všech dob: Alberta Einsteina.

Seznam se s životními osudy mimořádných osobností, od návrhářů a umělců až po vědce. Všichni dosáhli úžasných úspěchů, byť na začátku to byly pouhé děti s velkým snem.
Malý Albert sice neoplýval slovy, zato ale oplýval myšlenkami. Ze začátku se mu ve škole příliš nedařilo, brzy však zcela propadl fyzice a matematice a svůj první vědecký článek napsal jako teenager. Albert zasvětil svůj život zkoumání podstaty prostoru a času a položil základy velké části vynálezů a technologie 21. století. Toto vyprávění o legendárním vědci zahrnuje i část věnovanou faktům a fotografiím.

Albert Einstein

Malí lidé, velké sny
Autorka: María Isabel Sánchez Vegarová
Ilustrátor: Jean Claude
Přeložil: Iveta Poláčková

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 200×245 mm
ISBN: 978-80-276-0693-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Albert Einstein vydalo nakladatelství Brio.

Ukázka z knihy

 albert_einstein

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

María Isabel Sánchez Vegarová je autorkou inspirativní série Malí lidé, velké sny. Vyrůstala v 70. letech v Barceloně a mezi jejími hrdinkami byla mimo jiné i Pippi Dlouhá punčocha. Obdivovala španělskou básnířku Glorii Fuertes. V roce 2012, po 20 letech práce v reklamě, vydala svou první knihu. A o dva roky později vydala úplně první titul ze série Malí lidé, velké sny.

Zdroj informací: littlepeoplebigdreams.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozorně poslouchej a hraj si
Hry na rozvoj sluchového vnímání

Kotová, Marcela

Grada, 2023

zobrazit info o knizeSpolečně se hýbeme, ve školce si hrajeme
Pohybové hry pro děti

Novotný, Michael

Portál, 2023

zobrazit info o knizeAlbert Einstein
Malí lidé, velké sny

Vegarová, María Isabel Sánchez

Brio, 2023

Napsat komentář